Actualitate

Patriarhul Kiril, la întrecere cu Patriarhul ecumenic al Constantinopolului, Bartolomeu. Pentru ce?

De doi ani se negociază în secret pentru întâlnirea istorică Papa Francisc – Patriarhul Kiril. De întâlnit, se întâlnesc pe teren neutru – aeroportul din Havana. Întâlnirea este fixată pentru a dura două ore.

La sosire, Patriarhul Khiril, care a venit la bordul unui avion al guvernului rus, a fost intampinat de presedintele cubanez Raul Castro. Patriarhul rus incepe in Cuba un turneu in America Latina de 11 zile, pe parcursul caruia va merge si in Paraguay si Brazilia.0,,17488437_303,00

Papa Francisc, care viziteaza Cuba in drum spre Mexic, a declarat, intr-un interviu pentru Corriere della Sera, ca ”Rusia poate da mult” pentru pacea mondiala si a evidentiat existenta unor anumite „convergente” intre Vatican si Moscova in ceea ce priveste conflictele din lumea araba.

Întâlnirea istorică, pe aeroportul din Havana, între Papa Francisc și Patriarhul Kirill al Bisericii Ortodoxe Ruse este prima întrevedere la acest nivel între cele două Biserici care are loc după Marea Schismă din 1054, care a împărțit creștinismul între catolicism și ortodoxie. Este un mare eveniment în plan religios, care are însă și numeroase aspecte politice, comentează DW.

Pe de altă parte, în iunie va avea loc în insula Creta, din Grecia, Consiliul Pan-ortodox între bisericile ortodoxe autocefale. Reuniunea va fi condusă de Patriarhul ecumenic al Constantinopolului, Bartolomeu, considerat de ceilalți drept ”primul între egali” și cel care a menținut comunicarea cu Biserica Catolică. Biserica Ortodoxă Rusă, cea mai mare ca număr de credincioși dintre Bisericile ortodoxe, nu este mulțumită de ideea ca Patriarhul Bartolomeu să discute cu Vaticanul în numele tuturor ortodocșilor. Acest lucru se explică prin aceea că nici dialogul dintre patriarhul ecumenic și cel ortodox rus nu este lipsit de asperități — unele istorice, din perioada fostului regim comunist, și altele mai recente,generate de conflictul din Ucraina. După întâlnirea cu Papa Francisc însă, patriarhul Kirill va putea merge la consiliul din Creta ca un învingător într-o nouă eră a creștinismului, scrie Konstantin von Eggert, jurnalist de origine rusă.

”Această întâlnire dintre întâistătătorul Bisericii Catolice și cel al Bisericii Ortodoxe Ruse, care a fost pregătită cu mult timp înainte, va fi prima din istorie și va marca o etapă importantă în relațiile dintre cele două Biserici’, a menționat comunicatul comun al Sfântului Scaun și Patriarhatului Morcovei, citat de radio Vatican. Întâlnirea cuprinde discuții între cei doi înalți prelați și se încheie cu semnarea unei declarații comune.

blank