Actualitate, Stiri, Ultima Ora

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. S-a dat STARTUL campaniei electorale. Ce reguli trebuie să respecte candidaţii

Campania electorală pentru primul tur al prezidenţialelor din 2 noiembrie a început vineri, 3 octombrie, la ora 00.00, va dura 30 de zile şi se va încheia sâmbătă, 1 noiembrie, la ora 7.00. În această perioadă, candidaţii pot face propagandă prin mitinguri, afişaj, presă, cu respectarea unor reguli. La miezul nopţii sute de tineri din Târgu Jiu s-au adunat în centrul oraşului pentru a lipi afişe electorale. Ca de obicei nu au lipsit atacurile între echipele de campanie, care au strigat cât au putut de tare ca să-şi acopere adversarii.

stampile_vot_41511700

Susţinătorii lui Victor Ponta din Târgu Jiu abia au aşteptat miezul nopţii pentru a ieşi în oraş să lipească afişe electorale.

„Victor Ponta nu i-a dezamagit pe gorjeni, nu vom dezamagi echipa psd in continuare si de aceea gorjenii il sustin alaturi de majoritatea romanilor pt unitate, pt a crea un stat puternic, o Romanie puternica de care sa fim mandri cu totii ca suntem romani”, a afirmat Ion Călinoiu, preşedinte executiv PSD Gorj.

Nici Klaus Iohannis nu a fost neglijat de oamenii săi.

Ca în fiecare an electoral, nu au lipsit atacuri între echipele de campanie. „O mare rugaminte, nu avem banii vostri, nu mai rupeti afisele, ca noi facem o campanie curata. Si ca atare uram succes si domnului Ponta si ca atare nu mai rupeti afisele”, spune un susţinător al ACL către unul de la PSD.

„Ma astept la o campanie dupa care Victor Ponta va sta ca in afis, adica jos, pentru ca sunt convins ca nu-l vor mai tine picioarele la sfarsit”, a declarat Dan Vâlceanu, copreşedinte ACL Gorj.

Startul campaniei în Târgu Jiu a fost dat doar de susţinătorii lui Victor Ponta, Klaus Iohannis şi Călin Popescu Tăriceanu.

Ce pot face candidaţii şi ce reguli trebuie să respecte

Potrivit Legii 370/2004 pentru alegerea preşedintelui României, în campania electorală, candidaţii şi, după caz, partidele, alianţele politice sau electorale care i-au propus, precum şi cetăţenii au dreptul să îşi exprime opiniile în mod liber şi fără nicio discriminare, prin mitinguri, adunări, marşuri, precum şi prin intermediul mass-media.

Organizarea mitingurilor, adunărilor şi marşurilor se poate face numai cu autorizările prevăzute de legislaţia în vigoare.

În unităţile militare, în unităţile de învăţământ, în timpul programului de învăţământ, în sediile reprezentanţelor diplomatice, precum şi în penitenciare, acţiunile de campanie electorală de orice tip sunt interzise.

În timpul campaniei electorale, primarii asigură candidaţilor şi formaţiunilor politice care i-au propus, în mod nediscriminatoriu, spaţii corespunzătoare pentru a se întâlni cu alegătorii. Încălcarea acestor prevederi legale se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei. De asemenea, neluarea de către organizatori a măsurilor necesare desfăşurării normale a adunărilor electorale, precum şi distribuirea şi consumarea de băuturi alcoolice în timpul acestor adunări se sancţionează cu amendă de la 4.500 la 10.000 lei.

Locurile speciale pentru afişaj trebuie să fie stabilite în locuri publice frecventate de cetăţeni, astfel încât să poată fi folosite fără stânjenirea circulaţiei pe drumurile publice şi a celorlalte activităţi din localităţile respective. Este interzisă utilizarea de către un candidat a locurilor speciale pentru afişaj electoral, astfel încât să împiedice folosirea acestora de către un alt candidat.

Afişajul electoral este permis în alte locuri decât cele stabilite numai cu acordul scris al proprietarilor sau, după caz, al deţinătorilor şi numai cu luarea măsurilor impuse de legislaţia în vigoare pentru asigurarea siguranţei cetăţenilor. Pe un panou electoral fiecare candidat poate aplica un singur afiş electoral. Sunt interzise afişele electorale care combină culorile într-o succesiune care reproduce drapelul României sau al altui stat. Se interzice afişajul în scop electoral prin aplicarea pe pereţii sau pilonii de susţinere a podurilor, tunelurilor, viaductelor, pe indicatoarele rutiere, panourile de orientare şi informare rutieră, precum şi pe sistemele electronice de reglementare a circulaţiei.

Folosirea minorilor cu vârsta sub 16 ani pentru distribuirea sau amplasarea de materiale de propagandă electorală este interzisă.

Legea mai prevede că primarii pot aproba instalarea pe domeniul public a unor amenajări provizorii pentru distribuirea materialelor de propagandă electorală, dacă prin amplasarea lor nu se instituie restricţii de circulaţie rutieră sau pietonală.

Radiodifuzorii publici şi privaţi sunt obligaţi să asigure, în cadrul serviciilor de programe audiovizuale, desfăşurarea unei campanii electorale echitabile, echilibrate şi corecte pentru toţi candidaţii şi toate partidele politice, alianţele politice sau electorale care îi susţin. Accesul candidaţilor la serviciile publice şi private de radio şi televiziune este gratuit. Posturile private de radio şi televiziune vor oferi candidaţilor timpi de antenă proporţionali cu cei practicaţi de posturile publice.

Cu 48 de ore înainte de ziua votării este interzisă prezentarea de sondaje de opinie, televoturi sau anchete cu conţinut electoral făcute pe stradă.

Încălcarea acestor reglemetări referitoare la sondajele de opinie şi televot constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 4.500 la 10.000 de lei.

blank