Featured, International

83 de morți în Grecia. Confruntare între autorități și oamenii disperați: “Ne-aţi lăsat la mila lui Dumnezeu”

În ceea ce presa numeşte o tentativă de a minimaliza costurile politice ale dezastrului din estul Atticii, Guvernul elen a anunţat că are “indicii serioase” că incendiul în care au murit cel puţin 85 de oameni a fost pus de mâini criminale.

Între timp, indignarea începe să ia locul durerii. Un ministru care s-a dus joi la Mati a fost asaltat de acuze şi reproşuri faţă de modul cum au fost organizate operaţiunile de salvare.

“Ne-aţi lăsat la mila lui Dumnezeu”, i-a spus o femeie ministrului Apărării. Venit să exprime compasiunea Guvernului, acesta a trecut rapid în defensivă.

″Ştiţi că ăsta e un cartier de bătrâni şi voi le spuneţi să înoate două mile şi jumătate? Cine poate înota două mile şi jumătate?
Altfel cum ar fi putut acţiona marinarii?
Ştiţi că majoritatea victimelor sunt bătrâni?
Trebuia să trecem peste oameni?”

 

blank

Tot mai multe voci se întreabă de ce n-a existat ordin de evacuare, iar primăria, pompierii şi Guvernul central pasează responsabilitatea de la unii la alţii. Un localnic a povestit chiar că s-a dus la o cazarmă de pompieri şi a constatat că aceştia nici nu ştiau de incendiu! Oamenii au fost lăsaţi să se descurce singuri.

“Era mare panică, pentru că toată strada era blocată de maşini. Strigăte, isterie. Vedeau că vine focul, adus de vânt.”

“Mama mea avea 88 de ani şi a ars de vie, fără s-o ajute nimeni, pentru că statul a gestionat prost situaţia.”

Guvernul a anunţat ajutoare de 10.000 de euro şi locuri de muncă la stat pentru rudele victimelor. “O picătură într-un ocean”, comentează cotidianul de centru-stânga Ta Nea.

Forţele aeriene române au difuzat o înregistrare video cu unul dintre cele două avioane trimise în Grecia. În imagini se vede la lucru o aeronavă Spartan, configurată pentru stingerea incendiilor, care acţionează într-o zonă unde sunt încă focare active.

Florin Ianculescu, comandantul aeronavei Spartan: ”Am acţionat în partea de vest a Atenei, la circa 50 de kilometri, la un focar destul de extins. Pe lângă faptul că e o zonă destul de extinsă, era riscul să ajungă din nou focarul într-o zonă populată.”

Incendiile de lângă Atena sunt cele mai grave care au afectat Europa în ultimele decenii.

Guvernul grec bănuieşte că o acţiune criminală a stat la originea incendiilor

Guvernul de la Atena a anunţat, joi seară, că suspectează o acţiune criminală drept cauză a incendiilor grave din această săptămână din Grecia, soldate cu moartea a cel puţin 82 de persoane, notează Reuters şi AFP.

″În privinţa focului izbucnit luni pe muntele Pentelikon şi care s-a întins apoi în regiunea Mati, la est de Atena, există o serie de întrebări şi nu ascund faptul că mai multe elemente grave ne-au făcut să deschidem o anchetă″⁣, a declarat adjunctul ministrului grec pentru protecţia cetăţenilor, Nikos Toskas, într-o conferinţă de presă.

El a menţionat că există ″elemente şi urme serioase″⁣ ce indică faptul că un alt incendiu, izbucnit tot luni în apropiere de Kineta, la vest de Atena, a fost provocat ’în mod intenţionat″⁣.

″Există declaraţii ale martorilor, dar nu pot spune mai multe acum″⁣, a adăugat Toskas în conferinţa de presă, desfăşurată la Atena, la care au mai participat purtătorul de cuvânt al guvernului grec, Dimitris Tzanakopoulos, şi membri ai conducerii poliţiei naţionale.

Nikos Toskas a accentuat faptul că incendiile au fost agravate de condiţiile meteorologice particulare, cu un vânt puternic, a cărui viteză de 120 de kilometri pe oră a fost cea mai mare înregistrată în ultimii opt ani în Grecia.

blank