Life, Stiri

9 Martie – Ziua celor 40 de Mucenici.

Ziua celor 40 de Mucenici este si ziua cand cei care nu sunt posesorii unui nume de sfant isi pot serba ziua onomastica. In aceasta zi, se spune, se deschid si portile Raiului.

9-Martie---Ziua-celor-40-de-Mucenici--Afla-ce-trebuie-sa-faci-in-aceasta-zi-ca-sa-ai-spor-si-sanatate-
In calendarul crestin ortodox, pe 9 martie, sunt cinstititi si pomeniti cei 40 de Mucenici, martiri ucisi si supusi unor torturi inimaginabile in cetatea Sevastiei, in perioada inceputurilor crestinismului. Acestia erau „soldati crestini, aflati in slujba imparatului roman Licinius. Trei dintre ei, Chirion, Candid si Domnos erau foarte priceputi in studiul Scripturilor. In anul 320, afland despre credinta lor, Agricolae, guvernatorul Armeniei, i-a silit sa se inchine idolilor. Refuzand, au fost intemnitati timp de 8 zile, batuti cu pietre si ademeniti cu daruri. In cele din urma, guvernatorul i-a condamnat la moarte prin inghetare in lacul Sevastiei. Unul din cei 40 a cedat si a iesit din lac, dar a murit pe loc. I-a luat insa locul un soldat. In aceea noapte s-au petrecut mari minuni: apa lacului s-a incalzit, gheata s-a topit si 40 de cununi stralucitoare au pogorat asupra mucenicilor. In zori, au fost scosi vii din lac, li s-au zdrobit fluierele picioarelor si au fost lasati sa-si dea sufletele. Ramasitele lor au fost arse, iar cenusa aruncata in lac.”, se arata pe wikipedia.

Cei 40 de Mucenici se numeau astfel: Chirion, Candid, Domnos, Isihie, Ieraclie, Smaragd, Valent, Vivian, Evnichie, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ioan, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetie, Flavie, Acachie, Ecdit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Leontie, Gorgonie, Teofil, Dometian, Gaie, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton si Aglaie.

Traditii si obiceiuri de 9 martie

In ziua de 9 martie, ultima zi a Babei Dochia, se aprind focurile, se purifica spatiul, se pregatesc alimentele, se pomenesc mortii si se pot face previziunii asupra vremii. Datorita focurilor aprinse prin curti si gradini, satele se cufundau in fum. Tinerii insa sareau peste flacari in asa fel incat fumul sa patrunda in haine, crezandu-se ca acesta ajuta la alungarea spiritelor rele.

Copiii efectueaza o practica magica pentru alungarea frigului si scoaterea caldurii din pamant. Aceasta se numea batarea pamantului cu botele, iar in timp ce faceau asta, copiii strigau: „Intra frig si iesi caldura/ Sa se faca vreme buna/Pe la noi pe batatura!” (Muntenia, Oltenia).

In toate zonele etnografice ale Romaniei era obiceiul ca de 9 martie sa se faca diferite copturi in forma de om, albina, pasare, colac. Forma preparatelor din aluat si numele lor (Macinici, Sfinti, Brandusi, Bradosi, Mosi de paresimi) au semnificatii legate de inceperea primaverii si a unui nou ciclu calendaristic.

Obiceiul de a bea 40 sau 44 de pahare de vin in ziua de 9 martie, inceput de An agrar, celebrat la echinoctiul de primavara, este o reminiscenta a sarbatorilor bahice ale antichitatii. Oamenii credeau ca vinul baut la Macinici se transforma de-a lungul anului in sange si putere de munca.

Asemanator oricarui inceput de anotimp si de an, in ziua de 9 martie se faceau numeroase pronosticuri meteorologice ale noului an:”Daca ingheata pamantul spre ziua de 40 de sfinti, se zice ca toamna nu vor fi brume, si oamenii pot semana papusoi cat de tarziu, ca tot se vor coace foarte bine; iar daca nu ingheata apoi toamna pica bruma devreme si din cauza aceasta oamenii trebuie primavara sa semne cit de devreme”, „Cum va fi timpul in ziua de Macinici, asa va fi toata primavara”.

blank