Bruxellesul a făcut apel sâmbătă dimineaţă la Turcia să-şi deschidă frontiera pentru cei 40 de mii de refugiaţi sirieni blocaţi la graniţă. Aceștia s-au retras din calea ofensivei armatei siriene, sprijinită de aviaţia rusă. Oficialii europeni au fost puși în situația să amintească Ankarei de obligaţiile pe care şi le-a asumat în conformitate cu dreptul internaţional, potrivit AFP.

„Convenţia de la Geneva, care stipulează că refugiaţii trebuie primiţi, este în continuare valabilă”, a declarat comisarul european pentru politica de vecinătate şi negocierile de externe, Johannes Hahn, sosind la o reuniune a Uniunii Europene la Amsterdam.

Și asta, pentru că Turcia închisese punctul său de frontieră de la Oncupinar (numit Bab al-Salama de partea siriană), situat la sud de oraşul turc Kilis, astfel încât vineri nicio intrare pe teritoriul turc sau ieşire din el nu a fost autorizată.

Citeste si...
SUA vrea să mute trupe în Polonia, fapt ce îl supară foarte tare pe Putin

Europenii au încheiat un acord cu Ankara la sfârşitul lunii octombrie pentru restricţionarea mai eficientă a fluxului de migranţi care ajung în insulele greceşti plecând de pe coastele turceşti, combătând în special activitatea înfloritoare a traficanţilor. Ankara a obţinut în schimb instituirea unui fond de 3 miliarde de euro pentru ameliorarea condiţiilor de viaţă a două milioane de refugiaţi sirieni care trăiesc în Turcia şi ca negocierile pentru aderare la UE, blocate din 2005, să fie „redinamizate”.