Este un preparat tradiţional care nu are cum sa lipsească de pe masa festivă în această perioadă a anului. Descoperă combinaţii pe placul tău!
1. Cozonac cu nucă şi portocală confiată – reţetă Carmen Brumă
Ingrediente:
1 kilogram de făină
300 grame de zahăr
400 grame de lapte
6 ouă
80 grame de drojdie
300 grame de unt
400 grame de nucă
100 grame de cacao
30 grame de portocală confiată
scorțișoară
cuișoare
sare.
Mod de preparare:
1. Amestecăm drojdia cu 50 mililitri lapte și trei linguri cu făină și lăsăm compoziția să crească la cald până își dublează volumul.
2. Laptele îl fierbem împreună cu zahărul și amestecăm până cel din urmă se dizolvă.
3. Gălbenușurile le frecăm cu praful de sare.
4. Punem făina într-un vas și turnăm pe rând, amestecând: drojdia, gălbenușurile, laptele împreună cu zahărul topit și untul, portocala confiată. Frământăm bine până obținem un aluat omogen, consistent și elastic.
5. Compoziţia astfel obţinută se lasă la dospit circa o oră.
6. Luăm apoi o bucată de aluat, o întindem bine, punem peste crema de nuci cu cacao și o rulăm. Rulada obţinută o secţionam în două pe lungimea sa şi cele două părţi astfel obţinute le împletim şi le ungem cu ou.
7. Se pun apoi într-o formă tapetată în prealabil cu unt şi făină si le lasăm la dospit aproximativ două ore.
8. Când aluatul a crescut dăm tava la cuptor pentru circa 45 de minute – 1 oră la 160 grade.
2. Cozonac cu mac pentru Crăciun
Ingrediente pentru aluat (toate la temperatura camerei)
1 kilogram de făină
500 mililitri lapte
200 mililitri ulei
4 ouă
50 grame de drojdie proaspătă
6 linguri zahăr
1 pliculeţ zahăr vanilat
coajă de lămâie
esenţă de rom.
Ingrediente pentru umplutură
250 grame mac măcinat
200 grame zahăr
150 grame unt
esenţe parfumate
1 ou pentru unsul cozonacilor.
Într-un castron încăpător, toarnă făina, iar în mijloc fă o maia din drojdie amestecată cu puţin lapte călduţ şi zahăr. Lasă amestecul la dospit până îşi dublează volumul, apoi adaugă treptat şi celelalte ingrediente, având grijă să le încorporezi bine. Frământă aluatul bine de tot, până când se despinde de pe pereţii vasului şi lasă-l la dospit până îşi măreşte volumul.
Între timp, pregăteşte umplutura. Pune untul la topit şi adaugă macul, zahărul şi esenţele. Amestecă umplutura până ce începe să fiarbă. Împarte aluatul dospit în 3-4 părţi egale şi întinde câte o foaie din fiecare. Acoperă fiecare foaie cu umplutura de mac, rulează-le si aşază-le în tăvi de copt. Bate oul şi unge cozonacii cu el, apoi coace-i până ce devin aurii, cresc frumos şi răspândesc un miros irezistibil.
3. Cozonac cu nucă pentru Crăciun
Ingrediente pentru aluat
1 kilograme făină
420 mililitri lapte
200 grame unt
8 gălbenuşuri
250 grame zahăr
60 grame drojdie
coajă de lămâie
sare.
Ingrediente pentru umplutură
200 grame nuci măcinate
20 grame pudră cacao
100 grame stafide
100 grame rahat
100 grame zahăr
2 pliculeţe zahăr vanilat
3 albuşuri.
Pregăteşte maiaua din 60 g drojdie, 100 ml lapte, 1 lingură de zahăr şi 1 lingură de făină. Las-o la dospit cam 15 minute. Apoi, amestecă maiaua cu făina, restul de lapte, gălbenuşurile, coaja de lămâie şi sare. Amestecă ingredientele, iar când aluatul este omogenizat, adaugă untul topit şi amestecă din nou. Lasă aluatul la dospit până îşi dublează volumul.
Între timp, pregăteşte umplutura. Bate albuşurile spumă, apoi adaugă cacaoa, nucile măcinate, zahărul tos şi zahărul vanilat. Taie aluatul în 3-4 bucăţi şi întinde câte o foaie. Pe foaie, întinde cateva linguri de umplutură, presară stafide şi cubuleţe de rahat, ruleaz-o şi aşaz-o în tava unsă cu unt. Lasă cozonacii la dospit până ce îşi măresc volumul, apoi coace-i cam 35-40 de minute la 180 de grade Celsius.
4. Cozonac cu migdale şi stafide
Ingrediente
750 grame făină
50 grame drojdie
125 mililitri lapte
150 grame zahăr
475 grame unt
coajă rasă de portocală
un praf de nucşoară măcinată
cateva picături esenţă de migdale
2-3 linguri rom
400 grame stafide
125 grame migdale sfărâmate
200 grame zahăr pudră
sare.
Pregăteşte maiaua din drojdie, 1 lingură de făină şi două linguri de lapte. Las-o să-şi dubleze volumul. Între timp, pune stafidele la înmuiat în rom. Într-un bol, toarnă făina, maiaua, 375 g unt moale, 130 g zahăr, 85 ml lapte călduţ, mirodenii, ulei şi rom. Bate bine aluatul. Amestecă stafidele cu migdalele şi coaja de lămâie şi încorporează-le treptat în aluat. Las-l să dospească şi împarte-l în bucăţi egale. Coace cozonacii la 180 de grade Celsius.
5. Cozonac cu Nutella şi nuci
Ingrediente pentru aluat
400 grame făină
150 mililitri lapte
4 gălbenuşuri
150 grame unt
½ linguriţă sare
½ linguriţă cardamom
1/3 linguriţă şofran
esenţă de vanilie
25 grame drojdie proaspătă.
Ingrediente pentru umplutură
200 grame crema de ciocolată nutella
1 cană nuci măcinate.
Aluat: Se cerne făină într-un bol mai mare. Se dizolvă drojdia în laptele călduţ, se adaugă zahărul, se amestecă şi se pun peste făină. Se adaugă gălbenuşurile, untul topit şi răcit, esenţa, cardamomul, şofranul şi sarea. Aluatul se frământă bine, până când devine elastic şi nu se mai lipeşte de mâini, apoi se lasă să crească până când îşi dublează volumul.
Se împarte aluatul în şase bile egale. Fiecare bilă se întinde în formă dreptunghiulară, se unge cu un strat de nutella, apoi se presară cu nuci măcinate. Se rulează strâns, introducând capetele în interior. Cele şase rulouri se pun suprapuse în tava tapetată cu hârtie de copt. Cozonacul se unge deasupra cu ou bătut şi se presară cu zahăr vanilat. Se mai lasă să crescă şi în tavă pentru 20-25 minute, apoi se coace la 180 de grade, timp de 30-35 minute. După ce se răceşte se poate pudra cu zahăr.