Featured, International

2 cazuri de COVID-19, semnalate în Fâsia Gaza

Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 22 martie. Pe glob,a ajuns în Fâsia Gaza numărul deceselor provocate de noul virus a depășit 14.000. Și vorbim de peste 330.000 cazuri de infectare confirmate.

2 cazuri de COVID 19, semnalate în Fâsia Gaza

La fel ca Italia, Spania a înregistrat un record sumbru. Conform ultimei raportări oficiale, 1380 de oameni au murit. 300 în doar o zi. În Franța sunt peste 560 de bolnavi care au pierdut această luptă nedreaptă.

Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 22 martie:

UPDATE 19:29 Italia a ajuns la 5.476 de decese, dintre care 651 în ultimele 24 de ore

Numărul deceselor cauzate în Italia de epidemia de COVID-19 a crescut cu 651 în ultimele 24 de ore, ajungând la 5.476, o creştere totală de 13,5%, dar o scădere în cifre absolute a bilanţului pe o zi faţă de sâmbătă, când acesta a fost de 793 de morţi, transmite Reuters, citând anunţul Agenţiei de protecţie civilă.

Numărul total al infectărilor a crescut de la 53.578 la 59.138, un plus de 10,4%, cel mai scăzut procent de la apariţia epidemiei la 21 februarie.

În acelaşi timp, a crescut numărul bolnavilor vindecaţi, de la 6.072 sâmbătă la 7.024 duminică. La terapie intensivă se află 3.009 de pacienţi, faţă de 2.857 în urmă cu o zi.

UPDATE 19:20. Cehia recunoaşte că a confiscat în mod eronat peste 100.000 de măşti de protecţie destinate Italiei

Autorităţile din Cehia au confiscat în mod eronat peste 100.000 de măşti de protecţie ce erau destinate Italiei, transmite dpa.

Într-o declaraţie pentru agenţia CTK, ministrul de externe ceh Tomas Petricek a recunoscut duminică eroarea, precizând că ea a fost neintenţionată.

Guvernul ceh încearcă acum să găsească o cale pentru ca aceste măşti să ajungă la destinaţia corectă la începutul săptămânii viitoare.

Măştile de protecţie au fost trimise de Crucea Roşie chineză şi urmau să ajungă la comunitatea chineză din Italia.

Ele au fost însă confiscate în timpul unei operaţiuni împotriva unor traficanţi şi duse într-un depozit din oraşul Lovosice.

Cehia a raportat duminică dimineaţă un total de 1.047 cazuri de infectare cu noul coronavirus, iar guvernul a ordonat ca oricine iese din casă să aibă gura şi nasul acoperite.

Cu toate acestea, există o penurie de măşti şi mănuşi de protecţie, chiar şi pentru personalul medical.

UPDATE 19:10. Grecia intră de luni în izolare generală pentru a limita răspândirea noului coronavirus

Grecia va institui de luni izolarea generală la domiciliu a întregii populaţii pentru a limita propagarea noului coronavirus, a anunţat duminică premierul Kyriakos Mitsotakis, relatează AFP şi Reuters.

“Am dispus să fie luate toate măsurile corespunzătoare pentru aplicarea interzicerii deplasărilor inutile în ţară”, a declarat şeful guvernului elen într-un mesaj televizat adresat naţiunii.

Grecia a înregistrat duminică 94 de cazuri noi de coronavirus, numărul total al infectărilor ajungând la 624, dintre care 15 decese.

“Este poate ultimul pas, unul care trebuie făcut imediat şi nu în zadar”, a mai spus Mitsotakis. “Trebuie să protejăm binele comun, sănătatea noastră”, a adăugat şeful guvernului elen.

Referindu-se la Italia, care a raportat aproape 800 de noi decese sâmbătă, Mitsotakis a spus că este de datoria lui să prevină ca o astfel de tragedie să lovească Grecia.

“Nu trebuie să ajungem în punctul în care va trebui să alegem cine trăieşte şi cine moare”, a spus el.

Începând de luni va fi permisă deplasarea pe străzile Greciei doar a celor care merg sau se întorc de la muncă, cumpără alimente sau medicamente sau merg la medic.

UPDATE 17:51. Germania va impune o interdicţie privind contactul între mai mult de două persoane

Autorităţile federale şi regionale din Germania intenţionează să impună o interdicţie privind contactul între persoane, în cadrul măsurilor de luptă împotriva răspândirii coronavirusului, limitând interacţiunile între mai mult de două persoane.

