Social, Stiri

820.000 de persoane fizice sunt executate silit în prezent

Un număr foarte mare de români se află chiar în acest moment cu pistolul la tâmplă: aproape 820.000 de persoane fizice sunt executate silit în prezent, aflându-se în imposibilitatea de a-și plăti datoriile.

Românii, supuși abuzurilor

Datele privind amploarea fenomenului executărilor silite apar într-un raport al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), prezentat de Andreea Paul pe blogul personal. și au fost prezentate la Realitatea TV.

O mare parte dintre cei 820.000 de români intrați în procedura executărilor silite au credite bancare pe care nu le mai pot acoperi, iar criza francului elvețian ar putea declanșa un nou val de executări.

În acest timp, autoritățile române tergiversează găsirea unei soluții, comisiile parlamentare nu se întrunesc din motive de cvorum, iar FMI pune presiune pentru neadoptarea unei legii a insolvenței persoanelor fizice și cere un „studiu de impact”.

Impactul pentru milioanele de români aflați în imposibilitatea de a-și plăti ratele bancare este cât se poate de clar: riscă să piardă tot, inclusiv locuințele și să rămână în continuare datori băncilor.

„Dintre aceste aproape 820 de mii de persoane, cel mai grav afectați sunt românii creditați aflați în pericol de a-și pierde locuințele prin executări silite… Criza declanșată de aprecierea bruscă a francului elvețian ne pune în fața riscului unui nou val de executări silite și a scos la iveală lipsa reglementărilor necesare în România pentru apărarea consumatorilor de bună-credință de abuzuri din partea băncilor sau a firmelor de recuperare cărora instituțiile bancare le-au cesionat creditele populației”, spune deputatul PNL.

Furia executărilor silite declanșată de bănci și de societățile de recuperare îi prinde pe români total descoperiți și neprotejați de lege. Practic, executările merg pe repede înainte, după modificări legislative adoptate anul trecut.

Abuzul este următorul: dosarele nu mai ajung la instanțele judecătorești, ci sunt tranșate rapid chiar de executori. În aceste condiții, dacă în septembrie 2014, existau pe rol 2,3 milioane de executari silite, un număr foarte mare s-a rezolvat deja.

În aceste condiții, nu este de mirare că restanțele la creditele acordate firmelor și populației au scăzut anul trecut cu 11,8%, potrivit datelor BNR.

„Cer Parlamentului și Guvernului României să acționeze de urgență pentru rezolvarea gravelor lacune legislative în materie de executări silite, în condițiile în care aproape 820.000 persoane sunt vizate în prezent de astfel de proceduri”, spune Andreea Paul.

Principala problemă o constituie absența unor prevederi normative care să protejeze consumatorii atunci când aceștia, din motive neimputabile lor, ajung în incapacitate de plată. În prezent, contractele de credite pot fi executate silit fără a se cerceta dacă acestea cuprind clauze abuzive, dacă debitul restant a fost calculat corect sau dacă practici abuzive ale creditorului au contribuit la incapacitatea de plată a debitorului.

„Cea mai mare problemă apare atunci când creanțele sunt cesionate unor societăți de recuperare care comit abuzuri în calcularea dobânzilor și a penalităților, și recurg adeseori la practici agresive pentru a induce panică în debitori. Nu sunt puține cazurile în care executorul care se substituie creditorului recurge nejustificat atât la proprirea conturilor, cât și la scoaterea bunurilor la licitație publică, blocând complet debitorul”, mai explică Paul.

blank