Fostul europarlamentar Adrian Severin a povestit experiența sa de 16 luni petrecute în spatele gratiilor de la Rahova. Acesta a declarat că nu s-a bucurat niciodată de atâta simpatie și respect și că acum a trecut din „mica puşcărie – cea a prizonierilor liberi” în „marea puşcărie – cea a libertăţii prizoniere”.

„În comunitatea mică şi închisă de la Rahova am cunoscut timp de 16 luni un respect şi o simpatie de care nu m-am bucurat niciodată cu atâta intensitate. Acolo, în mijlocul unui ocean de tristeţe şi uneori de deznădejde, am cunoscut bucuria libertăţii prin dăruire şi dragoste jertfelnică. Atât în relaţia cu prizonierii “interni”, cât şi în cea cu prizonierii “externi” (adică personalul penitenciarului format adesea din îngeri condamnaţi să muncească în infern). La Rahova nu este mlaştina societăţii româneşti. Această societate a fost adusă a fi mlaştina însăşi. La Rahova, ca, de altfel, în întregul univers concentraţionar românesc actual – Gulagul României îngenuncheate, ocupate şi umilite, găsiţi o mare parte a aurului care pluteşte în ea. O prea mare parte. Adevărat! În închisori este periferia societăţii. Periferia defineşte, însă, totdeauna, natura şi calitatea centrului. Or, în închisorile noastre am găsit nu răul, ci binele irosit, înstrăinat, frustrat. El defineşte România în esenţa ei actuală: irosită, înstrăinată, frustrată”, a mai scris fostul europralamentar.

Citeste si...  Alertă! România, sub COD GALBEN de ninsori şi vânt

Adrian Severin îşi încheie mesajul cu un îndemn la recuperarea României irosite, el precizând că, la o sută de ani de la Marea Unire, prioritatea nu este aniversarea, ci salvarea. „Altminteri sărbătoarea se va transforma în prohod”, conchide fostul europarlamentar.