Actualitate

48 de ore ciudate în Guvern

 
Președintele Klaus Iohanis s-a antepronunțat în privința măririi salariilor marilor demnitari, Guvernul isi schimba decizia imediat dupa adoptarea ei, iar Președintele, Premierul si fostul Premier interimar se contrazic în declarații.
Guvernul a lansat, luni, în spațiul public, informatia ca intra in linie dreapta ciu Legea salarizarii unice. Nimic despre 48 de inalte functii in stat.
 sedinta guvern
Doua zile mai tarziu, miercuri, premierul revine in tara si merge la Guvern, unde se intalneste cu membrii cabinetului sau. Aflat la Cotroceni în timpul ceremoniei de decorare a ambasadorului Poloniei la București, președintele Klaus Iohannis s-a apropiat de grupul de jurnalisti și le-a spus, din senin, că este de acord cu Ordonanta maririi salariilor inaltilor demnitari și că o privește ca pe o măsură de prevenire a corupției. La acel moment nu exista un anunt oficial al Guvernului.
La circa jumătate de oră după declarația lui Iohannis iese si vicepremierul Gabriel Oprea, atunci premier interimar, cu anuntul public că a promovat în Guvern această ordonanță. Apare informatia pe surse ca Iohannis a fost cel care a cerut Ordonanta. Cotroceniul se grabeste sa nege  acest lucru, spunand ca a fost ideea Premierului. Victor Ponta anunta ca discutiile le-au purtat Iohannis si Oprea si ca el a fost dezinformat. Oprea spune ca premierul stia si ca a fost ideea lui. Rovana Plumb, ministrul Muncii, repeta varianta lui Ponta, spunand ca ea si ministrul Finantelor au fost informati ca exista un acord Oprea-Iohannis. Ponta anunta ca masura va fi amanata.
 
Cert este ca in Romania, circul e la el acasa in viata politica: Iohannis si Oprea sustin ca a fost ideea lui Ponta, in timp ce Ponta si Plumb spun ca Oprea a negociat cu Iohannis.
Surse guvernamentale, citate de România TV, susţin că Rovanei Plumb, preşedinte interimar al PSD, i s-a cerut dinspre Cotroceni să promoveze pe linia Ministerului Muncii o ordonanţă pentru creşterea salariilor înalţilor demnitari. Şeful interimar al PSD a spus că nu îşi asumă o astfel de intreprindere fără o discuţie şi un larg acord. Asa ca s-ar fi negociat intre Oprea si Iohannis, cu amendamentul că preşedintele Klaus Iohannis ar trebui să facă public o declaraţie că ar susţine o asemenea măsură. Manevra ar fi continuat prin faptul că pentru a se asigura că ordonanța de urgență va ajunge la Monitorul Oficial a amânat emiterea decretului de încetare a interimatului lui Gabriel Oprea cu o zi.
blank