Actualitate

Judecătorii, foc făcuți pe ministrul Justiției! Se simt intimidați de doamna Prună

Uniunea Națională a Judecătorilor din România o acuză pe ministrul Justiției Raluca Prună de presiune și intimidare, doar pentru faptul că le-a cerut magistraților care acuză implicarea SRI în anchete să meargă să dea expicații la CSM. „Forumul în care magistrații trebuie să fie invitați să treacă de la afirmație și dubiu exprimat public la elementele concrete pe care le au este CSM. Încurajez pe calea asta CSM să procedeze la cererea unor explicații de la magistrații în cauză, pentru că altfel imaginea sistemului judiciar are de suferit. Trebuie să aibă loc această discuție, pentru că altfel și după 5 ani tot despre acest lucru vom discuta. Rezultatul este că, finalmente, planează îndoiala în societate asupra corectitudinii unor hotărâri judecătorești. Or, eu cred că nu este cazul să ne îndoim de tot ceea ce rezultă prin acest sistem judiciar, ci dimpotrivă, cred că sunt zone mari de profesionalism care e păcat să fie tăvălite prin dubiu”, afirmase Raluca Prună într-un interviu pentru Revista 22.

UNJR este însă extrem de nemulțumit de afirmației ministrului:

„Doamna ministru repetă afirmația unor membri CSM, potrivit cărora judecătorii care cer clarificări despre acest subiect ar trebui chemați la CSM să dea explicații. O astfel de afirmație nu poate fi citita decât ca o formă de intimidare și presiune la adresa judecătorilor care cer răspunsuri la întrebări legitime, întrebări ce au directă legătură cu independența Justiției și funcționarea sistemului judiciar. (…) Independența Justitiei nu este un moft nici al CSM și nici al Ministrului Justiției, ci un drept al fiecărui cetățean de a fi judecat de un judecător independent și imparțial. Obligația de a înlatura orice dubiu asupra existenței acoperiților printre magistrați revenea nu judecătorilor, ci instituțiilor abilitate, în special CSM și CSAT, care trebuia deja să fi făcut publice acele decizii”, precizeaza președintele UNJR, Dana Gîrbovan într-un comunicat transmis presei.

Uniunea Judecătorilor este agresivă și față de ideea Ralucăi Prună că ofițerii acoperiți nu ar fi o problema sistemului judiciar.

„Existența acoperiților între magistrați este o problemă a sistemului judiciar și o amenințare la adresa democratiei din România. (…) Judecători fiind, ne supunem numai legii, de aceea nu putem admite ca, într-un stat democratic care trebuie să respecte principiul separației puterilor în stat, Justiția să facă obiectul unor hotărâri secrete.

Până când aceste probleme nu vor fi clarificate, în mod transparent și fără echivoc, vom continua demersurile începute, în ciuda presiunilor și a insinuărilor cu nuanțe calomnioase apărute în presă”, mai precizează sursa citată.

blank