Actualitate, Featured

Alexandru Cumpănaşu, acuzat de DNA că a fraudat fonduri europene

Alexandru Cumpănaşu, fost candidat la alegerile prezidențiale, a fost pus sub acuzare de DNA Constanța pentru furnizare de date false într-un proiect cu fonduri europene derulat de SNSPA, transmite G4Media citând surse apropiate parchetului anticorupție. În replică, Alexandru Cumpănașu afirmă că a fost chemat la DNA pentru a fi audiat într-un dosar care vizează un proiect al SNSPA, însă precizează că nu a mințit în privința studiilor sale și doar universitatea trebuie să răspundă cu privire la legalitatea angajării. Acesta anunță că îl va da în judecată pe Remus Pricopie.

Alexandru Cumpănaşu, acuzat de DNA că a fraudat fonduri europene

Procurorii suspectează că Alexandru Cumpănaşu ar fi minţit că are studii superioare atunci când a aplicat pentru postul de expert în cadrul proiectului „Consolidarea cadrului pentru creșterea calității serviciilor publice și sprijinirea dezvoltării la nivel local” (SIPOCA 9), implementat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, prin Direcția pentru Descentralizarea Administrației Publice, în parteneriat cu SNSPA.

Potrivit sursei citate, Alexandru Cumpănașu nu a răspuns la apeluri pentru a i se cere o reacție, dar a reacționat ulterior într-o postare pe Facebook, detaliată mai jos.

În declarația de avere publicată cu ocazia candidaturii la prezidențiale, Alexandru Cumpănașu a declarat că a primit un salariu peste 5.500 lei pe lună de la SNSPA în 2018 și alți 4.900 lei pe lună de la Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCIDI), deși nu are studii superioare.

Alexandru Cumpănaşu, acuzat de DNA că a fraudat fonduri europene

Anul trecut, Alexandru Cumpănaşu a încasat și peste 580.000 de lei, iar soția lui, peste 310.000 de lei, drepturi de autor din proiectele ONG-ului său, Asociația pentru Implementarea Democrației.

Alexandru Cumpănaşu a câştigat zeci de milioane de lei din proiecte cu fonduri europene derulate de Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei, ONG-ul fondat și condus de el, mai scrie G4Media. Parteneri i-au fost mari instituții academice și Ministerul Dezvoltării, Ministerul Educației, Ministerul Sănătății, Academia de Poliție, Autoritatea pentru Cercetare, primării de sector. Odată ce proiectele au început să fie implementate, Cumpănașu și soția lui au ajuns să fie plătiți în calitate de experți.

Cumpănașu a ajuns să fie cunoscut pe plan național după crimele de la Caracal, în urma cărora Alexandra Măceșanu, rudă cu el, și Luiza Melencu au fost ucise de Gheorghe Dincă. De altfel mesajele sale politice făceau referiri aproape în exclusivitate la evenimentele din județul Olt.

Reacția lui Alexandru Cumpănașu
Alexandru Cumpănașu a făcut câteva „precizări”, pe pagina de Facebook, cu privire la informațiile apărute astăzi. El a dezvăluit că a fost audiat de către DNA Constanța, la două zile de la încheierea alegerilor și a precizat că îl va da în judecată Remus Pricopie, rectorul SNSPA: „Subiectul este ridicol și în fapt, dacă a existat vreo greșeală aceasta aparține SNSPA și rectorului acesteia.”

„1. Informația este prezentată incorect, deși a fost preluată masiv. Încă din campania electorală se știa despre aceste așa zise verificări. Am atenționat încă de atunci SNSPA să nu se joace cu imaginea mea.

2. Nu am mințit și nu am dat NICIO declarație din care să rezulte că am studii superioare la acel moment. Nu am prezentat SNSPA nicio informație eronată sau care să nu corespundă realității. Toate diplomele și CV-ul transmise pentru angajare au fost cele reale. Încadrarea pe post, respectiv anexa la care se face referire a fost ÎNTOCMITĂ de SNSPA, semnată de RECTOR sau în numele lui și de mine. Nu este o declarație pe propria răspundere sau alt fel de inducere în eroare a SNSPA. Este stupid ce afirmă SNSPA care din informațiile mele sunt verificați cu privire la ÎNTREGUL PROIECT de către DNA București, nu doar cu privire la această glumă proastă.

Apreciez că deși mulți securiști predau la SNSPA, proiectul de 40 milioane de lei al SNSPA, verificat acum la DNA București, va scoate la iveală fraude cu adevărat reale și nu inventate pentru că ei au întocmit documente într-un mod incorect. Față de aceste acuzații voi formula în curând o plângere penală pe numele lui Remus Pricopie care a făcut și face jocuri ciudate ale unora din SISTEM. Repet, dacă nu au fost respectate condițiile de încadrare, răspunderea aparține SNSPA care are departamente multiple de verificare a documentelor până la semnarea contractului de muncă. În rest, consider că față de plângerea ce o voi depune în perioada imediat următoare, multe surprize vor ieși la iveală față de Remus Pricopie și o parte din SISTEM care a lucrat chiar în acest proiect! Mai mult decât atât, voi da în judecată SNSPA și pe Remus Pricopie pentru afectarea imaginii publice în mod eronat și pentru un concurs de infracțiuni, respectiv denunț calomnios, fraude din fonduri europene și fapte ilicite cauzatoare de prejudiciu.

3. La 2 zile după terminarea alegerilor, am fost audiat de către DNA Constanța. M-am prezentat ca un cetățean normal și am demontat în integralitate minciuna SNSPA. În fapt, a lui Remus Pricopie și a unei mici găști din jurul acestuia. Am solicitat să lămuresc deîndată toate aspectele, ceea ce am și făcut. Fiind o plângere penală era normal ca procurorii să facă verificări. Nu am primit din partea DNA nicio informație precum cea falsă, prezentată în presă. Ultima corespondență cu DNA Constanța a avut loc chiar acum câteva zile și mi s-a comunicat că nu mai este nevoie de nimic suplimentar pentru a lămuri speța. Subiectul este ridicol și în fapt, dacă a existat vreo greșeală aceasta aparține SNSPA și rectorului acesteia.

4. Reprezentantul legal al SNSPA a fost audiat la rândul său, dar vad că acea parte din presă care mi-a fost împotrivă în campanie, omite să precizeze acest lucru.

5. Este în fapt vorba despre o anexă la un contract de muncă întocmită de SNSPA, nu de mine, care cuprinde alte detalii privind proiectul. Voi posta anexa aici pentru a fi cât se poate de clar. Este o acțiune în forță și continuă după campania electorală, atât la adresa mea cât și a susținătorilor mei, de intimidare și denigrare. Sunt zeci, sute de amenințări cu răpirea la adresa femeilor care m-au susținut, amenințări cu moartea la adresa mea și a familiei mele, plângeri penale din partea interlopilor și a generalilor din sistem, pentru că nu am acceptat pur și simplu moartea Alexandrei! Și cu siguranță și de mai sus!

7. Nu acuz DNA de vreun joc! Atât timp cât este o informație deja veche, iar abordarea a fost una corectă și firească în raport cu mine din partea procurorilor. Asist însă la o încercare aproape DISPERATĂ a unei părți a SISTEMULUI de a mă izola și de a mă opri din lupta pentru ADEVĂR.

8. Pentru activitatea desfășurată pe postul încadrat, mi-am îndeplinit toate atribuțiile, iar proiectul a fost considerat un succes, SNSPA recepționând și rambursând în integralitate cheltuielile. Responsabilitatea verificării eventual a respectării condițiilor aparține SNSPA și nu mie ca angajat.”

 

blank