Cultura, Stiri

Academicianul Eugen Simion se plânge că Eminescu este din nou atacat!

Cine sunt detractorii poetului nepereche?!

Atac eminescu

Vorbind în Aula Academiei, la Adunarea generală dedicată Zilei Culturii Naționale, Simion a amintit în acest sens poziția unui sociolog român care, la un post de televiziune, ar fi afirmat că Eminescu este un antisemit, scrie Agerpres.

„Eminescu este totuși un mare poet, un filosof al culturii și al vieții sociale, care merită să fie luat în seamă, și nu jignit prin astfel de afirmații defăimătoare”, a spus Simion, amintind poziții anterioare de acest gen care îl caracterizau pe poet drept nul din punctul de vedere sociologic.

Pentru Simion, Eminescu este „un poet în care românii își regăsesc multe din idealurile lor morale și spirituale”, tocmai de aceea fiind considerat Poet Național.

Fostul președinte al Academiei Române a criticat opiniile care-i contestă lui Eminescu această poziție și prin care „scepticii de serviciu” îl caracterizează pe poet drept „reacționar, pesimist, localist ori antimodern”.

„Cine consideră că Eminescu este un naționalist desprins de lume nu-l citește bine și se înșală”, a afirmat academicianul, adăugând că, de fapt, poetul, scârbit de politicianismul vremii sale, este împotriva formelor fără fond, este un naționalist fără ghilimele, un european și un mare poet, care are sensul universalității.

În cuvântul său — „Eminescu și Biserica”—, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a apreciat că Eminescu și-a iubit țara și credința, având un atașament profund pentru Biserica Neamului, dobândit de la una dintre surorile mamei sale, care era călugăriță.

Întâistătătorul BOR a spus că Eminescu a fost „un iubitor și un apărător al Bisericii Naționale”, fiind, alături de Ioan Slavici, unul dintre primii gânditori români care au lansat ideea construirii unei catedrale naționale ca semn de mulțumire pentru victoria obținută în Războiul de Independență.

Președintele Academiei Române, acad. Ionel Haiduc, care a deschis evenimentul, a subliniat faptul că avem în România nume importante ale culturii, dar Eminescu, a cărui dată de naștere a fost aleasă ca Zi a Culturii Naționale, a contribuit deopotrivă la dezvoltarea culturii și științei românești.

El a atras atenția că, deși societatea contemporană este dominată de conflicte și de criză iar cultura trece pe planul secund, în contextul globalizării este nevoie de a diminua riscul major al pierderii identității culturale. În opinia lui Haiduc, prin menirea sa, Academia Română trebuie să fie garantul păstrării identității și culturii naționale.

Radu Boroianu, secretar de stat în Ministerul Culturii, l-a omagiat în cuvântul său pe „întâistătătorul culturii române”, cum l-a numit pe Mihai Eminescu. „Eminescu era, este și rămâne cultura română”, a subliniat Boroianu, îndemnând la citirea și recitirea operei poetului pentru a-i înțelege sensul.

Acad. Dan Berindei consideră că Academia trebuie să fie „înțeleptul sfetnic al nației”, să atragă atenția asupra riscurilor și derapajelor care riscă să pună în pericol bunul mers și viitorul acesteia. El a atras atenția asupra pericolului imitării nu doar în cultură, ci și în învățământ și în alte domenii ale societății românești contemporane.

Acad. Ion Aurel Pop, rectorul Universității din Cluj-Napoca, a spus că „Eminescu este elogiul și lauda poporului român”, afirmând că acuzația de naționalism în sensul său de astăzi este deosebit de periculoasă.

„Judecat după formele noastre de azi, Eminescu a exprimat judecăți xenofobe și antisemite (…), dar calitatea de arhitect spiritual al României nu i-o poate lua nimeni”, a apreciat Pop.

Cu acest prilej a fost prezentat volumul 150 din colecția „Opere Fundamentale” — Mihai Eminescu — Poezii, ediția Perpessicius, 2013 și emisiunea de mărci poștale dedicată poetului Mihai Eminescu, Luceafărul poeziei românești, care va putea fi achiziționată de la toate magazinele Romfilatelia din București și din țară.

Actorul Dorel Vișan a susținut un recital din poezia lui Eminescu iar un cvartet de coarde al Universității Naționale de Muzică din București, coordonat de prof. univ. Marian Cazacu, le-a oferit celor prezenți un concert cameral.

Camera Deputaților a adoptat pe 16 noiembrie 2010 un proiect de lege prin care data de naștere a lui Mihai Eminescu a devenit Zi a Culturii Naționale.

 

 

blank