Life, Stiri

Ai pisică? Iată ce greşeli să eviţi să le faci cu animalul preferat!

Fii atent la orice schimbare din comportamentul felinei. Ar putea fi un avertisment!

pisica

Fiecare animal trebuie crescut intr-un anumit fel, iar cu acest lucru sunt de acord toti medicii veterinari. Ei bine, tot medicii veterinari au alcatuit o lista cu cele mai importante greseli facute de proprietarii de pisici. Asadar, ia aminte ce sa nu faci daca ai pisica!

Examinari anuale. Pentru orice fiinta, examinarea anuala este foarte importanta. In acest fel poti depista mult mai repede anumite boli sau infectii care, lasate netratate, pot fi mortale. Asa cum tu ti-ai facut un obicei sa mergi la controlul anual la medic, asa ar trebui sa procedezi si cu patrupedul tau, chiar daca nu prezinta semne de boala.

Alimentatia. Pentru o felina alimentatia este foarte importanta. Elementele nutritive din mancarea speciala pentru pisici pot face diferenta intre o pisica vioaie, cu blana stralucitoare sau o pisica fara chef de viata si cu blana deloc ingrijita.

Vorbeste cu medicul veterinar si vezi ce hrana speciala pentru pisici este cea mai recomandata pentru specia pe care o ai (in functie de specie, poate avea cerinte nutritionale diferite). Chiar daca mancarea este putin scumpa, incearca sa nu faci rabat de la acest lucru deoarece ii va dauna felinei tale. Aceasta isi poate pierde pofta de mancare, cheful de joaca si chiar poate suferi de anumite boli daca nu este hranita corespunzator.

Fii cu ochii pe pisica. La fel de importanta este si monitorizarea pisicii pentru a-ti da seama daca sufera de vreo boala. Pisicile stiu foarte bine sa ascunda faptul ca nu se simt bine si tocmai din aceasta cauza trebuie sa cauti simptomele in alta parte. Fii atent la urina sau la fecale (caz in care pisica poate elimina sange), la comportamentul pisicii sau la apetitul acesteia. Atunci cand aceste considerente se schimba fara niciun motiv, este bine sa faceti o vizita medicului veterinar.

Microcip. Probabil ai putea spune ca pisicii tale nu ii trebuie microcip deoarece nu o scoti afara, iar atunci cand o scoti o tii in lesa. Ei bine, doar o clipa de neatentie este suficienta pentru ca pisica ta sa fuga. Si cel mai probabil ii va fi destul de greu sa se intoarca la tine, deoarece pisicile crescute in casa nu au aceleasi abilitati precum cele crescute in curte, care pleaca si se intorc dupa pofta inimii.

Procedura nu este foarte scumpa insa te ajuta foarte mult atunci cand ai nevoie, cei care iti gasesc pisica o pot duce la un veterinar si ii pot citi microcipul, pe care se vor afla datele tale precum adresa sau numarul de telefon. O varianta mult mai ieftina este sa ii pui de gat un medalion cu aceste informatii.

Atentie la toxine. Ai observat deja cat de curioasa este pisica ta si cum vrea sa descopere fiecare sertar din casa. Ei bine, acesta nu este tocmai un obicei sanatos pentru felina ta, mai ales daca da, din greseala, peste anumite produse toxice. Ai grija sa tii toate produsele chimice si toxice incuiate cu cheia, intr-un sertar. In acest fel te asiguri ca pisica ta nu va face vreo prostie si nu va inghiti substante periculoase, care o pot omori.

blank