Life

Alăptarea la sân sau cu biberonul: avantajele ale ambelor variante pentru copil și mamă

Recomandări privind alăptarea

Atât Organizația Mondială a Sănătății (OMS), cât și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (Unicef) subliniază că alăptarea la sân este cea mai bună modalitate de a oferi hrana necesară pentru creșterea și dezvoltarea corectă a copiilor. Dar ce se întâmplă atunci când nu puteți sau nu vreți să alăptați la sân copilul?

Cealaltă opțiune în cazul în care nu puteți alăpta copilul la sân este alăptarea cu biberonul. Dacă obișnuiți de la bun început bebelușul cu biberonul va mânca fără probleme.

Cu toate acestea, bebelușii obișnuiți să fie alăptați la sân în primele trei sau patru luni de viață pot refuza să mănânce cu biberonul. Pentru a preveni acest lucru, puteți încerca să schimbați diverse tetine sau să folosiți alte modele diferite de biberoane. Desigur, amintiți-vă că ambele modalități au avantajele lor.

Avantajele alăptării la sân pentru copil- Lapte mai bun și mai digerabil

Organizația Mondială a Sănătății afirmă că laptele matern acoperă toate nevoile de hrănire în primele șase luni de viață ale bebelușului. Pediatrii sunt de acord că laptele matern este cel mai bun. Oricât de mult avansează tehnologia, vor exista întotdeauna lucruri pe care natura știe să le facă mai bine.

Alăptarea la sân oferă bebelușului cantități ideale de zahăr, proteine, vitamine și până la o sută de ingrediente mai mult decât laptele de vacă. În plus, laptele matern favorizează absorbția calciului și conține mai puțin sodiu. Toate acestea ușurează digestia, având în vedere că sistemul digestiv al copilului nu este încă bine dezvoltat.

Pe de altă parte, șansele de a avea gaze, constipație și diaree sunt reduse semnificativ datorită efectului laxativ natural al laptelui matern.

Risc mai mic de alergii și boli infecțioase

Efectele alăptării la sân împotriva alergiilor au fost dovedite de numeroase studii. În general, nou-născuții nu au aproape niciodată alergie la laptele matern, în timp ce 10% dintre copii sunt alergici la laptele de vacă.

De fiecare dată când copilul este alăptat, preia o doză mare de anticorpi care îl ajută să se protejeze de numeroase boli infecțioase. În consecință, acesta va avea mai puține șanse de a dezvolta infecții ale urechii, cum ar fi otită, infecții respiratorii, cum ar fi pneumonia și bronhiolita, infecții ale tractului urinar etc.

Risc mai mic de obezitate

Bebelușii alăptați la sân au un risc mult mai mic de obezitate pe parcursul vieții. În plus, alăptarea la sân favorizează dezvoltarea unui metabolism mai eficient împotriva nivelurilor excesive de colesterol.

Avantajele alăptării la sân pentru mamă- Posibilă reducere a riscului de cancer

Unii experți susțin că alăptarea copilului timp de doisprezece luni reduce riscul de cancer la sân cu 30% în perioada premenopauză (perioadă care reprezintă un sfert din cazurile de cancer de sân). De asemenea, alăptarea timp de cel puțin două luni reduce riscul de cancer ovarian cu 25%.

Confort și economie

Laptele matern este întotdeauna preparat, la temperatura ideală și gata de băut, oricând, oriunde. Este o mâncare confortabilă și ieftină.

Recuperarea mai rapidă a mamei

Alăptarea ajută pântecele mamei să revină la dimensiunea normală înainte de sarcină, ceea ce la rândul său reduce pierderile vaginale după naștere mai rapid. De asemenea, ajută la pierderea kilogramelor câștigate în perioada sarcinii, arzând aproximativ 500 de calorii pe zi datorită alăptării.

Avantajele biberonului pentru copil- Satisfacție de durată mai lungă

Copilul digeră laptele matern atât de repede încât mulți sugari sug foarte des. În schimb, preparatele din lapte de vacă rămân mai mult în stomacul copilului, acesta simțindu-se sătul timp de aproximativ trei-patru ore.

 Un control mai mare al cantității de alimente

Datorită biberonului, mama poate controla perfect cât de mult bea copilul ei. Sarcină  complicată în cazul alăptării naturale. În acest caz, copilul trebuie cântărit chiar înainte și imediat după hrănire. Deși dacă copilul este sănătos și nu are nicio problemă, acest lucru nu ar trebui să vă îngrijoreze, deoarece copilul va plânge când îi este foame. Un copil alăptat decide singur cât suge în fiecare moment.

Avantajele biberonului pentru mamă- O mai mare libertate

Unul dintre cele mai frecvente motive pentru a hrăni copilul cu biberonul este libertatea pe care o oferă mamei.

În plus, cu biberonul vă puteți hrăni bebelușul oriunde, fără a fi nevoie să atrageți atenția sau să vă dezbrăcați parțial.

Participarea mai mare a restului familiei

Există mulți părinți care doresc să se implice mai activ în creșterea copiilor, iar hrănirea cu biberonul este o modalitate bună de a întări legătura părinte-copil. Dar și legătura cu restul fraților, care pot participa și ei la hrănirea noului membru al familiei.

Dietă și obiceiuri

Mama care alăptează trebuie să aibă grijă în privința dietei. Nu trebuie să fumeze sau să bea băuturi alcoolice. Mama care hrănește bebelușul cu biberonul se poate întoarce la alimentația și obiceiurile ei obișnuite.

Așadar, dacă vă pregătiți să nașteți sau deja ați născut și vreți să hrăniți bebelușul cu biberonul, vă recomandăm să intrați pe linkul https://www.elefant.ro/list/jucarii-copii-bebe/articole-bebe-si-copii/articole-hrana-bebe/biberoane-si-tetine/biberoane, pentru a alege diverse biberoane și tetite pentru cei mici.

Și dacă tot faceți cumpărături, nu ezitați să și cumpărați și alte articole utile celui mic. Pentru asta puteți accesa linkul https://www.elefant.ro/list/jucarii-copii-bebe/articole-bebe-si-copii/articole-hrana-bebe/biberoane-si-tetine/tetine.

blank