Featured, Life

7 lucruri pe care să le înveți de la copilul tău

Nu doar părinții pot fi modele pentru odrasle. Se poate întâmpla și invers. Deși consideră copilăria cea mai frumoasă etapă a vieții și se gândesc cu nostalgie la ea, adulții nu prea au curajul să dea în mintea copiilor și să ia lucrurile în joacă. Deși le-ar fi de mare ajutor, pentru a face față cu mai multă seninătate tumultului cotidian!

Copiii sunt curioși
Se spune despre curiozitate că este busola care ne poartă către pasiunile noastre. Adu-ți aminte: când erai copil, doreai în permanență să afli lucruri noi, ciuleai urechile la toate, erai ca un burete care absorbea orice informație. Împărtășește această atitudine pozitivă și păstrează viu interesul mai ales față de ceea ce îți face bine sufletește. Nu te sfii să întrebi câte-n lună și-n stele pentru a ajunge la esența a ceea ce dorești. Insistă asupra a ceea ce îți trezește atenția, continuă să înveți mereu, nu te opri dacă adultul din tine îți pune la îndoială stăruința! Încearcă fără ezitare lucruri inedite.

„Putem descoperi oceane doar dacă avem curajul să pierdem din vedere țărmul“, spunea André Gide. După cum bine știi, copiii au curajul să încerce chiar și ce le este complet străin fiindcă nu au teamă. Ei îndrăznesc să-și pună în joc toată creativitatea de care sunt în stare fără a le păsa că restul persoanelor i-ar lua drept ridicoli. Adulții în schimb rareori se aventurează dincolo de zona de confort. Aventura trezește spiritul și scoate ce e mai bun din tine. Curiozitatea te ajută să te dezvolți în fiecare zi, să te depășești, să nu te plafonezi. „Nu sunt inteligent și nu am vreun talent special. Sunt doar curios“, credea Einstein.

Copiii cred în visuri
Poveștile frumoase și aparent irealizabile nu sunt doar apanajul copiilor. Și tu, ca adult, ești la fel de liber să-ți lași imaginația să zburde, oricât de tare ți-ar pune frână propria sobrietate sau dubiile celor din jur. Orice năzuință te menține tânăr, așa că nu înceta să-ți imaginezi perspective frumoase și să construiești castele de nisip!

„Din păcate, sunt tot mai mulți cei care nu-și mai trăiesc visurile pentru că-și trăiesc fricile“, spunea într-un discurs speakerul motivațional Leslie Brown. Lasă deoparte gândurile negativiste, fiindcă visurile tale au mari șanse să devină realitate. Condiția este, desigur, să le conturezi și apoi să crezi în ele. Doar aplecând mintea la ele ai grijă de inima ta! Hrănește-ți inima prin aspirații care să-ți pună la încercare curajul și limitele. Nu lăsa responsabilitățile zilnice să-ți știrbească din inocența de a te minuna de lucrurile simple.

Copiii nu au dubii
Îndoiala și scepticismul sunt deprinderi caracteristice adulților adesea păguboase. Copiii însă au încredere, văzută de oamenii mari drept naivitate. Cum să mă las păcălită?! îți spui. Nu-i nimic rău în a lăsa garda jos din când în când și a încerca să scapi de tendința toxică de a despica firu-n patru legat de tot ce mișcă ori de a șovăi înainte de orice decizie.

Pune cinismul deoparte și simte-te liberă să te lași purtată de valurile încrederii. Măcar din când în când uită să tot analizezi ce e bine și ce e rău și propune-ți să ai puțin din atitudinea relaxată a celor mici! Ce ai de pierdut dacă faci asta?! Cu o floare nu se face primăvara, dar te va ajuta să simți că ești propriul tău stăpân, într-o lume plină de reguli și interdicții.

Copiii sunt bucuroși
Cei mici reușesc într-un mod firesc să găsească în orice fleac un prilej de bucurie. Îndrăznește și tu să te porți prostește, râzi din nimicuri, apelează la umor chiar și atunci când ești convinsă că situația nu-ți permite. „O zi în care nu râzi este o zi pierdută“, spunea Charlie Chaplin. Și, potrivit altor vorbe cu tâlc, nu îmbătrânim pentru că înaintăm în vârstă, ci pentru că uităm să fim copii, să fim binedispuși, să facem haz de necaz. De când nu ai mai râs cu gura până la urechi fără motiv?

Lasă deoparte încordarea și fii atentă la copii! Ai remarcat că ei sunt veseli tot timpul? Alege și tu o zi în care să te bucuri de mărunțișuri și-ți vei da seama că sunt, de fapt, aspecte care contează, pentru simplul motiv că îți fac bine! Adesea, lucrurile aparent banale sunt cele care provoacă o imensă satisfacție. Cât va mai dura până să le vezi?

Copiii sunt energici
Dacă ai copii ori ai stat în preajma celor mici o zi întreagă, de dimineață până seara, te-a copleșit, cu siguranță, energia lor debordantă. De ce adulții și-au pierdut-o? Energia este acel motoraș care ne dă viață, ne sporește optimismul și ne deschide mințile să vedem noi oportunități. De ce n-am profita de ea? Nu-i cazul să fii ca un titirez întreaga zi sau să faci trăsnaie după trăsnaie, dar nimic nu te oprește să te joci cot la cot cu copiii și să lași deoparte aerele de… om mare!

Nu-ți mai spune „astea sunt apucături infantile“, ci implică-te cu toată ființa în zarva micuților fără a sta prea mult pe gânduri. Sari fără rețineri împreună cu ei, joacă-te, aleargă, distrează-te! Dacă ești deschisă, te vei molipsi, cu certitudine, și îți vei da seama cât de mult ai pierdut stând pe margine în tot acest timp. „E o artă să știi să te joci“, spunea Ralph Waldo Emerson.

Copiii sunt lăudăroși
De teamă că par egocentrici sau că pur și simplu nu dă bine, adulții evită să se laude cu realizările lor. Uită-te la copii: ai observat că abia așteaptă să se mândrească cu poveștile lor, în care, desigur, dețin rolul principal? Ai mai constatat că firul acțiunii urmează o traiectorie pozitivă? Nu-i rău ca, din când în când, să scoți în față ceea ce ai mai făcut.

Dacă nu o faci tu, atunci cine? Astfel, îți crești stima de sine, susțin psihologii. Să te lauzi nu-i semn de mediocritate, ci de cunoaștere profundă de tine. Vorbește despre realizările tale, despre ceea ce îți face plăcere, despre situații care te pun în valoare. Chiar dacă te exprimi cu modestie, este un bun început să te convingi pe tine, dar și pe cei din jur că ieși din mulțime și o faci frumos.

Copiii nu sunt dușmănoși
Ai asistat vreodată la o gâlceavă între copii? Deși îi auzi că spun cu vehemență: „Nu mă mai joc niciodată cu tine“ și părăsesc iute zona de conflict, luându-și jucăriile și retrăgându-se, după nici câteva minute de la cearta aprinsă, îi vezi cum se împacă cu partenerul de joacă de parcă n-ar fi fost supărați vreodată și continuă zbenguiala exact de unde au lăsat-o.

La ei, intensitatea emoțiilor se schimbă cu viteza sunetului, spun psihologii. Nu au resentimente, nici furii. Copiii nu poartă ranchiună, ei trăiesc clipa, aici și acum, și par să înțeleagă într-un mod natural ceea ce adulții au uitat ori n-au priceput vreodată, și anume că fiecare zi e un dar ce merită să fie descoperit și trăit cu bucurie și intensitate maximă.

blank