Actualitate, Featured

Administraţia de la Beijing avertizează în 10 minute ajungem în Hong Kong la nevoie

Administraţia de la Beijing a avertizat, vineri, că armata chineză poate ajunge în doar zece minute în provincia autonomă Hong Kong, unde sunt programate noi proteste masive.

Administraţia de la Beijing spune avem  sute de tancuri chineze sunt staţionate într-un stadion situat la doar şapte kilometri de limita administrativă dintre China continentală şi Hong Kong, situaţie care generează temeri privind o posibilă intervenţie chineză pentru reprimarea demonstraţiilor prodemocraţie.

În ultimele două zile, mii de militari chinezi au efectuat exerciţii pe stadionul situat în Shenzhen.

„Stadionul din Shenzhen se află la 56 de kilometri de Aeroportul din Hong Kong; în plus, de aici, armata chineză poate ajunge în Hong Kong în zece minute”, a avertizat un departament al armatei chineze, potrivit Mediafax.

Blindate ale armatei chineze au fost mobilizate de două zile în apropierea frontierei cu Hong Kong. Situația devine critică din cauza protestelor care durează de 10 săptămâni și care au culminat cu ocuparea aeroportului și perturbarea gravă a traficului aerian.

Pe de altă parte, Donald Trump a anunțat la momentul respectiv că serviciile secrete l-au informat că are loc o desfăşurare a trupelor chineze la frontiera cu Hong Kong și și-a exprimat speranța că această criză se va rezolva pașnic. Mai mult, președintele american a sugerat organizarea unei întrevederi personale cu omologul său chinez, Xi Jinping, pentru a discuta despre criza politică din Hong Kong.

De ce sunt proteste în Hong Kong de mai bine de două luni
Protestele din Hong Kong durează deja de peste două luni. Studenţi, avocaţi, oameni de afaceri, cu toţii au ieşit în stradă pentru a denunţa un proiect de lege controversat. Acesta prevede ca guvernul local să extrădeze suspecţi către țări cu care nu are acorduri în acest sens, inclusiv către China. Oamenii se tem, însă, că autorităţile de la Beijing vor profita şi îi vor vâna pe oponenţii politici ai regimului.

Fostă colonie britanică, Hong Kongul a revenit sub suveranitatea Chinei în 1997, după 157 de ani, și se bucură de un statut special și de autonomie. Hong Kong a fost ocupat gradual de Imperiul Britanic începând cu 1841. În 1898, britanicii au forţat Dinastia Qing, administraţia imperială de la acea vreme a Chinei, să semneze un tratat prin care o mare parte a regiunii Hong Kong a fost cedată Regatului Unit pe o perioadă de 99 de ani. Termenii acestei concesiuni au expirat în 1997, când britanicii au returnat regiunea printr-un tratat care prevede o largă autonomie faţă de Beijing până în 2047. Hong Kong este a patra cel mai dens populată regiune a lumii.

 

blank