Berea este o băutură prezentă în viaţa de zi cu zi a românilor, care consumată moderat, poate face parte cu succes dintr-un stil de viaţă sănătos”, a declarat dr. Corina Zugravu, Preşedinte Centrul de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie.

Iată ce beneficii are consumul moderat de bere, asupra sănătăţii:

Suplimente de vitamine

Berea este facută din cereale, apă şi drojdie. Destul de frecvent utilizate sunt boabele de orz şi grâu, bogate într-o varietate de vitamine care supravieţuiesc procesului de fermentare şi filtrare.

Berea furnizează cantităţi modeste de vitamina B, plus cantităti mult mai mari de magneziu, seleniu şi alte oligoelemente. Şi ar mai fi de menţionat conţinutul de vitamina B6 care reduce nivelul homocistinei, substanţa vinovată de apariţia bolilor de inimă.

Despre bolile de inimă
Studiile arată că un pahar de bere pe zi pentru femei şi două pahare pe zi pentru bărbaţi reduc riscul de accidente vasculare cerebrale, boli cardiace şi boli vasculare. Se spune că un consumator moderat de bere îşi reduce riscul de atac de cord cu 20%.

Mai puţin colesterol
Consumatorii de bere au un nivel crescut de lipoproteină de înaltă densitate, numită adesea “colesterol bun”, ce constituie o formă de protecţie împotriva grăsimilor periculoase din sânge. Ei au, de asemenea, cantităţi mai mici de fibrinogen, o proteină care împiedica formarea cheagurilor de sânge. În plus, berea conţine polifenoli, ce reduc nivelul de colesterol.

 Ajută memoria

Unele cercetari au arătat că în cantităţi moderate, alcoolul ajută şi memoria. Oamenii de ştiinţă suedezi au arătat că şoarecilor care au “servict” zilnic putin alcool le-au aparut noi celule nervoase în creier. 

 Previne formarea pietrelor la rinichi

Consumul de bere poate reduce riscul de a dezvolta pietre la rinichi. Un studiu finlandez a arătat ca riscul de a forma pietre la rinichi este cu 40% mai mic în cazul băutorilor de bere.

Citeste si...  De ce beau românii bere?

Un studiu efectuat de trei cercetători germani – E.S. Capito, S. Lautenbacher şi C. Horn-Hofmann publicat anul acesta, în jurnalul ştiinţific Psychology Research and Behavior Management relevă impactul consumului moderat de alcool asupra exprimării faciale a emoţiilor în contextul interacţiunii sociale. Bazat pe analiza influenţei consumului moderat de alcool la nivelul emoţiilor, noutatea acestui studiu provine din corelaţia cu un grup ţintă bine definit – indivizii care consumă moderat alcool într-un context social, adică la diferite evenimente, întâlniri cu prieteni sau familie ori alte activităţi şi care presupun interacţiunea cu un grup de persoane.

Berea– femeile care o consumă zâmbesc mai mult

Rezultatele confirmă şi diferenţele dintre sexe când vine vorba despre exprimarea facială a emoţiilor, bărbaţii fiind, în general, mai puţin expresivi comparativ cu femeile. Totodată, bărbaţii utilizează mai multe expresii faciale ce pot fi interpretate ca semne de putere şi mândrie şi zâmbesc mai puţin comparativ cu femeile.

Berea – hameiul reduce stresul şi anxietatea

„Relevanţa unui astfel de studiu provine din faptul că limbajul nonverbal este la fel de important precum comunicarea verbală într-un grup. Studii viitoare pe acest subiect, care să evidenţieze eventuale particularităţi în funcţie de sex, ar reprezenta în mod cert un pas important în cercetare. Dacă ne raportăm strict la bere, datorită conţinutului de hamei care s-a demonstrat deja că poate reduce nivelul de stres şi anxietate, exprimarea facială a emoţiilor pozitive ar putea fi chiar mai bine înlesnită. Desigur, este nevoie de o intensificare a cercetării ştiinţifice, însă există un mare potenţial în această direcţie”, spune dr. Corina Zugravu, preşedintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie.

Mai multe detalii depre beneficiile consumului moderat de bere pe CSID.