Business, Promo

5 Întrebări pe care să ți le pui înainte de a investi într-un elevator auto

Elevatoarele auto sunt un tip de utilaje grele folosite în ateliere și vulcanizări pentru ridicarea de la sol a automobilelor și motocicletelor. În principiu, toate îndeplinesc același scop, dar pentru că există o gamă largă de modele, înainte de a face orice achiziție, trebuie să te gândești bine dacă utilajul ales îți va satisface toate nevoile pentru care îl cumperi. Astfel, pentru a te ajuta să faci o alegere în cunoștință de cauză, în acest articol am întocmit o listă cu cinci întrebări ale căror răspunsuri ar fi bine să le afli înainte de a cumpăra un elevator.

 

#1 De ce îmi doresc un elevator auto?

Poți să-ți cumperi un elevator auto în calitate de patron de afacere cu autoturisme pentru simplificarea operațiilor desfășurate în atelier, sau poți să-ți cumperi un elevator în calitate de persoană fizică, simplu amator de mașini, pentru scopuri personale. În primul caz, pentru ca investiția să se amortizeze cât mai rapid, ai putea opta pentru un elevator auto cu două coloane, din gama de produse a website-ului eqp.ro, foarte puternic, dar convenabil ca preț. În cel de-al doilea caz, dacă dorești cu ajutorul elevatorului să faci și puțină ordine în garajul tău stivuind două automobile unul sub altul, un elevator cu patru coloane este o alegere mai înțeleaptă.

 

#2 Ce greutate au mașinile pe care doresc să le ridic?

Niciun elevator auto nu poate ridica o masă mai mare decât sarcina sa maximă de ridicare. Astfel, pentru automobilele mici, de familie, pot fi folosite și elevatoare auto electrohidraulice de tip foarfecă, practice și sigure și cu o sarcină maximă de ridicare de trei tone. Pe de altă parte, pentru SUV-uri și microbuze, chiar dacă ocupă mai mult spațiu, un elevator auto cu două coloane și o sarcină maximă de până la cinci tone este mult mai indicat.

 

#3 Până la ce înălțime vreau să ridic automobilele?

Elevatoarele auto diferă și în funcție de înălțimea maximă de ridicare. Din acest punct de vedere, cele de tip platformă, special create pentru vulcanizări, sunt cele mai modeste, iar cele cu două coloane, sau de tip foarfecă, pentru direcție, cele mai potente. Ca idee, un elevator auto pentru vulcanizare are o înălțime maximă de ridicare de 455 mm, în timp ce unul cu două coloane sau de tip foarfecă poate depăși doi metri.

 

#4 De cât spațiu dispun în atelier sau în garaj?

Indiferent de locul unde dorești să-l folosești, trebuie să te asiguri că ai suficient spațiu pentru elevatorul tău auto, astfel încât el să poată fi folosit la capacitate maximă, în condiții optime de lucru. Din punct de vedere al spațiului pe care îl ocupă, se poate spune că elevatoarele auto de tip foarfecă sunt cele mai ergonomice. Între acestea există și elevatoare auto ce se pot îngropa în podeaua atelierul, iar atunci când nu sunt folosite, se coboară la nivelul ei, formând cu aceasta o suprafață perfect plană. La polul opus, niște vehicule foarte pretențioase cu spațiul lor, sunt elevatoarele auto cu patru coloane. Ele nu numai că ocupă foarte mult spațiu la nivelul podelei, dar au nevoie și de un tavan înalt deoarece la înlțimea lor maximă de ridicare se adaugă și înălțimea autoturismelor, în general destul de înalte dacă au nevoie de un utilaj atât de puternic.

 

#5 Ce buget am pentru investiția într-un elevator auto?

Există elevatoare auto cu prețuri pornind de la câteva mii de lei, mai ales dacă luăm în calcul faptul că astfel de utilaje pot fi achiziționate și la mâna a doua. Dar având în vedere că este vorba de o investiție pe termen lung, cel mai potrivit ar fi să nu-ți ghidezi alegerea după preț, ci după calitate. Prețul unui elevator auto capabil este de cel puțin 7.000 de lei și poate ajunge până la de zece ori mai mult dacă ne gândim la un elevator auto de direcție. Pentru operații de rutină ca schimbarea anvelopelor de exemplu, un elevator cu un preț de până în 10.000 este mai mult decât suficient. Dar pentru lucrări de finețe, precum reglarea direcției, un elevator dedicat este mai mult decât necesar. Astfel, în alegerea unui elevator, mai mult decât prețul utilajului, trebuie să evaluăm scopul pentru care îl cumpărăm.

 

blank