Presa deja investighează: De unde are Cristian Busoi milioane de euro la Fondul Proprietatea?

Prezumtivul candidat PNL la Primăria Capitalei menționează,  explicit, în declarațiile de avere peste 14 milioane de lei în acțiuni la Fondul Proprietatea. Conform anchetei începute de ancheteonline și continuată de Hotnews, Bușoi a început să facă achiziții în 2011, după cum reiese din declarațiile de avere. Oficial, Cristian Bușoi refuză constant să răspundă, în ciuda insistențelor, cum a intrat în posesia acțiunilor. Întrebarea presei este permanent aceeași: Le-a cumpărat de la finii lui? Și asta, pentru că Daniel Groza și Marius Militaru (cei doi fini pe care îi are) sunt în top 5 cu cele mai mari despăgubiri primite de la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților. Evident, nu sunt moștenitorii unor mari averi, sunt doar comercianți de proprietăți litigioase. Marele tun dat de aceștia este o investiție, la Timișoara, de 290 de mii de lei, pentru care ANRP a plătit nu mai puțin de 77, 5 milioane de lei – în 2008, când conducerea Agenției era asigurată de liberali (Ingrid Zaarour, presedinte, Theodor Nicolescu, vicepresedinte, Catalin Teodorescu, membru), colegi de partid cu Cristian Bușoi, colegi care, acum se află sub urmărire penală, pentru că au avizat cumpărarea, de către ANRP, a unor proprietăți la prețuri mult supraevaluate. Proprietatea despre care pomenim, cea de la Timișoara, reprezintă un dosar care se lucrează încă, nu a primit nici NUP (neînceperea urmăririi penale) și, e drept, nici rezoluția de începere a urmăririi penale.

Citeste si...  Apropiatii lui Sorin Oprescu sustin ca acesta s-ar retrage de la Primăria Capitalei

Totuși, este important de remarcat faptul că Bușoi a devenit investitor asiduu în acțiuni la Fondul Proprietatea după ce finii lui au devenit fericiții câștigători de despăgubiri, din ce în ce mai multe și cu mai mult succes.

Pentru ziariști, cel mai problematic rămâne, până la urmă, lipsa de cooperare a politicianului, când este vorba de a lămuri proveniența acțiunilor pe care le deține. Ziariștii se încăpățânează să întrebe dacă există vreo legătură între acțiunile deținute de Cristian Bușoi și cele ale finilor săi, Daniel Groza și Marius Militaru. Nu primesc decât un singur răspuns, invariabil: ”Totul este achiziționat legal și corect” și ”se încearcă în mof forțat să se lege numele meu de o instituție care nu are o foarte bună reputație”. Era atât de simplu, un ”nu, nu le-am achiziționat de la ei” sau ”da, îmi vând și mie, din când în când, din acțiunile lor”. Pentru procurori, declarațiile oficiale nu vor ține însă loc de anchetă.