International, Stiri, Ultima Ora

Alegeri parlamentare în Republica Moldova

În Republica Moldova se desfășoară astăzi alegerile parlamentare, un scrutin  crucial pentru viitorul țării – Moldova alege între Vest și Est.

cum-privesc-strainii-alegerile-din-republica-moldova-miza-este-extrem-de-mare-285594

Peste 3 milioane de cetățeni moldoveni sunt așteptați la vot la cele 2073 birouri electorale, iar pentru a nu admite încălcări, scrutinul este monitorizat de patru mii de observatori naționali și internaționali. Cetățenii trebuie să aleagă dintre cele 20 de partide politice, patru candidați independenți și un bloc electoral.

La secția de vot nr. 175 din sectorul Ciocana al capitalei, alegătorii așteptau să voteze, înainte ca secția să fie deschisă. Unii cetățeni au venit dis-de-dimineață pentru a evita, spun ei, îmbulzeala de pe parcursul zilei. Peste o sută de persoane au votat aici la primele două ore ale dimineții.”Vrem un viitor mai bun, un viitor european”.

Secțiile de votare din R.Moldova au fost deschise la ora 7.00 și vor funcționa până la ora 21.00. În acest an, în birourile electorale sunt amplasate noi cabine și urne de vot. În premieră este folosit și Registrul Electronic al Alegătorului. Operatorii verifică datele de identitate ale cetăţenilor în registru, înregistrează on-line participarea acestora la vot şi transmit informaţia la CEC. Dacă vor exista tentative de a vota repetat, sistemul electronic va da un semnal de alarmă, iar operatorul va anunţa poliţia.

Alegătorii de peste hotare vor semna pentru abţinerea de la vot multiplu direct în listele electorale. Precizăm că cetățenii din străinătate pot vota cu pașaportul, chiar dacă este și expirat. În secţiile de votare a fost instalată câte o cabină specială şi pentru persoanele cu dezabilități.

”Retras” în buletinul de vot pentru Partidul ”Patria”

Precizăm că, pentru prima dată, un concurent electoral este exclus din cursă. Este vorba de Partidul ”Patria”, condus de controversatul om de afaceri, susținut de Rusia, Renato Usatîi. După ce Curtea de Apel a decis eliminarea concurentului electoral, și Curtea Supremă de Justiție a declarat că partidul nu poate participa la scrutinul parlamentar  pentru că a folosit în timpul campaniei surse financiare din străinătate, ceea ce contravine legislației R.Moldova. Vineri noaptea politicianul a părăsit R.Moldova, menționând într-o înregistrare video, plasată pe internet că a plecat în Rusia pentru a nu fi arestat în R.Moldova. Totodată, Usatîi a calificat decizia instanței ca fiind un joc, pus la cale de oponenții politici.

În buletinul de vot, în dreptul concurentului electoral Partidul ”Patria” va fi aplicată ștampila retras. Autoritatea electorală atenţionează alegătorii că, în cazul în care vor aplica ştampila „Votat” în patrulaterul ce revine acestui concurent electoral, aceste buletine vor fi considerate nevalabile. Cu toate acestea, Usatîi i-a îndemnat pe alegători să meargă și să-i voteze formațiunea.

Potrivit legislației R.Moldova, în Parlament pot ajunge 101 deputați. Pentru formarea Executivului, un partid sau o coaliție are nevoie de 51 de mandate, iar pentru alegerea șefului statului, 61 de mandate. Pragul electoral pentru o formaţiune politică este de 6%, pentru un bloc electoral din două partide – 9% şi pentru candidaţii independenţi – 2%. Mandatele ce ar trebui să revină concurenţilor electorali care nu au trecut pragul electoral vor fi redistribuite în mod egal partidelor care au depăşit pragul.

95 secții de votare pentru diasporă

Din cele 2073 de secții de votare, 95 vor funcționa în străinătate, ceea ce este de trei ori mai mult ca la scrutinul precedent din 2010. În Italia vor fi 25 birouri electorale, urmată de România cu 11 secții de votare. În SUA vor fi 6, Franța, Portugalia, Rusia, câte cinci birouri electorale în fiecare țară. Moldovenii din Spania sunt așteptați să voteze la patru secții, în Marea Britanie și Canada, la cele trei secții deschise în fiecare țară. De asemenea, și în Ucraina vor fi 2 birouri.
 

Guvernul României a aprobat un proiect de Hotărâre potrivit căruia elevii şi studenţii din Republica Moldova care studiază în România vor beneficia de o călătorie gratuită cu trenul în ziua alegerilor parlamentare. Tinerii moldoveni vor putea vota la Bucureşti, Iași, Galați, Timișoara, Brașov, Cluj-Napoca, Constanţa, Bacău și  Suceava.

În unele localități din R.Moldova, din lipsă de spaţiu, Comisia Electorală Centrală a aprobat amplasarea mai multor secții de votare în locuri mai puțin obișnuite. Astfel, mii de alegători sunt aşteptaţi să voteze în baruri, brigăzi de tractoare, biserici sau chiar în locuinţe private.

Comisia Electorală Centrală a atenționat concurenţii electorali şi mass-media că în ziua alegerilor şi cea precedentă ei agitaţia electorală este strict interzisă. Sâmbătă în capitală puteau fi zărite zeci de panouri și afișe electorale cu concurenții care participă la scrutin. De asemenea, și de pe unele portaluri de știri, publicitatea electorală nu a fost scoasă.

blank