Adina Florea, propunerea ministrului Justiției, Tudorel Toader, pentru șefia DNA, a răspuns, în exclusivitate pentru MEDIAFAX, întrebărilor legate de dosarele penale în care sunt implicați magistrați, dar și cum vede „decaparea instituțională”, de care vorbea Laura Codruța Kovesi în mandatul său.

„Activitatea desfăşurată de procurori, implicit activitatea de urmărire penală, este riguros reglementată de Legea 304/2004 privind organizarea judiciară şi de Codul de procedură penală. Prin urmare, nu era şi nici nu este necesară vreo adăugire la lege prin încheierea unor protocoale”, a declarat Adina Florea, în exclusivitate pentru MEDIAFAX, cu privire la rolul protocoalelor secrete încheiate între Serviciul Român de Informații și Ministerul Public.

Aceasta susține că procurorii au obligația să aplice legea în cazul în care va fi emisă o ordonanță de urgență care să permită revizuirea sentințelor definitive date în baza protocoalelor secrete.

„Elaborarea unei asemenea ordonanţe este atributul guvernului, iar procurorul are obligaţia de a aplica legea şi nu de a o comenta”, a spus procurorul Florea, cu privire la oportunitatea unei astfel de ordonanțe.

Totodată, Adina Florea nu exclude ca dosarele care vizează magistrații să reprezinte o formă de șantaj.

‘Nu cunosc modul de sesizare în dosarele penale în care sunt vizaţi magistraţi. Nu exclud ca aceste dosare să reprezinte o formă de şantaj a magistraţilor cu atât mai mult cu cât denunţurile trebuie să îndeplinească rigorile impuse de Codul de procedură penală”.

Iar despre cauza care o viza și care se afla pe rolul DNA, magistratul declară că: „Nu mi s-a comunicat de către Direcţia Naţională Anticorupţie nici un act de procedură şi nici o citaţie din cuprinsul cărora să rezulte că aş fi cercetată pentru săvârşirea vreunei infracţiuni. Singurul act comunicat a fost ordonanţa de infirmare, act care mi s-a comunicat de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi din cuprinsul căruia nu rezultă implicarea mea în săvârşirea vreunei fapte penale”.

Chestionată cu privire la acțiunea de „decapare instituțională”, despre care vorbea fostul procuror șef al DNA, Laura Codruța Kovesi în dosarul retrocedărilor de case, și dacă aceasta a fost unul dintre scopurile greșite ale conducerii DNA, Adina Florea a afirmat: „Expresia „decaparea instituţiilor statului” nu este proprie limbajului pe care-l folosesc şi, prin urmare, nu sunt în măsură să ofer o definiţie a acestei expresii”.

Citeste si...  Vasile Dîncu intervine spectaculos: Ce ne rămâne după o vară fierbinte din punct de vedere politic - 10 iluzii care i-au ținut în priză pe politicieni

 

Procurorul spune că pe Laura Codruța Kovesi a cunoscut-o datorită funcției sale, iar ultima discuție au avut-o în anul 2010.

„În virtutea raporturilor instituţionale am cunoscut-o pe doamna procuror Laura Codruţa Koveşi atunci când se afla în exercitarea mandatului de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Ultima dată când am discutat cu doamna procuror general a fost cu prilejul şedinţei de bilanţ care s-a organizat la sediul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, în ziua de 26.02.2010. Doamna procuror general Laura Codruţa Koveşi a participat la această şedinţă de bilanţ, eu fiind procuror general delegat la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa şi, cu acest prilej, am avut o discuţie profesională. De la acea dată nu am mai comunicat cu doamna procuror”, a afirmat procurorul Florea, pentru MEDIAFAX.

Adina Florea, propusă de ministrul Justiției pentru șefia DNA, urmează să primească aviz consultativ din partea Consiliului Superior al Magistraturii. Declară că a fost opțiunea sa de a se înscrie doar la a doua sesiune de selecție pentru conducerea DNA.

„Am convingerea că secţia pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii va analiza cu obiectivitate şi imparţialitate propunerea formulată de Ministrul Justiţiei, domnul Tudorel Toader, cu atât mai mult cu cât Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independenţei justiţiei”, afirmă Adina Florea, cu privire la modalitatea în care va încerca să convingă procurorii CSM să de aviz pozitiv.

Secția pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a anunțat calendarul privind examinarea Adinei Florea la conducerea DNA, interviul în fața Secției urmând a fi susținut pe 27 septembrie, iar avizul să fie transmis ministerului Justiției pe 2 octombrie.

Procurorul Adina Florea este propunerea ministrului Tudorel Toader pentru funcția de șef al DNA, a anunțat, săptămâna trecută, ministerul Justiției.

Adina Florea vine de la Parchetul Curții de Apel Constanța. Înainte de această funcție, ea a fost prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, și procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța.