Data de 21 decembrie rămâne în istoria României ca fiind ziua în care mulţimea adunată în piaţa dintre sediul Comitetului Central şi Palatul Regal (actualul Muzeu Naţional de Artă) a izbucnit în huiduieli la adresa conducătorului. Pentru prima dată!

Uimit de agitația din fața sa, Nicolae Ceaușescu a încercat în zadar să-i liniștească pe oameni și chiar le-a promis mărirea salariilor și pensiilor.

„Înainte de toate, doresc să vă informez pe dumneavoastră despre o importantă hotărâre adoptată în această zi de Comitetul Politic Executiv al Comitetului Central al partidului privind nivelul de trăi al oamenilor muncii. Am hotărât în această dimineaţă că, începând de la 1 ianuarie, să majorăm în cursul anului viitor retribuţia minimă de la 2.000 la 2.200 lei. De această majorare importantă vor beneficia peste 1.500.000 de oameni ai muncii. Tot de la 1 ianuarie, vom majora alocaţiile pentru copii, între 30-50 de lei. În raport cu numărul de copii şi de retribuţia oamenilor muncii – ceea ce constituie un ajutor puternic, pentru circa 4.400.000 de copii ai patriei noastre. De asemenea, se vor introduce indemnizaţii de naştere, de l.000 de lei, pentru toate femeile, cu începere de la primul copil, iar, în continuare, pentru femeile care nasc doi sau mai mulţi copii indemnizaţia la naştere va fi de 2.000 de lei pentru fiecare copil – ceea ce constituie, de asemenea, un puternic stimulent, de ajutor pentru mamele, pentru femeile patriei noastre”, a spus Ceaușescu.

Acesta a continuat: „Am hotărât să majorăm pensiile minime de la 800 la 900 lei. Am hotărât, totodată, că pensia de urmaş să fie majorată cu 100 de lei. Vom creşte, de asemenea, ajutorul social de la circa 500 de lei la 800 de lei. Vom asigura, în acest fel, condiţii bune, corespunzătoare de muncă şi viaţă pentru toţi cetăţenii patriei noastre”.

Promisiunile nu i-au convins pe oameni. Revoluția începuse la Timișoara și avea să continue în marile orașe din țară. Nicolae Ceaușescu avea să fie executat peste patru zile.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=xntDto5TX10&w=560&h=315]

Citeste si...
La ATP Cup, Federer, Nadal și Djokovic, i-au făcut în ciuda lui Țiriac

„S-a tras în oameni cu obuze, ca la război”

În 2013, la 24 de ani de la Revoluție, Teodor Mărieş, preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie, și-a amintit că asupra demonstranţilor s-au tras, în acele zile, 18 milioane de gloanţe şi sute de obuze – aproape ca într-un război în toată regula.

„Au tras şi au bătut cu bestialitate toţi. Activiştii PCR, Armata, Securitatea, Miliţia şi Gărzile patriotice. Slugile îndeplineau ordinele dictatorilor. După 22, taberele au fost aceleaşi, adică noi şi ei. Sub comanda emanatului suprem (Ion Iliescu – n.r.) au continuat să ucidă pentru a se menţine la putere. Am plătit libertatea cu sânge”.

Revoluţia a izbucnit în Timişoara, pe 16 decembrie 1989, iar forţele de represiune, dotate cu muniţie de război, au ripostat omorând 40 de persoane. Pe 21 decembrie, Ceauşescu a ordonat un miting amplu împotriva “elementelor destabilizatoare”, dar o parte a celor adunaţi în actuala Piaţă a Revoluţiei s-a grupat în zona Universităţii şi a început să scandeze lozinci anticeauşiste. Forţele de ordine au deschis focul şi s-au înregistrat morţi şi răniţi.

Pe 22 decembrie, Ceauşescu a adunat din nou mulţimea pe platoul din faţa fostului Comitet Central, iar acest lucru i-a adus sfârşitul. Oamenii au început să-i huiduie discursul şi au intrat apoi în forţă în clădire. Nicolae şi Elena Ceauşescu au fugit cu un elicopter militar. Au fost prinşi apoi, duşi la o unitate militară din Târgovişte, judecaţi de urgenţă şi executaţi în data de 25 decembrie. Oamenii au ieşit în stradă în toate oraşele mari ale ţării.

Pe durata evenimentelor, potrivit datelor oficiale, numărul decedaţilor şi mutilaţilor prin împuşcare, înainte de 22 decembrie 1989, este de aproximativ 7 ori mai mic decât cel al victimelor înregistrate după această dată, adică după ce Revoluţia reuşise să-l alunge pe Ceauşescu.