Life, Stiri

6 reguli ca să previi infarctul

Statisticile sunt îngrijorătoare: 40 de români mor zilnic de infarct miocardic, care reprezintă, de altfel, principala cauză de mortalitate în țara noastră.

infarct-1312118417

 Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces, atât în România, cât și în Europa, potrivit ultimului raport al Societății Europene de Cardiologie. Raportul, arată că, anual, 60% dintre decesele înregistrate în țara noastră au fost cauzate de bolile cardiovasculare. Cu toate acestea, 80% din aceste afecțiuni, inclusiv infarctul, pot fi prevenite.

Simptome alarmante

La unele persoane, infarctul miocardic debutează brusc și cu intensitate. La altele, se poate manifesta prin durere  și  presiune în piept, în timpul mersului, în special când e frig și vânt, sau în timpul nopții.

Aceste dureri (senzații de strângere, de arsuri, uneori de strivire) sunt resimțite în spatele sternului și pot iradia în brațul stâng, spre falcă, uneori în spate; ele dispar în 2-3 minute. În răstimp de 24 până la 36 de ore apare febra de intensitate medie, care scade treptat. Totodată, infarctul se poate manifesta prin respirație dificilă, transpirație, vărsături, bătăi de inimă rapide sau neregulate.

Care sunt factorii de risc

Factorii de risc asociați cu infarctul sunt fumatul, nivelul crescut al colesterolului „rău“ (LDL), hipertensiunea, diabetul zaharat, obezitatea, sedentarismul și stresul. Dacă ai cel puțin unul din acești factori, medicul îți poate recomanda analizele specifice, precum și schimbări în dietă și stilul de viață.

Măsuri cu efect protector

Există câteva reguli simple legate de alimentație și de stilul de viață care te ajută să previi infarctul.

•Alimentele bogate în fibre scad tensiunea arterială și țin bolile de inimă la distanță. Poți să consumi fructe, legume și produse din cereale integrale, surse bogate de fibre. Este bine să înlocuiești pâinea tradițională cu cea din cereale integrale.

•Din dietă nu trebui să lipsească peștele, deoarece e bogat în acizi grași Omega-3. Pentru o inimă sănătoasă, acesta trebuie conumat de 3 ori pe săptămână. Și suplimentele pe bază de ulei de pește sunt indicate, deoarece scad presiunea arterială și colesterolul. De asemenea, din regimul tău alimentar nu trebuie să lipsească lactatele cu un conținut scăzut de grăsime (1,5%).

•Carnea de porc sau de miel trebuie mâncată cu moderație, deoarece este bogată în grăsimi rele, care se depun pe artere, încetinind funcțiile cardiace. Mănâncă fără sare, deoarece surplusul de sodiu reţine apa în organism.

Totodată, specialiștii avertizează că persoanele care preferă preparatele de tip fast-food sunt cu 35% mai predispuse unui infarct decât cele care adoptă un regim alimentar bazat pe legume și fructe. De asemenea, trebuie să reduci consumul de băuturi răcoritoare și de cafea și să eviți cartofii prăjiți, prăjiturile, cremele, gogoșile, covrigii și biscuiții.

•Persoanele cu un nivel crescut de colesterol sunt expuse unui risc semnificativ mai mare de a face boli cardiace. Testează-ți anual colesterolul și ia măsuri dacă valoril acestuia sunt mari.

•Renunță la fumat, deoarece nicotina îngustează arterele. Specialiștii spun că tutunul crește de 3 ori riscul de deces în urma unui atac de inimă sau infarct și că riscul scade cu 50%, după primul an în care nu mai fumezi.

•Nu uita că pentru un stil de viață sănătos trebuie să faci și mișcare. Alergatul, mersul pe bicicletă, gimnastica aerobică, baschetul, plimbările, urcatul pe scări sau vâslitul îmbunătățesc funcționarea inimii, a plămânilor și circulația sangvină.

Sfatul Click! Sănătate: Din când în când poți savura un pahar de vin roșu, bogat în antioxidanți care protejează inima. Consumat regulat, mai ales în anotimpul rece, acesta te ține departe de infarct.

Dr Cristina Moisa, Medic specialist Cardiologie, Rețeaua privată de sănătate REGINA MARIA

Medicina bazată pe dovezi a arătat că bolile cardio-vasculare, inclusiv infarctul miocardic, pot fi prevenite în totalitate. Cum? Prin adoptarea unui stil de viață sănătos încă de la naștere (și chiar înainte, prin sănătatea părinților) până la vârste înaintate.

Așadar, opriți fumatul, fie el activ sau pasiv. Adoptați o alimentație sănătoasă bogată în uleiuri vegetale, fructe și legume cel puțin 5 porții/zi, cereale, pește și fructe de mare de cel puțin 2 ori pe săptămână, alcool în cantitate moderată, fără să depășiți 1-2 pahare de vin (200ml) pe zi.

Evitați excesul de sare și grăsimi de origine animală. De asemenea, faceți mișcare cel puțin 30 minute pe zi de 5 ori pe săptămână sau 1 oră de cel puțin 3 ori pe săptămână: mers pe jos în pas alert, gimnastică, alergare/ jogging, înot, bicicletă, aerobic, dans, mers nordic („nordic walking“), grădinărit.

Mențineți-vă tensiunea arterială sub 140/90 mmHg, nivelul de colesterol din sânge (colesterol total sub 200 mg/dl și LDL – colesterol sub 115mg/dl) și glicemia sub 100mg/dl, precum și greutatea corporală în limite normale și reduceți obezitatea abdominală.

blank