Featured, International

Alertă! Urme de coronavirus în apa din Barcelona

Virusologii spanioli au găsit urme ale noului coronavirus într-un eșantion de ape reziduale din Barcelona care au fost colectate în martie 2019, adică cu 9 luni înainte de depistarea COVID-19 în China.

Anunțul a fost făcut de către Universitatea din Barcelona, potrivit Reuters, care mai precizează faptul că descoperirea prezenței genomului de coronavirus atât de devreme în Spania – dacă se confirmă – ar putea demonstra că boala a apărut mult mai devreme decât a crezut comunitatea științifică.

Echipa Universității din Barcelona, ​​care a testat până acum apa reziduală începând cu jumătatea lunii aprilie a acestui an pentru identificarea potențialelor noi focare, a decis să efectueze și teste pe probe mai vechi.

Așa au descoperit că virusul era prezent la Barcelona pe 15 ianuarie 2020, cu 41 de zile înainte ca primul caz să fie raportat oficial acolo.

Apoi au efectuat teste pe probe prelevate între ianuarie 2018 și decembrie 2019, și au constatat prezența genomului virusului într-unul dintre ele, colectate pe 12 martie 2019. „Nivelurile SARS-CoV-2 au fost scăzute, dar au fost pozitive”, a declarat liderul echipei de cercetători, Albert Bosch.

Cercetarea a fost trimisă pentru încă o revizuire, ca să existe și a 2-a opinie.

Dr. Joan Ramon Villalbi de la Societatea Spaniolă pentru Sănătate Publică și Administrație Sanitară a declarat pentru Reuters că este încă devreme pentru a trage concluzii definitive: „Când există un singur rezultat, întotdeauna vrei mai multe date, mai multe studii, mai multe probe care să-l confirme și care să excludă o eroare de laborator sau o problemă metodologică”, spune el.

Există chiar potențialul unui ”fals pozitiv”, datorită asemănărilor virusului cu alte infecții respiratorii. “Dar este cu siguranță interesant, este sugestiv”, subliniază Villalbi.

Bosch, care este președintele Societății Spaniole de Virusologie, afirmă că o depistare timpurie, chiar și în ianuarie, ar fi putut îmbunătăți răspunsul la pandemie. În schimb, pacienții au fost probabil diagnosticați greșit cu gripa comună, contribuind la transmiterea comunității înainte de luarea măsurilor.

Prof. Gertjan Medema de la KWR Water Research Institute din Olanda, a cărui echipă a început să folosească un test de coronavirus pe ape uzate în februarie, a sugerat că grupul din Barcelona trebuie să repete testele pentru a confirma că este într-adevăr virusul SARS-CoV-2.

Spania a înregistrat până în prezent peste 28.000 de decese confirmate și aproape 250.000 de cazuri de virus.

 

blank