Featured, Life

Ai mângâiat pe cineva astăzi? Iată 3 beneficii surprinzătoare ale mângâierilor.

Fara sa ne dam seama, cautam inca din copilarie mangaierile mamei, iar apoi, mai tarziu, pe cele ale partenerului de viata. Dar de ce ne place mangaierile atat de mult? Oamenii de stiinta au identificat cateva dintre beneficiile extraordinare ale dezmierdarilor.

1. Atingerile stimuleaza productia de oxitocina

Oxitocina este cunoscuta si drept „hormonul fericirii” sau „hormonul dragostei”. Manifestarile de tandrete, mangaierile, imbratisarile, vorbele afectuoase, determina cresterea cantitatii de oxitocina, aceasta secretandu-se atunci cand doi indragostiti se saruta, cand se ating, se dezmiarda sau chiar si atunci cand un indragostit priveste poza celui pe care il iubeste.

Cand organismul produce suficienta oxitocina, intregul sistem cardiovascular este relaxat. Oxitocina ne poate face capabili sa oferim incredere si sa fim mai generosi. Ne ajuta sa ne simtim mai apropiati de alti oameni si sa ne simtim in siguranta.

2. Dezmierdarile te ajuta sa dormi ca un copil

Creierul tau este relaxat si gata „sa se lase garda jos” atunci cand se produce o cantitate mai mare de oxitocina. Copiii adorm mai usor atunci cand sunt mangaiati, tocmai pentru ca intreg organismul lor se relaxeaza si e gata pentru somn. Si cuplurile mature se bucura de un somn mai bun dupa o partida de amor, cu un preludiu prelungit.

3. Mangaierile cresc increderea

In mod natural, atingerile si increderea merg laolalta. Cand ii vorbesti unei persoane apropiate, simti nevoia sa ii atingi mainile. Tocmai acest gest este cel care ii confera mai multa incredere. Pe copil il tii de mana pentru siguranta lui si il mangai atunci cand a facut un lucru bun. Neuronii fac conexiunea dintre atingerile delicate si siguranta, incredere.

blank