Coronavirusul atacă sistemul nervos simptomele de pierdere a mirosului și gustului sugerează că SARS-CoV-2 ar putea infecta neuronii, mai precis traseele nervoase responsabile de respirația involuntară și de activitatea inimii. Studiile sunt în fază incipientă, dar cercetătorii chinezi de la de la Universitatea Jilin au sugerat, încă din februarie, că una dintre explicațiile pentru insuficiența respiratorie acută provocată de SARS-CoV-2 ar putea fi faptul că virusul infectează celulele nervoase, în special neuronii care fac parte din tulpina creierului care servește ca centru de control al inimii și plămânilor.

Capacitatea coronavirusul de a trece bariera sânge-creier ar putea de asemenea cauza inflamarea creierului, comprimarea tulpinii creierului și afectarea respirației, spune unul dintre cercetătorii citați de The Scientist. Celulele care inervează plămânii ar putea de asemenea să fie infectate, ceea ce face mai dificilă respirația involuntară.

Mass media din China au semnalat cazuri de meningită și de encefalită, complicații dezvoltate de bolnavii coronavirusul COVID-19, semne care întăresc premisa că virusul ar ataca sistemul nervos.

Ipotezele au fost întărite de o serie de coincidențe descoperite din întâmplare.

În urmă cu două săptămâni, Alessandro Laurenzi, un biolog care lucrează pe un post de consultant la Bologna, Italia, cosea iarba din grădina sa când un prieten l-a oprit și a spus că mașina de cosit a pierdut combustibil. „Nu am putut mirosi deloc”, spune el pentru The Scientist. Asta era dimineața. Câteva ore mai târziu, s-a dus să ia prânzul și și-a dat seama că nu poate mirosi mâncarea și, ulterior, nici să o guste. În câteva zile, el a dezvoltat simptome ale COVID-19 și și-a sunat medicul pentru a-l întreba dacă poate fi testat. Deoarece simptomele sale erau ușoare, spune Laurenzi, medicul său a spus că nu.

Laurenzi a auzit din vorbă în vorbă că mulți pacienți cu COVID-19 din Italia sufereau de o pierdere a mirosului, așa că a început să se documenteze.

Unul dintre documentele pe care le-a găsit, un comentariu publicat pe 13 martie, menționa că SARS-CoV-2, la fel ca și alte coronavirusuri precum SARS-CoV și MERS-CoV, ar putea viza sistemul nervos central.

Simptomele sugerează, de asemenea, că virusul are capacitatea de a invada sistemul nervos central, ceea ce ar putea provoca leziuni neurologice, aspect care poate juca un rol la pacienții care mor din cauza COVID-19.

„Acesta este un lucru la care trebuie să fim atenți” spune Matthew Anderson, un neuropatolog la Beth Israel Deaconess Medical Center din Boston.

„Au fost câteva observații intrigante în studiile anterioare asupra virusurilor, inclusiv coronavirusurilor, care arată că au capacitatea de a intra în sistemul nervos.” Este important să se țină seama de acest lucru pentru SARS-CoV-2 și pentru „oamenii de știință care fac experimentele, inclusiv autopsiile, pentru a căuta semne ale acestei daune”.

Cum ar putea infecta celulele nervoase SARS-CoV-2
Deoarece COVID-19 are simptome similare gripei, „o mare parte a atenției ar putea fi redirecționată către aspectul pulmonar al SARS-CoV-2, în timp ce implicarea neurală poate rămâne ascunsă”, spune Mannan.

Când un pacient începe să prezinte simptome neurologice severe, cum ar fi o pierdere a respirației involuntare, poate fi „prea târziu pentru a preveni fatalitatea”.

Cercetătorii de la Universitatea Jilin din China susțin ipoteza că neuronii din regiunea medulară pot fi infectați cu SARS-CoV-2 și acest lucru contribuie la problemele de respirație ale pacientului și la moartea potențială.

