După mai multe intervenţii foarte dure ale procurorului general, care a criticat modificările la legile justiţiei şi chemarea la audieri în parlament a unor procurori de către parlamentari, pe care i-a numit „inculpaţi de rang înalt”, procurorul general Augustin Lazăr primeşte o replică dură de la ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. Toader tranşează problema aşa-zisei intervenţii a ministrului justiţiei în anchete şi pune o întrebare-cheie cu privire la o problemă majoră a procuraturii.

„Proiectul de lege preia regula de rang constituţional, potrivit căreia, procurorii îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea ministrului justiţiei! Ministrul justiţiei nu interferează în activitatea de urmărire penală, însă poate să întrebe, de exemplu, cum se explică faptul că faţă de un demnitar se începe urmărirea penală, demnitarul este suspendat din funcţie, apoi, o lungă perioadă de timp nu se mai efectuează niciun act de urmărire penală”, a afirmat Tudorel Toader, potrivit Antena 3.

Citeste si...  Dragnea sustine că Ponta are un partid de securisti si masoni

Ministrului Justiţiei vehiculează şi o variantă prin care procurorului general i s-ar lua statutul de ordonator principal de credite.

„În condiţiile în care avem un număr de judecători aproape dublu faţă de numărul procurorilor, în condiţiile în care Ministerul Justiţiei este ordonator de credite doar pentru bugetul instanţelor, pentru o administrare unitară a activităţii judiciare, este de discutat dacă nu ar fi normal ca Ministerul Justiţiei să devină ordonator de credite şi pentru bugetul procurorilor”, mai afirmă Toader.