Cancelarul Angela Merkel şi premierii landurilor au fost de acord cu această măsură în cadrul unei conferinţe telefonice duminică.

Excepţiile de la această interdicţie se referă la familii şi persoane care locuiesc în aceeaşi gospodărie.

UPDATE 17:35 Guvernul spaniol va cere parlamentului prelungirea stării de alertă până la 11 aprilie

Guvernul spaniol va solicita parlamentului să aprobe prelungirea cu două săptămâni a măsurilor stricte de izolare, până la data de 11 aprilie, pentru a lupta împotriva epidemiei care a cauzat deja 1.720 de decese, a anunţat duminică premierul Pedro Sanchez.

‘Consiliul de miniştri de marţi va aproba cererea de prelungire a stării de alertă până la 11 aprilie’, a afirmat Sanchez, referindu-se la măsura instituită la 14 martie.

El s-a declarat convins că va obţine votul deputaţilor pentru această măsură ‘draconică‘, dar ‘eficace’ în lupta împotriva coronavirusului.

UPDATE 16.59: Elveţia a înregistrat peste 900 de noi cazuri de infectare, totalul ajungând la 7.014.

Elveţia a înregistrat peste 900 de noi cazuri de infectare cu noul coronavirus de sâmbătă până duminică, a anunţat Ministerul Sănătăţii, bilanţul total al cazurilor diagnosticate ajungând la 7.014, dintre care cel puţin 60 de decese

Autorităţile anunţaseră cu o zi înainte 56 de decese.

UPDATE 15.50: Cehia ar putea menţine graniţele închise timp de şase luni

Cehia plănuieşte să menţină graniţele închise pentru ‘multe luni’, a declarat duminică Roman Prymula, epidemiologul care conduce comitetul naţional de criză împotriva epidemiei, transmite dpa.

‘Graniţele vor rămâne închise mai multe luni. Va depinde de situaţia din ţările vecine’, a afirmat Prymula, adăugând că ar putea fi vorba de şase luni.

Cetăţenii străini vor putea să plece din ţară, dar nu li se va permite să revină, a spus Prymula la postul de televiziune Prima.

Se vor face excepţii pentru persoanele care trăiesc aproape de frontieră şi fac naveta pentru a lucra în Austria sau Germania. Dacă vor fi găsite persoane care se vor folosi în mod fraudulos de această facilitate, ea va fi retrasă, a avertizat ministrul de interne Hamacek.

Şoferii de TIR-uri vor fi autorizaţi să tranziteze prin punctele de frontieră pentru a asigura continuitatea fluxului de mărfuri.

Guvernul de la Praga mai intenţionează să extindă controalele stricte la deplasările cetăţenilor, instituite pentru a opri răspândirea virusului.

‘Paştele nu va fi ca de obicei’, a mai spus Prymula, precizând că oamenii nu îşi vor putea vizita familiile sau merge la biserică.

Cehia a înregistrat până acum 1.047 cazuri de infectare cu noul coronavirus, 19 persoane fiind tratate în secţii de terapie intensivă.

UPDATE 14.20: Peste 150.000 de cazuri de coronavirus în Europa și 300.000 în lume

Europa a depăşit pragul de 150.000 de cazuri confirmate de coronavirus, dintre care peste 53.000 în Italia, potrivit unui bilanţ realizat de AFP pe baza unor surse oficiale până duminică la ora 11:15 GMT.

Cu cel puţin 152.117 de cazuri, dintre care 7.802 de decese, Europa este continentul cel mai afectat de pandemie, înaintea Asiei (96.669 de cazuri, dintre care 3.479 de decese). Acest număr de cazuri diagnosticate oficial nu reprezintă însă decât o parte din numărul real de infecţii, în condiţiile în care un număr mare de ţări testează în prezent doar acele cazuri care necesită spitalizare.

Un bilanţ realizat de AFP până duminică la ora 09:00 GMT arată că peste 300.000 de cazuri cu noul tip de coronavirus au fost înregistrate în lume de la începutul pandemiei.

Cel puţin 300.097 de cazuri de infecţie, dintre care 12.895 de decese, au fost detectate în 169 de ţări şi teritorii.

Cele mai afectate sunt China, epicentrul pandemiei, cu 81.054 de cazuri şi 3.261 de morţi, şi Italia, cu 53.578 de cazuri şi cel mai mare număr de decese, 4.825.

UPDATE 14.00: Spania a înregistrat 394 de decese în 24 de ore, o creştere de 30%

Numărul deceselor cauzate COVID-19 în Spania a crescut cu 394 în ultimele 24 de ore, o majorare de aproape 30%, ridicând totalul la 1.720 de la începutul pandemiei de coronavirus, a anunţat duminică Ministerul Sănătăţii, potrivit AFP.