Li și colegii săi explică faptul că timpul necesar pentru COVID-19 să progreseze de la primele simptome până la dificultăți de respirație este de obicei de cinci zile; pacienții sunt apoi internați la spital aproximativ două zile mai târziu și o zi după aceea sunt puși în terapie intensivă. Perioada de latenta este suficienta pentru ca virusul sa intre si sa distruga neuronii medulari, scriu ei.

Citeste si...
Românii au năvălit în magazine, ignorând anunțurile autorităților

Exista mai multe moduri prin care virusul ar putea invada sistemul nervos central, explica cercetătorii. S-ar putea să circule prin sânge și apoi să atace receptorii ACE2 care aliniază capilarele de sânge în creier, reușind să treacă de bariera sânge-creier și invadând neuronii pe această cale.

Dovada experimentelor efectuate la șoareci sugerează, de asemenea, că virusul ar putea viza sistemul nervos. Într-un studiu din 2008, imunologul Stanley Perlman de la Universitatea din Iowa și colegii săi au arătat că SARS-CoV – virusul care a provocat focarul SARS care a ucis mai mult de 770 de persoane în 2003 – a intrat în creierul șoarecilor transgenici care exprimă ACE2 uman prin neuroni din nas. Apoi, virusul s-a răspândit rapid la celulele nervoase conectante. Leziunile nervoase extinse au fost cauza majoră a decesului, a raportat echipa, deși au fost detectate niveluri scăzute de virus în plămânii animalelor.

Totuși, spune el, faptul că pacienții cu COVID-19 și-au pierdut simțul mirosului sau al gustului este interesant, deoarece, dacă virusul infectează nasul, ar folosi exact aceiași neuroni ca în cazul studiilor făcute pe cobai pentru a intra în creier.

SARS-CoV-2 șpoate infecta mucoasa olfactivă, care constă din celule epitelice, vase de sânge și axonii din neuronii olfactivi. „Această zonă este conectată la bulbul olfactiv, care se află la baza lobilor frontali ai creierului”, explică Mannan. Deoarece lobii frontali ai creierului sunt aproape de bulbul olfactiv unde pot fi infectați neuronii, țesutul adânc în creier ar putea fi pus în pericol și el.

Infecția trunchiului creierului poate provoca modificări care ar afecta respirația involuntară, ceea ce sugerează „unele dintre simptomele pur respiratorii pe care le-ai putea atribui bolii, incapacitatea de a intra în aer în plămâni, ar putea fi de fapt defecte ale respirației controlate de sistemul nervos „, spune Anderson.

Implicațiile infecției neurologice prin SARS-CoV-2
Mannan subliniază că datele neurologice despre SARS-CoV-2, deși preliminare, ar putea fi importante pentru medicii care decid modul de tratare a pacienților. Întrebarea despre simptomele neurologice – pierderea gustului sau a mirosului, convulsii – ar putea indica cine ar putea intra în insuficiență respiratorie acută sau cel puțin cine ar putea suferi de aceasta cât mai curând și ar putea permite o triajare mai eficientă a pacienților, cu ochii apropiați. la cei cu simptome neurologice. „Este important să analizați pacienții pentru semnele neurologice devreme și târziu în cursul COVID-19, spune el,„ deoarece acest lucru ar putea salva viață în lupta noastră împotriva pandemiei coronavirusul COVID-19. ”

Anderson și Perlman adaugă că examinările postmortem ale creierului pacienților care au murit din cauza coronavirusul COVID-19 sunt esențiale pentru înțelegerea rolului afectării nervilor în evoluția bolii. Un impediment însă este interzicerea efectuării de autopsii din cauza fricii de a contracta boala și, chiar dacă se fac autopsiile, nu este probabil ca examinatorii să se uite la creier, ci doar la plămâni. „Nu se gândesc la faptul că problema insuficienței respiratorii ar pleca de la creier”, spune Anderson, „și deci acesta este aspectul cu adevărat important al acestor recenzii”.