Promo

6 sfaturi pentru clocirea sau incubarea ouălelor

Aşteptarea sosirii noilor pui şi momentul eclozării acestora sunt experienţe interesante şi pline de emoţie. Cu toate că perioada de incubaţie poate părea lungă şi descurajantă, satisfacţia finală este nemăsurată şi justifica în întregime efortul depus.

 

Am pregătit pentru tine câteva sfaturi care te vor ajuta să elimini stresul din această experienţă importantă şi care îţi oferă şanse bune de a ecloza cât mai mulţi pui mici şi pufoşi.

 

Alege cele mai bune ouă

 

Când vine vorba de alegerea ouălelor pe care le vei incuba, asigură-te că selectezi ouă fertilizate şi fără imperfecţiuni, de la cele mai sănătoase şi puternice păsări. Alegerea ouălelor de proastă calitate sau mai vechi de o săptămână îţi reduc şansele de a ecloza cu succes. Ar trebui să alegi ouă aproape perfecte ca formă şi textură şi să eviţi exemplarele care prezintă bulgări sau denivelări, au coaja subţire, sunt prea mici sau prea mari.

 

Alege incubatorul potrivit

 

Când vine vorba despre alegerea de incubatoare şi clocitoare potrivite, trebuie ţinut cont de numărul de ouă care vrei să eclozeze, de gradul de efort pe care eşti dispus să îl depui pentru a îngriji oualele în timpul perioadei de incubaţie şi de cât de mulţi bani eşti dispus să cheltuieşti. Cu toate acestea, există o serie de caracteristici pe care incubatorul tău ar trebui să le aibă pentru a face această experienţă mai uşoară şi a minimiza riscurile.

 

Deoarece ouăle trebuie să fie întoarse regulat, incubatorul ar trebui să dispună de un sistem de rotire automată a ouălelor. De asemenea, este important să îţi permită controlul cât mai precis al temperaturii şi umidităţii, acestea fiind esenţiale pentru eclozarea ouălelor.

 

Pregăteşte coresc incubatorul

 

Incubatoarele sau clocitoarele sunt dispozitive responsabile cu crearea mediului perfect pentru formarea unei noi vieţii şi este esenţial să te asiguri că funcţionează corespunzător. Asigură-te că ai curăţat, dezinfectat şi uscat complet incubatorul înainte de utilizare. Totodată, alege un loc adecvat pentru a ţine incubatorul în această perioadă, departe de lumină directă a soarelui şi de zonele cu temperatura fluctuantă sau trafic. Dacă este posibil, porneşte incubatorul cu o săptămână înainte de a pune ouăle în interior, sau cu cel puţin 24 de ore. Acest lucru îţi va permite să vezi exact ce se întâmplă în interiorul incubatorului, oferindu-ţi timp să faci ajustările necesare.

 

Căldura şi umiditatea sunt esenţiale în procesul de clocire

 

Menţinerea căldurii şi a umidităţii corespunzătoare în incubator este cea mai importantă parte a procesului de incubaţie şi eclozare. Temperatura şi umiditatea pot face diferenţa dintre succes şi eşec, de aceea este important să fie monitorizate îndeaproape folosind un termometru şi un higrometru. Temperatura optimă de incubare este de 37.5 grade Celsius, iar umiditatea ar trebui să fie de aproximativ 50 – 55% până în ultimele 2 – 3 zile când va fi necesară creşterea la 70 – 75%. Pentru a ridica sau a micşora umiditatea din incubator, va trebui să reglezi evacuările şi să adaugi sau să scoţi apă, în funcţie de situaţie.

 

Sfaturi pentru întoarcerea ouălelor

 

Majoritatea incubatoarelor de calitate sunt echipate cu facilitatea de întoarcere automată a ouălelor după una sau două ore. Dacă incubatorul tău nu are această caracteristică, va trebui să le întorci manual de cel puţin trei ori pe zi. Întoarcerea ouălelor se realizează pentru a preveni lipirea embrionului de membrană de pe coajă şi, totodată, să omogenizeze temperatura din interior. De aceea este important ca, în prima săptămână, să întorci de cel puţin 5 ori pe zi ouăle. Pentru a-ţi fi mai uşor, poţi marca ouăle cu un X pe o parte şi cu O pe cealaltă – în acest fel îţi va fi clar ce ouă trebuie rotite de fiecare dată.

 

Verificarea la lumina a embrionului

 

Procesul de verificare la lumina a ouălelor se efectuează cel mai bine în zilele 7, 14 şi 18 şi permite monitorizarea creşterii embrionilor. Pentru a nu periclita eclozarea, va trebui să lucrezi cât mai repede posibil, astfel încât oualele să nu fie ţinute în afară incubatorului prea mult timp şi, desigur, să te asiguri că ştii ce cauţi pentru a accelera procesul. Dacă embrionul se dezvoltă normal, ar trebui să poţi vedea o pată întunecată cu formaţiuni asemănătoare vaselor de sânge.

 

Clocirea ouălelor durează 21 de zile şi este o experienţă interesantă şi plină de satisfacţii. Chiar dacă procesul poate fi solicitant, nu uita să te bucuri de această perioadă remarcabilă şi să primeşti cum se cuvine noua viaţă.

 

blank