Zahărul din nucă de cocos, curmalele sau mierea sunt câteva dintre opţiunile pe care le ai pentru a prepara dulciuri sănătoase.
784055l-640x0-w-32fe85fc
Zahărul rafinat şi siropul de porumb se regăsesc în aproape orice produs industrial şi pot să aibă un impact negativ asupra sănătăţii atunci când sunt consumate constant în cantităţi mari. Potrivit celebrului Dr. Oz, excesul de zahăr poate să mărească riscul de boli la ficat, boli digestive, boli de inimă, diabet, obezitate şi poate să crescă tensiunea arterială.

Chiar dacă au apărut îndulcitorii artificiali care nu conţin calorii, specialiştii susţin că aceştia nu reprezintă o alternativă sănătoasă. Aspartamul sau zaharina nu aduc calorii, dar ai efecte adverse serioase asupra sănătăţii dacă sunt consumate constant pe o perioadă lungă.

Prin urmare, ca să eviţi consumul de zahăr rafinat este de preferat să optezi pentru soluţii naturale care îndulcesc preparatele pe care le consumi. De asemenea, evitând sau consumând ocazional dulciuri din comerţ poţi să faci un bine organismului tău.

Iată ce îndulcitori naturali recomandă celebrul Dr. Oz pentru a înlocui zahărul rafinat. Reţine că şi aceştia trebuie consumaţi cu moderaţie!

1.

 

Mierea de albine naturală

Dacă găseşti o sursă sigură de miere naturală aceasta este o alternativă bună la zahăr, însă nu trebuie să abuzezi de ea. Mierea de albine naturală conţine pe lângă calorii şi o mulţime de nutrienţi buni pentru corp, cum ar fi antioxidanţi, potasiu, fosfor, vitamina B6, riboflavină şi niacină, explică Dr. Oz. Toate aceste substanţe benefice asigură corpului vitamine şi minerale esenţiale pentru buna lui funcţionare. O lingură cu miere de albine naturală conţine 64 de calorii şi are un indice glicemic identic cu cel al unei banane.

Sfaturile specialistului
Nu găti niciodată cu miere de albine, avertizează Dr. Oz Ea trebuie folosită în stare crudă pentru: a îndulci ceaiurile calde (Atenţie! Nu pune miere în ceai fierbinte!), cerealele de la micul dejun, pâinea prăjită sau împreună cu un iaurt simplu. Nu se foloseşte în preparatele fierbinţi, deoarece îi distrug proprietăţile.

 

2. Extractul de stevia rebaudiana

Este o plantă originară din America de Sud care a fost folosită de sute de ani ca îndulcitor. Nu conţine deloc calorii şi poate să fie folosită în siguranţă pentru orice preparat.

Sfaturile specialistului
Trebuie să ştii că stevia rebaudiana este de 200 de ori mai dulce decât zahărul, rezistă la temperaturi ridicate şi nu trebuie să foloseşti cantităţi mari pentru a obţine un gust dulce. Ca să o foloseşti pentru deserturi coapte amestecă extractul de stevia cu piure de banane/mere, iaurt, albuş bătut pentru a înlocui zahărul care de regulă oferă volum.

 

3. Curmalele

Conţin potasiu, cupru, fier, mangan, magneziu şi vitamina B6. Sunt fructe uşor şi îndulcesc foarte bine orice desert ai vrea să faci.

Sfatul specialistului
Poţi să faci o pastă de curmale, amestecându-le cu puţină apă în blender. Astfel vei obţine o pastă dulce pe care o poţi folosi foarte uşor în toate reţetele de dulciuri făcute în casă. De asemenea, le mai poţi amesteca în robot cu banane pentru a obţine o pastă cremoasă pe care o poţi folosi pentru deserturi.

4. Zahărul de nucă de cocos

La fel cum există lapte/iaurt de cocos, apă de cocos, făină de cocos trebuie să ştii că se face şi zahăr din nucă de cocos.

 

Acesta are un indice glicemic foarte mic, nu este rafinat şi conţine foarte multe minerale, spre deosebire de zahărul alb. Nu suprasolicită pancreasul, deoarece are un indice glicemic cu 10 procente mai mic decât cel din trestie sau sfeclă şi se absoarbe lent în corp. Astfel, pancreasul eliberează treptat insulina care este necesară pentru a controla concentraţia de glucoză din sânge.

Sfatul specialistului
Se foloseşte cu succes în orice reţetă, înlocuind cantitatea de zahăr rafinat cu o cantitate identică de zahăr de cocos. De asemenea, îl poţi folosi pentru a îndulci cafeaua şi ceaiul sau să faci zahăr pudră cu ajutorul unei râşniţe de cafea.

 

5. Siropul de arţar

Este o sursă importantă de mangan, calciu, potasiu şi zinc. Specialistul recomandă siropul de arţar închis la culoare (grad B), deoarece este mai bogat în antioxidanţi decât cel deschis la culoare.

Sfatul specialistului
Siropul de arţar este rezistent la temperaturi înalte şi îl poţi folosi pentru a prepara orice desert. De asemenea, poţi să îndulceşti cafeaua, ceaiul şi cerealele integrale de la micul dejun.

Citeste si...  Uite cum arata Claudia Ghitulescu fara pic de machiaj