9 Mai este o dată marcantă pentru istoria poporului român. Ea reprezintă nu doar unul, ci trei motive de celebrare:

Câștigarea independenței

Însemnătatea acestei zile reiese cel mai bine din cuvintele ministrului român Mihail Kogălniceanu. Într-o zi ca cea de astăzi, în anul 1877, românii și-au proclamat independența, iar ministrul lor a declarat în Parlamentul țării: “suntem independenți, suntem națiune de sine stătătoare”.

Finalul supliciului

Câteva decenii mai târziu, nu doar românii, ci întreaga suflare a pământului a câștigat un motiv să sărbătorească data de 9 Mai. În 1945 această dată a marcat sfârșitul celui mai crunt război din istoria omenirii: sfârșitul celui de-al doilea război mondial în care și România a avut de suferit.

Ziua Europei

Începând cu anul 1950 în data de 9 Mai se serbează și Ziua Europei. Atunci ministrul francez Robert Schuman a făcut o propunere de colaborare statului german pentru înlesnirea operațiunilor economice dintre cele două țări și încetarea tensiunilor. Propunerea a fost acceptată și astfel s-a accentuat importanța datei de 9 Mai. În următoarea jumătate de secol, celor două țări li s-au alăturat și alte state europene, printre care și România, în anul 2007.

Cu ocazia acestei zilei, într-o postare publică pe contul său personal de Facebook, Liviu Dragnea urează românilor de pretutindeni La mulți ani!

Citeste si...  Cine sunt oamenii care au modernizat, cu adevărat, România. Un grec, doi nemţi şi un român ne-au scos din Evul Mediu