Europarlamentarul ALDE Norica Nicolai a declarat că nimeni din conducerea ALDE Europa nu a făcut declarații care să confirme un Consiliu al formațiunii europene pe 9 noiembrie, la Madrid, în care ar urma să fie discutată excluderea ALDE România din familia europeană, scrie Mediafax.

Aceasta a adăugat că partidul va clarifica la Bruxelles dacă face parte din ALDE Europa persoana care a făcut declarațiile cu privire la excluderea din familia europeană a partidului condus de Călin Popescu Tăriceanu.

Afirmațiile Noricăi Nicolai vin în contextul în care șeful departamentului de comunicare al ALDE european, Didrik de Schaetzen, a afirmat, vineri, pentru MEDIAFAX, că situația excluderii ALDE România din grupul european va fi discutată în Consiliul ALDE Europa din luna noiembrie de la Madrid, cererea fiind formulată, în august, de un politician austriac.

„Am văzut și eu acea declarație a domnului Ghinea. Am avut după aceea o declarație cu domnul Hans van Baalen, președintele ALDE european, și domnia sa a spus clar că nu știe despre acea declarație. Iar angajarea ALDE Europa o face președintele său, care nu este deloc acel oficial. Nici nu știm dacă există acel oficial în structura administrativă a partidului, dar structura politică nu a făcut și cu siguranță nu va face astfel de declarații. ALDE este construit, ca orice partid, are un președinte, are un Birou și nimeni din conducerea ALDE Europa nu a făcut declarații care să confirme acea pretinsă afirmație. Vom clarifica la Bruxelles dacă este chiar o persoană existentă în staff-ul ALDE, un funcționar, dar nu suntem siguri că există”, a afirmat Norica Nicolai, într-o conferință de presă susținută duminică la sediul ALDE Bacău.

La rândul său, Călin Popescu Tăriceanu a declarat că USR încearcă să denigreze partidul pe care îl conduce și că o delegație ALDE Europa care a discutat, în luna aprilie, cu ALDE România, a făcut un raport în care a precizat că nu va exista nicio excludere din familia europeană.

„Am văzut zilele trecute o declarație a unui domn de la USR. Acești domni de la USR au bătut la poarta ALDE și au fost refuzați, pentru că în luna aprilie a acestui an, a venit o delegație din partea ALDE Europa și am avut o discuție cu ei și știu că s-au întâlnit și cu cei de la USR care doreau neapărat să devină membri ai ALDE Europa. Ca urmare a acestui demers, cei de la Biroului Executiv al ALDE Europa au făcut un raport. În urma raportului au stabilit că lucrurile rămân așa cum sunt, adică noi suntem membri ALDE Europa și USR nu a fost primit. De atunci USR încearcă să ne denigreze pe noi în dreapta și stânga. A bătut la poarta altor grupuri din Parlamentul European și până acum nu i-a primit nimeni. Nu i-a primit nimeni pentru sunt un partid nou și are un profil neo-marxist”, a spus Tăriceanu, la duminică, la Bacău.

Citeste si...  Tăriceanu și Constantin rămân tot mai singuri in ALDE

Totodată, eurodeputatul ALDE, Norica Nicolai a adăugat că „USR constant trimite la Bruxelles dezinformări, încercând să decredibilizeze ALDE. E un demers tipic USR, ceea ce-i caracterizează e un anumit tip de ostentație și agresivitate de care ALDE nu are nevoie și s-a și desolidarizat”.

Deputatul USR Cristian Ghinea a vorbit despre o posibilă excludere a ALDE România din grupul european din care face parte, la propunerea unui partid spaniol, Ciudadanos, lucru contrazis însă de Călin Popescu Tăriceanu, președintele ALDE.

În schim, șeful departamentului de comunicare al ALDE european, Didrik de Schaetzen, a spus, vineri, pentru MEDIAFAX, că subiectul excluderii ALDE România din grupul european va fi abordat la Consiliul ALDE Europa din 9 noiembrie de la Madrid, cererea fiind formulată de un politician austriac în luna august.

Beate Meinl-Reisinger, lider al formaţiunii Forumul Liberal Noua Austrie (NEOS), i-a trimis o scrisoare preşedintelui grupului european ALDE, Hans van Baalen, în care cere excluderea formaţiunii omonime din România.

„Într-adevăr, confirm că în cadrul Consiliului ALDE de vineri, 9 noiembrie, este pe agendă excluderea ALDE România, o solicitare făcută nu de partidul spaniol Ciudadanos, ci de partidul liberal din Austria. Consiliul va decide dacă va fi doar o dezbatere, dar ei sunt în măsură să decidă, dar nu pot specula ce vor face. Au trei opțiunii – pot ține cont de recomandarea făcută de autorii scrisorii, o pot ignora sau pot găsi o cale de mijloc. Nu au nicio obligație să pună în aplicare. Va fi pe agendă și va fi discutat subiectul. Consiliul din Madrid poate lua decizia finală de a exclude sau nu ALDE România, nimeni altcineva”, a afirmat Didrik de Schaetzen.