Alegeri prezidențiale în SUA: Peste mai puțin de două luni, americanii vor decide cine va ocupa Biroul Oval în următorii 4 ani: va rămâne Trump ori se va instala acolo democratul Joe Biden.

Alegeri prezidențiale în SUA va rămâne Trump la Casa Albă ori se va instala acolo democratul Joe Biden chestiunea nu va fi tranșată ușor. Se conturează tot mai apăsat scenariul în care rezultatul scrutinului se va lăsa așteptat cu zilele.

Și experții spun că, în toate scenariile analizate, un scor strâns între candidați va declanșa o criză politică și violențe de stradă.

În acest an, campania electorală din Statele Unite este neobișnuită din cauza pandemiei. Actualul președinte republican, Donald Trump, pare să pregătească terenul pentru haos electoral, mergând până la a-i îndemna pe susținătorii săi să voteze… de două ori.

Donald Trump, președintele SUA: „Să-i lăsăm să-și trimită voturile prin poștă, dar să meargă și fizic la urne. Iar dacă sistemul e așa de bun precum zic ei, atunci firește că nu vor putea vota încă o dată și la secție”.

I-au dat replica inclusiv aleși republicani.

Frank LaRose, secretar de stat, Ohio: „Nu testați sistemul! Votați o singură dată!”.

Votul prin poștă este, de altfel, principalul cal de bătaie al președintelui.

Donald Trump, președintele SUA: „Au trimis 80 de milioane de buletine de vot în toată țara, buletine nesolicitate”.

Trump se referă la nouă state, plus capitala federală, care vor trimite buletine de vot tuturor alegătorilor înregistrați, o măsură luată din cauza pandemiei și a reticenței multora de a merge în locuri aglomerate. În timp ce Donald Trump susține, fără vreo dovadă, că votul prin poștă permite frauda, există în schimb argumente valide legate de erorile umane.

În alegerile primare din acest an, peste jumătate de milion de buletine de vot au fost invalidate pentru motive precum lipsa unei semnături sau mici diferențe față de semnătura stocată în sistem, probleme cu plicul ori sosirea după termenul limită.

Nils Gilman, Institutul Berggruen: „Trebuie să treci prin niște proceduri ca să validezi un buletin de vot. Și, după cum știm, oamenii mai fac și greșeli, prin definiție”.

Unul dintre cele mai probabile scenarii, spun experții, este așa numita „întorsătură albastră”. Și anume, Trump ar urma să conducă inițial datorită statelor rurale, unde se bucură de mare popularitate, dar Joe Biden va recupera și va trece în frunte datorită voturilor prin poștă.

Însă, în state-cheie precum Michigan, Wisconsin și Pennsylvania, numărarea buletinelor trimise prin poștă nu va începe înainte de ziua alegerilor. Ceea ce face extrem de puțin probabilă declararea învingătorului în noaptea de după vot.

Nils Gilman, Institutul Berggruen: „Cele două tabere media promovează două povești complet diferite, iar oamenii chiar vor avea imagini complet diferite despre cee ce se va întâmpla în ziua alegerilor”.


Citeste si...
Donald Trump nu poate fi jucat pe degete de Putin?