Numărul cazurilor de îmbolnăvire confirmate a crescut cu 3.646 de sâmbătă şi până duminică, ajungând la 28.572, în contextul în care Spania, a doua cea mai afectată ţară din Europa, şi-a sporit capacităţile de testare, informează Agerpres.

Un număr de 2.575 de pacienţi au fost declaraţi vindecaţi, însă 1.785 de persoane sunt la terapie intensivă.

UPDATE 11:00 SUA au aprobat primul test de diagnosticare rapidă pentru coronavirus, cu rezultat în 45 de minute

Compania de diagnosticare moleculară Cepheid a obţinut sâmbătă acordul de urgenţă al Administraţiei pentru Medicamente şi Alimente din Statele Unite pentru utilizarea unui test rapid pentru detectarea noului coronavirus (Covid-19), potrivit site-ului People.

Testul, numit SAR-CoV-2 Xpert Xpress, este destinat să fie administrat pacienţilor din punctele de îngrijire şi poate detecta virusul care provoacă boala COVID-19 în 45 de minute, fiind cel mai rapid test care poate face acest lucru, potrivit unui comunicat al companiei.

În timp ce majoritatea testelor au nevoie de zile pentru aflarea rezultatului, Cepheid a explicat că în acest caz este nevoie de minute pentru a pregăti mostra de la pacient şi de aproximativ 45 de minute pentru a produce rezultatul, arată site-ul Cepheid.

“În această perioadă de cerere crescută de servicii pentru spitale, medicii au nevoie urgentă de teste de diagnosticare la cerere, pentru gestionarea în timp real a pacienţilor care sunt evaluaţi pentru a fi internaţi în spitale”, a afirmat dr. David Persing, director pentru medicină şi tehnologie la Cepheid.

UPDATE 9:10 Statul New York anunţă 10.000 de cazuri confirmate

Majoritatea cazurilor sunt în oraşul New York, cea mai populată zonă. În Westchester, un epicentru iniţial, se fac eforturi pentru a opri răspândirea noului coronavirus.

În New York se fac acum mai multe teste decât în oricare alt stat din SUA, numărul acestora pe cap de locuitor fiind similar cu cel din China şi Coreea de Sud, a menţionat guvernatorul Cuomo.

Aproape 20.000 de cazuri au fost confirmate la nivel naţional precum şi 275 de decese, potrivit Universităţii Johns Hopkins

UPDATE 9:00 Guvernul britanic recomandă populaţiei vulnerabile să se izoleze în casă timp de trei luni

“Până la 1,5 milioane de persoane din Anglia, identificate de NHS (serviciul public de sănătate) ca prezentând un risc crescut de boli grave dacă sunt infectate cu noul coronavirus vot trebui să rămână în casele lor pentru a se proteja”, a anunţat guvernul într-un comunicat.

O linie telefonică va fi creată pentru a-i ajuta pe cei care au cel mai mult nevoie. Provizii şi medicamente vor putea fi livrate la domiciliul persoanelor izolate, se arată în comunicat.

Două prime cazuri de Covid-19, înregistrate în Fâşia Gaza.  Cele două persoane, palestinieni care se întorceau din Pakistan, nu au părăsit centrul de carantină de lângă graniţa cu Egiptul şi nu au luat contact cu populaţia din enclavă, a precizat ministerul într-un comunicat.

Este vorba de doi bărbaţi, de 30 şi 40 de ani, care se află în stare stabilă, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Ashraf Al-Qudra.

Asistentă din Franța: „Deja nu mai putem oferi îngrijire completă tuturor pacienților”

Deciziile de restrângere a libertății de circulație se amplifică. Iar națiunile lumii recurg la măsuri economice de sprijin fără precedent.

În Marea Britanie, angajatorii, indiferent de domeniu, pot cere statului plata a 80% din salariu, astfel încât oamenii să își poată menține locul de muncă.

Într-un spital din Paris, cadrele medicale lucrează la foc continuu pentru a salva pacienţii infectaţi cu COVID-19. Sunt cazuri foarte grave. Fiecare bolnav este izolat în propriul salon, unde este supravegheat în permanentă. În Franţa, pandemia încă nu a atins apogeul, aşa că autorităţile iau noi măsuri de precauţie.

2 cazuri de COVID 19, semnalate în Fâsia Gaza

Între timp, în Hexagon, lupta cu noul virus continuă.

