Cea de-a treia candidată la şefia DNA este procuroarea Gabriela Scutea. Aceasta este fosta adjunctă a Laurei Codruţa Kovesi la Parchetul General, care a semnat în locul lui Tiberiu Niţu protocolul PÎCCJ-SRI din anul 2009. Informaţia a fost confirmată pentru STIRIPESURSE.RO de reprezentanţii Ministerului Justiţiei.

După perioada petrecută la Parchetul General (2006-2013), Gabriela Scutea a fost, în perioada 2013-2016, înalt reprezentant a Ministerului Justiţiei pentru relația cu Comisia Europeană pe aspectele referitoare la îndeplinirea condiționalităților stabilite în cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) privind reforma sistemului judiciar şi lupta anticorupţie. Din această poziţie a ajuns, în ianuarie 2016, adjuncta Ralucăi Prună la Ministerul Justiţiei. În prezent, aceasta este prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov.

Scutea este aceeaşi persoană care a semnat, în locul Laurei Codruţa Kovesi, nota de fundamentare pentru achiziţia licenţelor Microsoft pentru Parchetul General.

 

Gabriela Scutea, secretar de stat la Ministerul Justiţiei până la data de 30 ianuarie, când i-a expirat detașarea de la Parchet, ar fi cunoscut notele de obiecțiuni ale serviciului specializat din Ministerul Justiției la OUG 13. Aceasta ar fi făcut, la rându-i, obiecțiuni la obiecțiuni, pe niște post-it lipite de pagini, conform unor surse citate anul trecut de „România liberă“. De altfel, Gabriela Scutea a fost audiată ca martor în dosarul deschis la DNA.

Citeste si...  George Maior a depistat PUNCTUL SLAB al României - Avem șansa de a deveni un pivot strategic DOAR prin modernizare

Gabriela Scutea apare şi în lista magistraţilor semnatari ai petiţiei prin care era criticată decizia CCR care l-a obligat pe Klaus Iohannis să o revoce pe şefa DNA.

Anterior, alţi doi procurori şi-au depus candidatura. Prima a fost Paula Tănase, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi. A doua candidatură este cea a lui Nicolae Lupulescu, procurorul militar cu grad de general-maior, de la Secţia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a fost detaşat la MApN, începând cu 14 martie 2016, pe o perioadă de trei ani.