Life, Stiri, Ultima Ora

5 reţete de cozonaci. Pregăteşte-te pentru Crăciun!

 Este un preparat tradiţional care nu are cum sa lipsească de pe masa festivă în această perioadă a anului. Descoperă combinaţii pe placul tău!

860016l-640x0-w-19d6523e

1. Cozonac cu nucă şi portocală confiată – reţetă Carmen Brumă

Ingrediente:

    1 kilogram de făină
    300 grame de zahăr
    400 grame de lapte
    6 ouă
    80 grame de drojdie
    300 grame de unt
    400 grame de nucă
    100 grame de cacao
    30 grame de portocală confiată
    scorțișoară
    cuișoare
    sare.

Mod de preparare:

1. Amestecăm drojdia cu 50 mililitri lapte și trei linguri cu făină și lăsăm compoziția să crească la cald până își dublează volumul.
2. Laptele îl fierbem împreună cu zahărul și amestecăm până cel din urmă se dizolvă.
3. Gălbenușurile le frecăm cu praful de sare.
4. Punem făina într-un vas și turnăm pe rând, amestecând: drojdia, gălbenușurile, laptele împreună cu zahărul topit și untul, portocala confiată. Frământăm bine până obținem un aluat omogen, consistent și elastic.
5. Compoziţia astfel obţinută se lasă la dospit circa o oră.
6. Luăm apoi o bucată de aluat, o întindem bine, punem peste crema de nuci cu cacao și o rulăm. Rulada obţinută o secţionam în două pe lungimea sa şi cele două părţi astfel obţinute le împletim şi le ungem cu ou.
7. Se pun apoi într-o formă tapetată în prealabil cu unt şi făină si le lasăm la dospit aproximativ două ore.
8. Când aluatul a crescut dăm tava la cuptor pentru circa 45 de minute – 1 oră la 160 grade.

2. Cozonac cu mac pentru Crăciun

Ingrediente pentru aluat (toate la temperatura camerei)

    1 kilogram de făină
    500 mililitri lapte
    200 mililitri ulei
    4 ouă
    50 grame de drojdie proaspătă
    6 linguri zahăr
    1 pliculeţ zahăr vanilat
    coajă de lămâie
    esenţă de rom.

Ingrediente pentru umplutură

    250 grame mac măcinat
    200 grame zahăr
    150 grame unt
    esenţe parfumate
    1 ou pentru unsul cozonacilor.

Într-un castron încăpător, toarnă făina, iar în mijloc fă o maia din drojdie amestecată cu puţin lapte călduţ şi zahăr. Lasă amestecul la dospit până îşi dublează volumul, apoi adaugă treptat şi celelalte ingrediente, având grijă să le încorporezi bine. Frământă aluatul bine de tot, până când se despinde de pe pereţii vasului şi lasă-l la dospit până îşi măreşte volumul.

Între timp, pregăteşte umplutura. Pune untul la topit şi adaugă macul, zahărul şi esenţele. Amestecă umplutura până ce începe să fiarbă. Împarte aluatul dospit în 3-4 părţi egale şi întinde câte o foaie din fiecare. Acoperă fiecare foaie cu umplutura de mac, rulează-le si aşază-le în tăvi de copt. Bate oul şi unge cozonacii cu el, apoi coace-i până ce devin aurii, cresc frumos şi răspândesc un miros irezistibil.

3. Cozonac cu nucă pentru Crăciun

Ingrediente pentru aluat

    1 kilograme făină
    420 mililitri lapte
    200 grame unt
    8 gălbenuşuri
    250 grame zahăr
    60 grame drojdie
    coajă de lămâie
    sare.

Ingrediente pentru umplutură

    200 grame nuci măcinate
    20 grame pudră cacao
    100 grame stafide
    100 grame rahat
    100 grame zahăr
    2 pliculeţe zahăr vanilat
    3 albuşuri.

Pregăteşte maiaua din 60 g drojdie, 100 ml lapte, 1 lingură de zahăr şi 1 lingură de făină. Las-o la dospit cam 15 minute. Apoi, amestecă maiaua cu făina, restul de lapte, gălbenuşurile, coaja de lămâie şi sare. Amestecă ingredientele, iar când aluatul este omogenizat, adaugă untul topit şi amestecă din nou. Lasă aluatul la dospit până îşi dublează volumul.

Între timp, pregăteşte umplutura. Bate albuşurile spumă, apoi adaugă cacaoa, nucile măcinate, zahărul tos şi zahărul vanilat. Taie aluatul în 3-4 bucăţi şi întinde câte o foaie. Pe foaie, întinde cateva linguri de umplutură, presară stafide şi cubuleţe de rahat, ruleaz-o şi aşaz-o în tava unsă cu unt. Lasă cozonacii la dospit până ce îşi măresc volumul, apoi coace-i cam 35-40 de minute la 180 de grade Celsius.

4. Cozonac cu migdale şi stafide

Ingrediente

    750 grame făină
    50 grame drojdie
    125 mililitri lapte
    150 grame zahăr
    475 grame unt
    coajă rasă de portocală
    un praf de nucşoară măcinată
    cateva picături esenţă de migdale
    2-3 linguri rom
    400 grame stafide
    125 grame migdale sfărâmate
    200 grame zahăr pudră
    sare.

Pregăteşte maiaua din drojdie, 1 lingură de făină şi două linguri de lapte. Las-o să-şi dubleze volumul. Între timp, pune stafidele la înmuiat în rom. Într-un bol, toarnă făina, maiaua, 375 g unt moale, 130 g zahăr, 85 ml lapte călduţ, mirodenii, ulei şi rom. Bate bine aluatul. Amestecă stafidele cu migdalele şi coaja de lămâie şi încorporează-le treptat în aluat. Las-l să dospească şi împarte-l în bucăţi egale. Coace cozonacii la 180 de grade Celsius.

5. Cozonac cu Nutella şi nuci

Ingrediente pentru aluat

    400 grame făină
    150 mililitri lapte
    4 gălbenuşuri
    150 grame unt
    ½ linguriţă sare
    ½ linguriţă cardamom
    1/3 linguriţă şofran
    esenţă de vanilie
    25 grame drojdie proaspătă.

Ingrediente pentru umplutură

    200 grame crema de ciocolată nutella
    1 cană nuci măcinate.

Aluat: Se cerne făină într-un bol mai mare. Se dizolvă drojdia în laptele călduţ, se adaugă zahărul, se amestecă şi se pun peste făină. Se adaugă gălbenuşurile, untul topit şi răcit, esenţa, cardamomul, şofranul şi sarea. Aluatul se frământă bine, până când devine elastic şi nu se mai lipeşte de mâini, apoi se lasă să crească până când îşi dublează volumul.

Se împarte aluatul în şase bile egale. Fiecare bilă se întinde în formă dreptunghiulară, se unge cu un strat de nutella, apoi se presară cu nuci măcinate. Se rulează strâns, introducând capetele în interior. Cele şase rulouri se pun suprapuse în tava tapetată cu hârtie de copt. Cozonacul se unge deasupra cu ou bătut şi se presară cu zahăr vanilat. Se mai lasă să crescă şi în tavă pentru 20-25 minute, apoi se coace la 180 de grade, timp de 30-35 minute. După ce se răceşte se poate pudra cu zahăr.

blank