Economic, Politic

Ion Antonescu: Mutarea CASS de la angajator la angajat nu are niciun avantaj pentru stat

Omul de afaceri Ion Antonescu, patronul de la Marshal Turism, face turism de cand se stie, asa cum el insusi spune. Antonescu vorbeste despre fiscalitate in turism, criza, politica, afaceri si antreprenoriat.

Antonescu si-a inceput activitatea in turism inca din ani 1970, cand imediat dupa ce a intrat la faculatea de cibernetica a facut si scoala de ghizi. In prezent, detine Marshal Turism si Hotel Marshal Garden (5 stele).
Turismul inainte de Revolutie vs. turismul actual
„Dupa parerea mea, in Romania pana in anul 1978 s-a facut turism adevarat in comparatie cu cel din prezent. Imi aduc aminte ca in anul 1973 pe 3 iunie nu se gasea un loc pe litoralul romanesc si am dus turistii straini in Bulgaria”, povesteste Antonescu.

El recunoaste pe de alta parte ca avantajul turismului romanesc din acea vreme a fost acela ca romanii primeau vize foarte greu pentru excursiile in strainatate.
„Cu toate acestea, atunci si preturile erau mult mai mici. 30% dintre turisti erau pensionari, in timp ce acum foarte putini pensionari isi mai pot permite sa mearga la munte sau la mare pentru ca nu mai au bani”, explica Antonescu.
In prezent, odata cu criza, bugetele romanilor pentru vacanta au scazut la o medie de 1.000 de euro pe familie, iar destinatiile alese sunt in general cele in care se poate ajunge si cu masina, respectiv Grecia sau Turcia.
Taxe mari = Evaziune
O problema cu care se confrunta companiile care activeaza in domeniul turismului sunt taxele numeroase si foarte ridicate.

„Taxele si impozitele in turism sunt mai mari decat in orice alta tara. Pretul in turismul romanesc nu este facut de compania care are baza materiala sau agentia de turism, el este facut de Ministerul de Finante.”
Salariatii, cheia unui business de succes

Ion Antonescu considera factorul uman extrem de important in orice institutie, firma, iar angajatii trebuie sa fie multumiti financiar si profesional.

Ion Antonescu explica, pe cifre, de ce mutarea CASS de la angajator la angajat va funcționa doar in anumite condiții:

blankblankblankblankblankblank

blank