IT&C, Stiri

Afaceri de peste 5,6 miliarde lei în 2012 pentru distribuitorii IT!

media (1)

Anul 2012 a fost un an bun piaţa de distribuţie a echipamentelor IT şi de software, însă nu şi pentru majoritatea firmelor care activează în domeniu deşi cifra de afaceri a pieţei a depăşit valoarea de 5,6 miliarde de lei, potrivit datelor raportate la Ministerul de Finanţe şi centralizate de compania Coface România. „Conform situaţiilor financiare publicate de Ministerul Finanţelor, 1.266 de firme care au domeniu principal de activitate „Comerţ cu ridicată al calculatoarelor, echipamentelor periferice şi software-ului” au generat în cursul anului 2012 o cifră de afaceri totală de de 5,6 miliarde de lei şi 5.491 de locuri de muncă”, se arată într-un comunicat remis redacţiei.

Deşi ultima perioadă s-a remarcat prin evoluţia pozitivă a performanţei financiare din cadrul acestui sector, dinamica negativă a vânzărilor impune o analiză din mai multe puncte de vedere a sectorului pentru a identifica factorii care au determinat această situaţie.

Astfel, dacă se analizează distribuţia acestor companii în funcţie de cifra de afaceri, se poate constata că aproximativ 25% dintre companiile care au depus situaţiile financiare pentru anul 2012 nu au desfăşurat în realitate nicio activitate, cifra de afaceri declarată fiind zero. Totodată, circa 44% dintre companiile active înregistrează o cifră de afaceri mai mică de 100.000 de euro euro pe an (2012), ponderea valorică în total cifra de afaceri a acestui segment fiind de doar 1%.

De asemenea, doar 119 companii din acest sector înregistrează o cifra de afaceri anuală mai mare de 1 milion de euro, acestea generând circa 92% dintre veniturile înregistrate la nivelul întregului sector.

„Sectorul distribuţiei de produse IT şi software este unul destul de matur, peste jumătate dintre companiile active având mai mult de 10 ani de experienţă pe piaţă. Aceste companii joacă cel mai important rol economic şi social în cadrul sectorului, ele fiind cele care generează 87% din cifra de afaceri înregistrata per total în domeniu şi concentrează 85% din efectivul total de salariaţi”, se mai arată în comunicatul citat.

Anul 2012 nu a fost unul favorabil din punctul de vedere al evoluţiei comerciale, 45% din totalul companiilor considerate active în acest sector înregistrând o contracţie a cifrei de afaceri faţă de anul financiar anterior.
Pentru două treimi dintre firmele analizate, activitatea desfăşurată pe parcursul anului 2012 a fost profitabilă, în timp ce restul de 35% au înregistrat pierderi nete, iar pentru jumătate dintre acestea nivelul pierderilor au depăşit 20% din cifra de afaceri anuală.

„Din perspectiva evoluţiei rezultatului net în perioada 2011 – 2012, jumătate dintre companii au reuşit îmbunătăţirea rezultatului net în 2012, în timp ce cealaltă jumătate s-a confruntat cu reducerea acestuia. Diferenţa semnificativă între evoluţia negativă a cifrei de afaceri şi dinamica pozitivă a rezultatului net indică o schimbare a structurii financiare a firmelor din acest sector, care au trecut printr-un proces semnificativ de restructurare”, se mai arată în comunicatul Coface.

blank