Life, Stiri

4 obiceiuri zilnice care te feresc de cancer.

Chiar daca aparitia cancerului si cauzele sale nu sunt stiute cu exactitate de catre medici si oamenii de stiinta, un lucru este sigur: stilul de viata joaca un rol important in preventia acestei boli.

4-obiceiuri-zilnice-care-te-feresc-de-cancer--Afla-ce-poti-face-pentru-o-viata-sanatoasa-
Mai mult, specialistii estimeaza ca peste un sfert din numarul cazurilor de cancer ar putea fi prevenit prin schimbarea obiceiurilor de viata.

Renunta la fumat

Tutunul este responsabil de dezvoltarea unui cancer din trei, provocand 90% dintre cancerele pulmonare, intre 50 si 70 % dintre cele ale tractului digestiv superioar (gura, laringe, faringe, esofag), 40 % dintre cancerele de vezica si 30 % dintre cele ale pancreasului. De asemenea, tutunul nu este strain nici de dezvoltarea cancerelor de cai urinare si rinichi, col uterin, stomac si unele leucemii. De aceea, ca un prim reflex, spuneti nu fumatului!

„Contrar unor idei gresite, niciodata nu e prea tarziu sa renuntati la fumat. La cinci ani dupa ultima tigara, riscul cancerului de plaman scade aproape la jumatate. Insa, este nevoie de aproximativ 10-15 ani ca speranta de viata sa se apropie de cea a persoanelor care nu au fumat niciodata”, spune Dr. Olivier Villemain, cardiolog din Paris.

Adopta o alimentatie echilibrata

Alimentatia joaca un rol important in prevenirea anumitor cancere. Recomandat este sa consumati in fiecare zi cel putin cinci fructe si legume. Ele au rol protector, gratie continutului bogat in fibre, vitamine si minerale antioxidante. Limitati consumul de carne rosie si mezeluri, axati-va pe materii grase de origine vegetala.
Gandit-va si la sare, aliment care consumat in exces dauneaza. Supravegheati-va greutatea, cunoscut fiind faptul ca obezitatea creste riscul de a dezvolta anumite forme de cancere (mai ales de colon, esofag si de ficat).
Fa miscare

Practicarea regulata a unui sport sau simplele activitati fizice sunt metode eficiente de a tine cancerul la distanta, deoarece influenteaza aportul caloric, dar si metabolismul corpului. Aveti la indemana tot felul de solutii: cel putin 30 de minute pe zi de mers pe jos, de urcat scarile si o ora pe saptamana de sport (jooging, inot, gimnastica etc.) sunt suficiente.

Limiteaza consumul de alcool

Dupa tutun, alcoolul este al doilea factor cancerigen cu o rata a mortalitatii estimata intre 8-16 %. Sigur, riscul creste in functie de cantitatea de alcool ingerata in fiecare zi. Astfel, se inregistreaza un procent ridicat cu 10% cand consumul mediu de alcool pe zi se ridica la 10 g, adica un pahar.

„Nu exista un prag sub care bautul de alcool sa ramana fara risc. Insusi consumul moderat (mai putin de trei pahare de alcool la barbati si doua la femei) poate creste riscul de cancer. Dimpotriva, un pahar de vin rosu este benefic sanatatii. Important este sa stiti sa va opriti doar la aceasta cantitate”, spune Dr. Olivier Villemain, cardiolog din Paris.

blank