Life, Stiri

9 lucruri pe care le folosesti zilnic, dar care sunt pline de microbi!

Aspiri covoarele, speli vasele , stergi si ultimul firicel de praf de pe cartile din biblioteca si iti mentii biroul in perfecta ordine. S-ar zice ca ai terminat curatenia, dar este oare suficient? Iata 9 lucruri pe care le folosesti zilnic, dar pe care uiti sa le cureti.

9-lucruri-pe-care-le-folosesti-zilnic--dar-care-sunt-pline-de-microbi--Afla-ce-te-poate-imbolnavi-

Telefonul mobil

Daca nu mai stii cum sa scapi de cosurile inestetice de pe maxilar si din zona tamplelor, este cazul sa-ti cureti telefonul mobil. Fiind mereu in contact cu fata si cu mainile, mobilul trebuie dezinfectat frecvent, mai ales daca obisnuiesti sa il tii lipit de fata mai multe ore pe zi.

Clantele de la usi

Oricat te-ai spala pe maini, e tot degeaba daca nu dezinfectezi clantele de la usi, in special cele de la baie si de la intrare. Pentru a evita transferul de microbi de la clante catre maini si alte obicete din casa, cel putin o data pe saptamana, cand faci curatenie, dezinfecteaza atat clantele, cat si manerele de la dulapuri, camara si debara.

Tastatura si mouse-ul

Omul modern petrece mai mult timp decat oriunde in fata calculatorului, unde mananca, bea, isi trece mainile prin par, pune mana la gura, se freaca la ochi… ai inteles ideea. O multime de bacterii se strang pe suprafata mouse-ului si intre tastele de la tastatura, pe care le vei plimba de colo colo cu ajutorul mainilor.

Foloseste un servetel dezinfectant pentru mouse, rotita de la boxe si butoanele de pe unitate, iar pentru tastatura foloseste un betisor de urechi imbibat in alcool sanitar.

Portofelul

Gandeste-te doar la toate maruntisurile pe care le tii in portofel: bani, carduri bancare, bonuri fiscale si cine stie ce altceva. Toate aceste lucruri au trecut prin mai multe maini si prin tot felul de masinarii pe care nu le-a curatat nimeni vreodata. Asa ca ai grija sa-ti dezinfectezi portofelul periodic, atat in interior, cat si in exterior.

Telecomenzile

Similar cu telefonul mobil, telecomanda mai are dezavantajul de a ajunge pe podea, in spatele canapelei, sau in gura cainelui. Curata bine butoanele de praf si dezinfecteaza-le cu un pic de spirt si vei evita astfel atat transferul de bacterii, cat si blocarea telecomenzii fix cand iti incepe serialul preferat.

Cheile

Gandeste-te la faptul ca nici tu, nici nimeni altcineva nu s-a gandit sa dezinfecteze gaura cheii, asa ca de fiecare data cand descui usa de la bloc sau de la intrare, cheile tale devin transport gratuit pentru germeni si microbi. Apoi le pui in buzunar sau in poseta si ciclul continua. Mentine-ti cheile curate cu ajutorul servetelelor dezinfectante, sau a unei bucati de vata imbibata in spirt. Nu uita de inelul de chei, cartela de interfon si eventualele brelocuri sau mascote.

Poseta

Poseta ta e o sursa mai periculoasa de microbi decat pantonfii cu care calci pe jos. Poseta o tii in poala, o pui pe scaun, pe masa, pe jos, in tren, in metrou, in toalete mai mult sau mai putin curate, iar apoi o aduci in casa, fara nicio rezerva. Posetele din material textil se pot spala la masina, iar cele din piele pot fi curatate tot cu ajutorul unei servetel dezinfectant. Daca folosesti spirt, acesta s-ar putea sa usuce excesiv pielea, asa ca ocazional foloseste un pic de crema de maini pentru a o improspata.

De asemenea, nu uita sa mentii curatenia si in interiorul posetei! Cheile, banii, portofelul si mainile murdare pot compromite igiena acesteia. Intoarce poseta pe dos si curat-o cu ajutorul unui spray dezinfectant.

Periuta de dinti

Atunci cand tragi apa la toaleta, toti microbii de acolo se imprastie in aer si apoi se aseaza pe diverse obiecte care se presupune ca ar trebui sa fie curate: prosoape, hartie igienica si periute de dinti. Microbii sunt in special atrasi de umezeala, asa ca ai grija sa iti mentii periuta curata si uscata dupa ce o folosesti.
Poti folosi un capac sau o husa pentru periuta, cu conditia sa o dezinfectezi periodic si pe aceea. De asemenea, nu uita sa nu folosesti o periuta de dinti mai mult de 3-5 luni!

Castile

Le scoti din buzunar in autobuz, cu mainile murdare, le bagi in urechi, apoi le scoti si le bagi intr-un buzunar sau o carcasa care nu au fost curatate de mult, iar a doua zi le introduci iar in urechi, de data asta pline de microbi si bacterii. Daca imparti castile si cu alte persoane este cu atat mai important sa le dezinfectezi inainte si dupa folosire. Tine in poseta un pachet de servetele dezinfectante si foloseste-le cu incredere atunci cand e nevoie.

blank