In octombrie 2018, Sahle-Work Zewde era aleasa prima femeie presedinte din istoria Etiopiei si singura sefa de stat din Africa. Fost oficial ONU si ambasadoare, Sahle-Work a fost aleasa unanim de parlamentari.

Chiar daca seful statului din Etiopia areprima femeie preşedinte mai mult onorifica, in care responsabilitatile sale sunt simbolice, noul presedinte a promis ca va lupta pentru egalitatea de gen Sahle-Work Zewde din Etiopia.

Sahle-Work Zewde are o cariera in politica de peste trei decenii. Nascuta in Addis Abeba, Zewde a frecventat cursurile unei universitati din Franta. Dupa absolvire, a fost ambasadorul Etiopiei in Franta, Dijbouti, Senegal si al Autoritatii Interguvernamentale pentru Dezvoltare din Africa de Est.

Citeste si...  Aproape 90% dintre românii din străinătate l-au votat pe Iohannis.

Actualul presedinte al Etiopiei vorbeste fluent engleza, franceza, precum si limba oficiala a tarii sale, limba amharica.

Dar numirea lui Zewde la presedintie nu este un fenomen izolat in Etiopia. Administratia prim-ministrului reformist Abiy Ahmed, care si-a asumat functia in aprilie 2018, a numit numeroase femei in pozitii de influenta care au fost in mod traditional rezervate barbatilor.

Abiy a umplut jumatate din cabinetul sau cu femei, inclusiv prima femeie ministru al apararii, Aisha Mohammed.