Actualitate, Featured

Aerul condiționat favorizează raspândirea coronavirusului

Veste proastă pentru români, după ce s-a anunțat o vară toridă: este posibil să nu poată folosi la capacitate maximă aerul condiționat, din cauza coronavirusului.

Aerul condiționat favorizează raspândirea coronavirusului

Autoritățile sanitare și cele din domeniul muncii solicită evitarea folosirii aerului condiționat pentru a preveni răspândirea coronavirusului.
Temperaturile extrem de ridicate și masca de protecție vor transforma însă traiul românilor într-un coșmar.

Un ordin al ministerelor Muncii și Sănătății le recomandă angajatorilor să nu pornească aerul condiționat!

„Dacă stai în calea fluxului de aer condiţionat, curentul de aer poate să împingă particulele microscopice din salivă mai departe de distanţa de siguranţă de doi metri şi atunci există o creştere teoretică a riscului de infectare”, spune Bogdan Nica, medic șef DSP Prahova.

Patronii care vor să folosească aerul condiționat trebuie să dezinfecteze temeinic aparatele și să nebulizeze încăperile, investiții foarte excentrice, mai ales în această perioadă. Astfel, birourile s-ar putea transforma în adevărate „cuptoare”.

Folosirea aerului condiționat acasă sau în mașina personală nu reprezintă însă un risc. Totuși, încăperile trebuie aerisite natural.

Recomandările INSP la birou: Portul obligatoriu al măștii, termometrizarea zilnică și paravane de protecție
Mulți români se întreabă ce se va întâmpla după 15 mai, când vor trebui, poate, să revină la birou. Recomandările INSP pentru activitatea în birouri deschise vizează reguli stricte, atât pentru angajați, cât și pentru angajatori!

Măsuri care privesc angajații

Angajații vor respecta măsurile de precauție universal valabile: 1. – portul obligatoriu măștii (medicale/non-medicale), care pentru o protecție eficace trebuie să acopere atât gura, cât și nasul. 2. – izolarea la domiciliu în cazul în care prezintă simptomatologie de infecție respiratorie (tuse, stănut, rinoree, febră, stare gnerală alterată); 3. – izolare la domiciliu în cazul în care a venit în contact cu un caz suspect sau confirmat de infecție cu virusul SARS COV-2 și respectarea măsurilor aplicabile, în vigoare. 4. – spălatul pe mâini ori de cîte ori este nevoie, evitarea atingerii feței cu mâinile neigienizate.

Măsuri care privesc angajatorul

Angajatorii vor asigura:

1. Programul de lucru decalat pentru a evita aglomerările la intrare/ieșire din incintă și pentru a limita numărul de angajați prezenți în același timp în aceeași incintă;

2. Triajul observațional al angajaților și nu vor permite prezența la locul de muncă al persoanelor care prezintă simptomatologie de infecție respiratorie (tuse, stănut, rinoree, febră, stare gnerală alterată);

3. Termometrizarea zilnic, la intrarea în tura de serviciu – angajații cu temperatura peste 37 C vor fi trimiși acasă cu indicaţie de consultare a medicului de familie;

4. Vor asigura o distanță de minimum 1,5 m între angajații care lucrează la birouri orientate față-spate și spate-spate;

5. Pentru birourile orientate față-față vor asigura separarea acestora cu paravane care se vor dezinfecta zilnic cu solutii pe bază de alcool;

6. Dezinfecția suprafețelor de lucru la începerea serviciului și apoi o dată la 4 ore;

7. Acordarea pauzelor de masă eșalonat, cu respectarea distanței fizice de minimum 2 m;

8. Aerisirea periodică a încăperilor; 9. În cazul încăperilor climatizate cu recircularea aerului se efectua nebulizare o dată pe săptămână, de preferat la sfârșitul săptămânii și se va efectua dezinfecția instalației de climatizare conform instrucțiunilor producătorului.

 

blank