Life

5 sfaturi de la specialiști pentru amenajarea unei garsoniere

Dimensiunile reduse ale unei garsoniere nu trebuie să te intimideze. Fie că locuiești pe cont propriu sau alături de altcineva, o locuință mică poate fi transformată cu ușurință într-un spațiu confortabil și plăcut.

În plus, privește partea bună: o garsonieră este mult mai ușor de întreținut decât o casă imensă, cu multe camere. De asemenea, te ajută să economisești resurse importante: bani, timp, efort.

Când vine vorba de amenajarea unei garsoniere, organizarea este cheia. Trebuie să fii eficient, să găsești soluții creative și să fii deschis la noi perspective.

Iată 5 ponturi utile pentru amenajarea garsonierei tale, oferite de specialiști!

1. Amenajează zone diferite într-o singură cameră

Una dintre cele mai frecvente greșeli de design interior, în cazul unei garsoniere, este tratarea spațiul disponibil asemenea unei singure camere.

Chiar dacă ai doar o încăpere, poți defini spații separate, cu scopuri diferite. Poți face acest lucru delimitând zonele cu ajutorul covoarelor sau prin structurarea isteață a mobilierului.

În principal, ar trebui ca garsoniera ta să aibă următoarele zone: spațiul pentru dormit, spațiul pentru servirea meselor, spațiul pentru lucru, spațiu pentru distracție și relaxare.

Astfel, atunci când te așezi la birou, chiar vei simți că te afli într-un loc destinat învățării și rezolvării de sarcini și vei elimina senzația contraproductivă că lucrezi în dormitor.

2. Creează senzația de spațiu alegând perdelele potrivite

Perdelele par un simplu detaliu, nu-i așa? Ei, bine, trebuie să știi că acestea pot schimba total aspectul casei tale.

Având foarte puțin spațiu la dispoziție, îți dorești să creezi iluzia de alungire și deschidere. Pentru a face acest lucru, alege întotdeauna perdele sau draperii deschise la culoare, de preferință fără modele încărcate. Un set crem sau bej, fără pattern, ar putea fi varianta perfectă.

De asemenea, poziționarea galeriei este esențială. Montează bara cât mai sus cu putință, aproape de tavan. Astfel, vei obține un efect de alungire și camera va părea mult mai înaltă decât este de fapt. Pentru a completa această senzație, alege perdele lungi, până la sol.

3. Folosește piese de mobilier cât mai versatile

Dacă locuiești într-o garsonieră, oricât ți-ar plăcea curentul Art Nouveau, nu poți investi în fotolii imense, aproape imposibil de mutat dintr-un loc în altul.

Secretul pentru o casă spațioasă și bine organizată este versatilitatea. Alege-ți mobila astfel încât aceasta să nu ocupe întreg spațiul pe care îl ai la dispoziție. În acest sens, paturile și mesele extensibile te pot ajuta enorm. În plus, poți găsi online scaune pliante la preț avantajos, pe care le poți depozita cu ușurință atunci când nu ai nevoie de ele.

4. Nu lăsa patul la vedere pe tot parcursul zilei

Poate cel mai mare dezavantaj, când vorbim despre garsoniere, este lipsa dormitorului. Prezența unui pat în mijlocul camerei poate fi extrem de deranjantă, mai ales când lucrezi de acasă sau primești musafiri.

De aceea, este foarte important să nu lași patul la vedere, în toată splendoarea sa. O idee minunată este să separi locul în care dormi de restul camerei printr-un perete fals. Poți folosi o perdea sau, și mai bine, un corp de mobilier cu rafturi și sertare.

Astfel, nu numai că patul va deveni invizibil pe parcursul zilei și vei crea un dormitor în toată regula, dar vei putea folosi mobilierul pentru depozitare și decorațiuni.

5. Folosește-te de lumina naturală și oglinzi

Un ultim truc pentru o garsonieră spațioasă: profită de lumina naturală. Cu cât camera este mai luminoasă, cu atât va părea mai mare, iar atmosfera va fi una mai plăcută.

De asemenea, o oglindă poziționată în locul potrivit poate face minuni. Alege una de dimensiuni mari și pune-o chiar pe perete, pentru a crea iluzia de mai mult spațiu.

Aceste două detalii, împreună, pot face diferența dintre un spațiu mic și înghesuit și o cameră fresh, spațioasă și confortabilă.

Așadar, dacă urmează să îți amenajezi garsoniera, pune în practică sfaturile de mai sus. Totodată, ar fi bine să îți conturezi planul încă de la început, pentru a avea o idee clară asupra designului ales.

blank