Președintele Societății Române de Microbiologie (SRM), Alexandru Rafila, crede că 400.000 de români au trecut deja prin boală, dar spune că procentul este mic, de doar 2%, comparativ cu Franța, unde acesta ajunge la 6%, relatează Mediafax.

Președintele Societății Române de Microbiologie (SRM), Alexandru Rafila, a declarat, joi, la „Marius Tucă Show”, că mulți bolnavi de COVID-19 sunt asimptomatici, la fel ca în cazul gripei, dar că autoritățile nu ascund numărul real de îmbălnăviri.

„Toată lumea întreabă dacă ascundem acest număr, nu ascundem ninic, foarte multă lume este asimptomatică. La fel este și la gripă. Franța a făcut prima un studiu de seroprevalență și procentul a fost mic, de doar 6%. Eu cred că în România suntem la 2%. Asta înseamnă 400.000 de cazuri care au trecut prin boală”, a spus Alexandru Rafila.

Întrebat dacă a trecut vârful epidemiei, profesorul Rafila a spus nu trebuie exclusă o reapariție a virusului în anumite focare.

Citeste si...
Harta punctelor roşii de cutremur din Bucureşti. Capitala, în topul european al problemelor legate de riscul seismic

„Suntem pe platou. Nu trebuie să excludem o reapariție în anumite focare”, a spus Alexandru Rafila.

El a vorbit la „Marius Tucă Show” și despre măsurile de relaxare pe care le pregătesc autoritățile după 15 mai.

„Eu am informații indirecte despre ce se întâmplă. Există o comparare a măsurilor și posibilitatea de a le menține sau relaxa depinde de gradul de risc pe care îl implică apropierea între persoane și numărul de persoane pe care îl implică acea activitate. De exemplu, la frizerie apropierea este mare, dar numărul de persoane este mic. (…) Cred că se vor deschide unele magazine, fără declarație, parcurile, dar va trebui să purtăm măști. Cred că va începe și zona economică, cred că clădirile de birouri se vor deschide. (…) Cred că s-ar putea redeschide și bisericile cu măsuri de distanțare”, a mai spus președintele Societății Române de Microbiologie.