Actualitate, Stiri

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014: Primele NEÎNŢELEGERI legate de VOT. Cum pot vota pacienţii din spitale

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. La doar câteva minute de la deschiderea secţiilor de votare au apărut şi primele neînţelegeri. Directorii de spitale au trimis către Birourile Electorale liste cu pacienţii internaţi care doresc să voteze. Oficialii de la BEC au spus că nu directorii, ci pacienţii sunt cei care trebuie să facă cererile.

urna_vot_79977700

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. O decizie a Biroului Electoral Central a fost interpretată greşit de mai mulţi directori de spitale, potrivit reprezentanţilor BEC.

Directorii de la spitalele din ţară au trimis liste cu sute de pacienţi pentru care au cerut urna mobilă, potrivit România TV. Aceste solicitări i-au speriat pe preşedinţii secţiilor de vot, pentru că, au spus ei, s-ar bloca secţiile de votare în cazul în care ar trebui ca întreaga zi, urna mobilă să fie pe teren cu cel puţin doi dintre membrii secţiei.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Biroul Electoral Central a trimis o nouă adresă, prin care a explicat faptul că fiecare pacient care vrea să voteze va trimite individual această solicitare către Biroul Electoral de care aparţine.

„Luând în considerare prevederile art. 45 din Legea 370/2004 pentru alegerea Președintelui României și ținând seama de prevederile Deciziei nr. 109D/31.10.2014, Biroul Electoral Central precizează: cererile pentru urna specială sunt formulate personal de alegători. Președinții secțiilor de votare au obligația legală de a aproba doar acele cereri ce sunt formulate conform prevederilor stipulate în Legea 370/2004.

Cererile pentru urna specială formulate de personalul medical sau de către conducerea instituțiilor în care se află internați alegători, în numele acestora, nu respectă prevederile legale”, se arată în comunicatul BEC.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014.  Alegătorii vor vota la secţia de votare la care sunt arondaţi, potrivit domiciliului. Cei care sunt în altă localitate decât cea de domiciliu pot vota la orice secţie de votare, pe listele suplimentare, fiind înscrişi de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare într-un tabel separat. Aceştia trebuie să completeze o declaraţie pe propria răspundere când se prezintă la urne, prin care îşi asumă că nu au mai votat şi nu vor mai vota la acel tur de scrutin.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Cei 14 candidaţi care au intrat în cursa prezidenţială sunt, în ordinea în care vor apărea pe buletinul de vot: Kelemen Hunor (UDMR), Klaus Iohannis (ACL), Dan Diaconescu (PPDD), Victor Ponta (Alianţa Electorală PSD-UNPR-PC), William Brînză (PER), Elena Udrea (PMP), Mircea Amariţei (Prodemo), Teodor Meleşcanu independent), Gheorghe Funar (independent), Zsolt Szilagyi (PPMT), Monica Macovei (independent), Constantin Rotaru (Partidul Alternativa Socialistă), Călin Popescu Tăriceanu (independent) şi Corneliu Vadim Tudor (PRM).

Potrivit sondajelor de opinie, Victor Ponta şi Klaus Iohannis vor intra în turul al doilea al alegerilor, care va avea loc pe 16 noiembrie. Turul al doilea de scrutin este organizat în condiţiile în care niciunul dintre candidaţi nu a întrunit, în primul tur de scrutin, majoritatea de voturi ale alegătorilor înscrişi în listele electorale.

Astfel se organizează al doilea tur de scrutin, între primii doi candidaţi stabiliţi în ordinea numărului de voturi obţinute în primul tur, şi este declarat ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi.

REZULTATE ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Biroul Electoral Central (BEC) va comunica, pe parcursul zilei de duminică, prezența la vot la alegerile prezidențiale la orele 11.30, 14.30, 17.30, 20.30 și 22.30.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. BEC a mai stabilit că orele la care va fi comunicată prezența la vot în secțiile din străinătate la alegerile prezidențiale sunt 15.00, 21.00 din ziua votării și 1.00 și 9.00 — din ziua următoare zilei votării.

REZULTATE ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. EXIT-POLL-URI. La ora 21.00, la închiderea vor fi difuzate primele rezultate ale EXIT-POLL-urilor.

blank