Fostul premier Adrian Năstase susține că s-a săturat să tot audă aberatii despre cum s-au început defrișările ilegale de păduri și le cere tuturor celor care comentează pe marginea acestui subiec tsă analizeze mandatul său de premier comparativ cu cei 10 ani de mandat ca președinte ai lui Traian Băsescu.
Adrian Nastase
”In contextul dezbaterii noului Cod silvic, au apărut numeroase acuze legate de „defrisări” (in realitate „tăieri ilegale” – vezi definitiile din art 10 al Legii 46/2008) si de activitatea unei companii austriece in ceea ce priveste prelucrarea lemnului.  Ca de obicei, atunci când apare un scandal public, cei vizati doresc să arunce „pisica moartă” peste gard, in trecut.
 
M-as fi asteptat ca specialistii in silvicultură să iasă si să explice ce s- intâmplat in acest domeniu inainte de regimul Băsescu si, apoi, in timpul regimului Băsescu. Nu s-a intâmplat asa. M-as fi asteptat ca cei din conducerea Romsilva să explice unde s-a gresit in acesti ani dar si ce s-a realizat.
In aceste conditii, m-am gândit că ar fi util să reamintesc unele aspecte legate de abordarea guvernului pe care l-am condus, in chestiunea pădurilor.
 
O primă observatie.  Simplificând, Legea 18 a permis retrocedarea doar a unui singur hectar de pădure. Ulterior, legea 1/2000 a permis retrocedarea a maximum 10 ha. Mult mai generosi, Băsescu, Macovei si Flutur au permis prin Legea 247/2005, restitutio in integrum, eliminând limitele pentru retrocedările de păduri, simplificând foarte mult si sarcina probei. In acest fel, Regia Natională a Pădurilor, care avea aproximativ, 4,6 milioane hectare a rămas doar cu vreo 3,2 milioane, proprietarii celor peste un milion de hectare retrocedate venind la portile firmelor austriece să vândă lemnul tăiat. Nimeni nu a iesit să explice aceste lucruri care au schimbat fundamental situatia pădurilor si interesele imediate ale noilor proprietari” a scris Adrian Nastase pe blogul sau personal.
 
La aceasta postare, Adrian Nastase a adăugat si o fotografie, din anul 2008, când, in campania sa pentru postul de deputat de Mizil, a plantat, cu o echipa de 100 de tineri, câte doi puieți de mar si de prun, in gospodariile din colegiu. „Sper ca s-au prins si dau deja fructe…”, a comentat Adrian Năstase la poza in cauza.
Citeste si...
Adrian Năstase, despre perioada petrecută după gratii: A fost încă o încercare