Actualitate, Ultima Ora

Acţiune de amploare a Parchetului General: 93 de percheziţii în Bucureşti şi 5 judeţe

Procurorii Parchetului General au efectuat marţi 93 de percheziţii, în patru cauze având ca obiect săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani. Acţiunile s-au desfăşurat în Bucureşti şi 5 judeţe.

mascati1

I – Procurorii derulează cercetări în legătură cu persoane care au desfăşurat în cadrul unor societăţi comerciale activităţi de videochat. Persoanele vizate au angajat fără forme legale mai multe persoane de sex feminin, în vederea prestării acestor activităţi, veniturile astfel obţinute nefiind evidenţiate, sustrăgându-se în acest mod de la plata impozitelor şi taxelor aferente bugetului de stat, în condiţiile în care sumele de bani încasate sunt unele substanţiale.

Pentru a crea o aparenţă de legalitate cu privire la provenienţa sumelor de bani încasate de la proprietarii site-urilor online prin intermediul cărora se realizează aceste activităţi, sus-numiţii au procedat la înfiinţarea de societăţi off-shore, prin intermediul cărora se intermediau sumele de bani plătite în conturi bancare din România. De aici, banii erau direcţionaţi în conturile persoanelor care desfăşoară activităţile de videochat sau în conturile celor care supraveghează activităţile respective, pentru ca mai apoi acestea să vireze banii persoanelor de sex feminin drept remuneraţie ca urmare a activităţilor prestate.

În acestă cauză, marţi, 17 martie 2015, în baza unor autorizaţii emise de către instanţă, procurorii au efectuat percheziţii domiciliare în 16 locaţii situate în Bucureşti şi pe raza judeţului Ilfov.

II – Într-o altă cauză, procurorii efectuează cercetări în legătură cu persoane care au organizat în cadrul unor agenţi economici activităţi de videochat, pentru care au angajat, fără forme legale, mai multe persoane de sex feminin, sustrăgându-se în acest fel de la plata impozitelor şi taxelor aferente bugetului de stat, în condiţiile în care sumele de bani încasate, aferente acestor activităţi, depăşesc câteva milioane de euro, iar pentru a da o aparenţă de legalitate au încheiat cu persoanele angajate contracte de drepturi de autor, diminuând în acest fel taxele şi impozitele datorate bugetului consolidat al statului .

În această cauză, marţi, 17 martie 2015, în baza unor autorizaţii emise de către instanţă, procurorii efectuează percheziţii domiciliare şi la sediile şi punctele de lucru ale unor societăţi situate în 35 locaţii din Bucureşti şi de pe raza judeţelor Ilfov, Timiş şi Sibiu.

III – Într-o altă cauză, procurorii efectuează cercetări cu privire la mai multe persoane care desfăşurau activităţi comerciale de tip video-chat cu caracter pornografic, ascunzând sursa impozabilă sau omiţând în tot sau în parte evidenţierea operaţiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate.

Referitor la operaţiunile efectuate de persoanele fizice şi juridice vizate de cercetări, există suspiciuni cu privire la comiterea infracţiunii de spălare a banilor, în sensul că mai multe persoane, beneficiare ale unor transferuri efectuate de către societăţi comerciale nerezidente, au retras în numerar imediat sumele încasate, tranzacţiile având un scop economic nereal, iar în unele cazuri nu corespundeau profilului tranzacţional al clientului.

În baza unor autorizaţii emise de către instanţă, se desfăşoară în cursul zilei de astăzi percheziţii în 29 de locaţii situate pe raza judeţelor Buzău şi Ilfov, precum şi în Capitală.

IV – Într-un alt dosar, procurorii efectuează cercetări în legătură cu o societate de tip off-shore care ar fi intermediat plăţi externe şi care ar fi ajutat persoanele implicate în celelalte 3 cauze anterior menţionate să se sustragă de la plata impozitelor aferente veniturilor obţinute pe teritoriul României.

Astfel, s-a stabilit că persoana juridică nerezidentă în România are o pagină web din studierea căreia rezultă că această societate desfăşoară activităţi şi operaţiuni financiare asemănătoare societăţilor bancare, oferind servicii de transfer de sume de bani, plăţi, operaţiuni cu carduri bancare, iar pentru fiecare tip de operaţiune existând un anumit comision, plăţile efectuate prin conturile bancare deschise pe teritoriul României fiind dispuse de regulă on-line de către anumite persoane coordonate de către alte unii dintre cei cercetaţi în prezenta cauză.

Şi în această cauză sunt derulate percheziţii în 13 locaţii situate în Bucureşti şi pe raza judeţelor Buzău şi Bacău.

În documentarea activităţii infracţionale, procurorii au beneficiat de suportul tehnic şi informativ al Serviciului Român de Informaţii.

blank