Actualitate, Stiri

Adrian Duicu, baronul de Mehedinţi, rămâne în arest pentru 30 de zile

Decizia a fost luată în această dimineaţă, de Înalta Curte de Justiţie

duicu12

Adrian Duicu, baronul de Mehedinţi, va rămâne în arest pentru 30 de zile, potrivit unei decizii a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţiei (ÎCCJ) luate în această dimineaţă. Instanţa supremă a respins apelul făcut de preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi şi ceilalţi acuzaţi în dosarul de corupţie.

Judecătorii de la ÎCCJ au decis ca împreună cu preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Duicu, să fie păstraţi în arest pentru 30 de zile şi şeful Poliţiei Mehedinţi, Ştefan Ponea, dar şi de şeful PSD Orşova, Constantin Popescu.

Adrian Duicu, şeful IPJ Mehedinţi, Ştefan Ponea, şi omului de afaceri Constantin Popescu, preşedintele PSD Orşova, sunt acuzaţi de fapte de corupţie. Cei trei au fost arestaţi preventiv în 4 aprilie, printr-o decizie luată de Curtea de Apel Bucureşti, la propunerea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

În acelaşi dosar sunt urmăriţi penal secretarul Consiliului Judeţean (CJ) Mehedinţi, Ştefan Mednyasky, şefa Casei de Asigurări de Sănătate a judeţului, Elisabeta Rolea, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă, Doina Borugă, şi alte şase persoane, având calitatea de suspect.

Procurorii DNA au început urmărirea penală în cazul lui Adrian Duicu pentru trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, instigare la dare de mită, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii nedestinate publicităţii, în scopul obţinerii de foloase necuvenite, instigare la abuz în serviciu şi două infracţiuni de folosire a influenţei şi autorităţii, de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid politic, în scopul obţinerii pentru altul de foloase necuvenite.

Constantin Stefan Ponea, şeful IPJ Mehedinţi la data faptelor, este acuzat de trafic de influenţă şi cumpărare de influenţă, iar omul de afaceri Constantin Popescu, de folosire a influenţei şi autorităţii, de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid politic, în scopul obţinerii pentru altul de foloase necuvenite.

După începerea urmăririi penale şi reţinerea lui Ştefan Ponea, ministrul Afacerilor Interne a dispus retragerea lui de la comanda Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mehedinţi şi punerea lui la dispoziţie.

Procurorii DNA susţin că Adrian Duicu şi-a traficat influenţa chiar în cabinetul premierului din Palatul Victoria. Duicu a cerut ca şeful IPJ din judeţ să fie menţinut şi apoi avansat, iar în schimb poliţistul i-a promis că îl scapă de dosarul de incompatibilitate de la ANI.

Anchetatorii susţin că premierul l-a convocat la Guvern pe însuşi şeful Poliţiei Române pentru a-i satisface doleanţele lui Adrian Duicu.

Procurorii DNA susţin că Duicu şi-ar fi traficat influenţa chiar în cabinetul premierului Victor Ponta din Palatul Victoria. Procurorii arată că Duicu a mers la Guvern să solicite menţinerea pe funcţia a lui Ponea. Procurorii menţionează că Duicu i-a transmis şefului IPJ că în cabinet se află şi ministrul de Interne, la acea vreme fiind Radu Stroe şi că premierul l-a chemat la Guvern pe şeful Poliţiei, chestorul Petre Tobă.

 

blank