Life

Ai probleme cu somnul? Iată ce poți face ca să te odihnești bine în fiecare noapte

Lipsa de somn este dăunătoare și deranjantă deoarece afectează în mod direct sănătatea fizică și psihică a unei persoane. Dacă nopțile tale sunt marcate de lungi insomnii, în timpul zilei vei simți oboseală, stări de iritabilitate și nervozitate, tulburări de concentrare sau dificultăți în a desfășura anumite sarcini în condiții stresante.

Un somn agitat afectează energia, productivitatea, echilibrul emoțional, sistemul imunitar și chiar greutatea. Pentru a depăși astfel de stări nedorite, cei mai mulți oameni trebuie să aibă mai mult control asupra calității somnului și a stilului lor de viață. Citește mai departe câteva metode utile care te vor ajuta să dormi mai bine.

Reglează-ți ritmul circadian

Este important să nu transformi noaptea în zi și nici invers, ci să îți stabilești o rutină pentru a dormi mai bine. Astfel, încearcă să te culci aproximativ la aceeași oră, să dormi un anumit număr de ore și să te trezești aproximativ la aceeași oră în fiecare zi.

Cu ajutorul unui program bine stabilit vei reuși să setezi ceasul intern al corpului și să optimizezi calitatea somnului. Dacă dormi suficient, ar trebui să te trezești natural fără alarmă, iar în cazul în care ai nevoie de un ceas deșteptător, culcă-te cu o oră mai devreme.

Dormi în întuneric total

Melatonina este un hormon natural controlat de expunerea la lumină, ce ajută la reglarea ciclului de somn – veghe. Creierul secretă mai mult melatonină atunci când este întuneric și te face să adormi, iar când este lumină te ajută să fii mai alert.

Prin urmare, acoperă ferestrele și înlătură din cameră toate obiectele care pot crea lumină ca să nu perturbi în nici un fel ritmul natural al organismului.

Îmbunătățește mediul în care dormi

Câteva aspecte mici, dar importante, te vor ajuta să te odihnești mult mai bine pe parcursul nopții. În acest sens, aerisește camera înainte de culcare și asigură-te că este întunecată, rece și liniștită. Folosește o saltea de calitate și învelișuri pe măsură, care să-ți ofere suficient spațiu pentru a te întinde. Găsești lenjerii de pat și cearsafuri la Vivre, ce îți vor asigura tot confortul de care ai nevoie, indiferent de anotimp.

Rezervă-ți patul doar pentru somn și acordă o atenție deosebită materialului din care sunt confecționate așternuturile, deoarece tesaturile de slaba calitate iti pot afecta somnul.

Creează-ți un ritual de pregătire a somnului

Este important să îți pregătești corpul înainte de culcare. Așadar, închide televizorul ori calculatorul cu 90 de minute înainte de culcare, ascultă puțină muzică de relaxare, citește câteva rânduri dintr-o carte sau fă un duș fierbinte. Încearcă să faci lucruri care să te relaxeze și care să-ți inducă o stare de somn.

Gândește-te doar la lucrurile pozitive

În nici un caz nu te vei putea odihni bine dacă în fiecare noapte mergi la culcare gândindu-te la toate problemele de peste zi. Trebuie să muți sentimentele negative și să elimini stresul înainte de a adormi. Cum poți face asta?

Concentrează-ți atenția doar pe aspectele pozitive, gândește-te doar la lucrurile care îți aduc bucurie și eliberează-ți minte de griji. Nu este simplu, dar cu puțin exercițiu vei ajunge să cunoști starea de relaxare de care ai nevoie pentru un somn liniștitor.

Optează pentru o temperatură confortabilă

Tulburările de somn apar adesea și din cauza temperaturilor prea ridicate din dormitor. În funcție de confortul tău, reglează termostatul centralei între 18.5° și 22° Celsius. Dacă depășești 24° Celsius sau ajungi la mai puțin de 12° Celsius, te vei trezi din cauza disconfortului creat.

Fă exerciții fizice în timpul zilei

Persoanele care fac antrenamente în mod regulat dorm mai bine noaptea și se simt mai puțin adormite în timpul zilei. Dacă nu ești obișnuit să faci efort, să știi că și 10 minute de mers pe jos pot contribui la îmbunătățirea calității somnului.

Indiferent că faci antrenamente solicitante sau doar plimbări scurte, încearcă să termini antrenamentele cu cel puțin trei ore înainte de culcare. În schimb, exercițiile relaxante, cu impact redus, precum yoga sau întinderea blândă, pot fi benefice pentru somn.

Un somn odihnitor reprezintă piatra de temelie a sănătății oricărei persoane. Urmează sfaturile prezentate și încearcă să acorzi mai multă atenție modului în care mergi la culcare și activităților de peste zi. Stabilind o rutină zilnică vei putea să îți găsești mai ușor un echilibru care să te ajute constant să dormi mai bine în fiecare noapte.

blank