“Suntem nevoiți să facem alegeri, deja nu mai putem oferi îngrijire completă tuturor pacienților. Trebuie să-i alegem pe cei care au mai multe șanse să se recupereze mai târziu”, este mărturia unei infirmiere din Mulhouse, oraşul din Franţa care a devenit un focar după o reuniune a Bisericii Evanghelice cu 2.000 de participanţi, printre care s-au aflat şi persoane infectate.

“Mi-e frică pentru mine, pentru cei apropiați, e descurajant că nu se întrevede nicio îmbunătățire. Avem pacienți foarte tineri, care nu aveau probleme de sănătate care sunt acum la reanimare. Sunt de toate vârstele cei atinși de virus.”

Pentru a ţine sub control situaţia în zonă, Armata a venit în ajutor. Un avion militar cu echipamente medicale a transportat 6 pacienţi în stare gravă de la Mulhouse spre Bordeaux (BORDO). De asemenea, este în curs de instalare un spital de campanie.

O regiune germană, aflată la frontiera cu Franța, a anunţat că este pregătită să primească pacienţi francezi depistaţi cu Covid-19, pentru a contribui la descongestionarea spitalelor supra-încărcate din Alsacia.

Între timp, după închiderea barurilor, a cafenelelor şi a restaurantelor, guvernul britanic a luat alte măsuri importante.

Nic Robertson, CNN Internaţional Diplomatic Editor: “Guvernul recheamă de la pensie 65.000 de medici și asistente, pentru că e nevoie disperată de ei în spitale. Alt anunț major a venit din partea ministrului de finanțe, care a etalat o serie de noi măsuri, menite să țină afacerile în viață, să mențină angajații pe ștatele de plată, astfel încât să fie menținute veniturile familiilor din întreaga țară.”

Angajatorii, indiferent de domeniu, pot solicita statului plata a 80% din salarii, astfel încât angajaţii să îşi poată menţine locul de muncă şi să nu fie concediaţi.

Acest ajutor, care intră în vigoare retroactiv din 1 martie şi va dura trei luni, se va aplica veniturilor de până la 2.500 de lire pe lună prin intermediul unui fond cu mijloace nelimitate.

În schimb, un oficial britanic a atras sâmbătă seară atenţia asupra cumpărăturilor făcute în mod excesiv.

George Eustice, Secretarul de stat din ministerul Mediului din Marea Britanie: “Fiți responsabili atunci când faceți cumpărături. Gândiți-vă și la alții! Cumpărând mai mult decât aveți nevoie asta înseamnă că alții pot să rămână fără provizii, ceea ce face viața mai dificilă pentru cei care sunt în prima linie a frontului, cum ar fi medicii, asistenții medicali și personalul de asistență al NHS (n.r. Sistemul Național de Sănătate din Anglia), care lucrează ore întregi în circumstanțe atât de dificile. Avem alimente mai mult decât suficiente, iar lanțul nostru de aprovizionare este capabil să extindă producția pentru a face față cererii crescute.”

Pe de altă parte, autorităţile germane şi-au avertizat cele 83 de milioane de locuitori că vor fi izolaţi în case începând de luni dacă nu se comportă responsabil weekendul acesta.

Dar cum şi oficialii de rang înalt au nevoie de lucruri esenţiale din supermarket, cancelarul german Angela Merkel a luat o pauză şi a mers la cumpărături.

Un lucru atipic s-a întâmplat şi în Slovacia. Acolo, şefa statului şi-a asortat masca de protecţie cu ținuta.

Situație dramatică și în Statele Unite

Peste Ocean, tot mai multe state federale iau măsuri pentru a reduce deplasările și pentru a impune distanțarea socială.

Statul New York are cele mai multe cazuri confirmate – peste 7.000. Acolo au fost restrânse adunările publice și angajații din domenii considerate ne-esențiale trebuie să rămână acasă.

În Statele Unite, 290 de oameni au murit din cauza coronavirusului și peste 24.000 au fost infectați.

Connecticut, Illinois și New York au urmat exemplul Californiei și le-au cerut angajaților din sectoarele neesențiale să stea acasă. Concret, un american din 5 americani locuiește într-un stat în care aproape toată lumea este consemnată. Numărul lor este amețitor, peste 70 de milioane de oameni.

În cea mai puternică economie a lumii, primarul celui mai populat oraș spune că toate materialele pentru spitale s-ar putea termina în 2-3 săptămâni.

“Am fost trimiși la război fără scuturi!” E ceea ce gândesc și simt angajații sistemului american de sănătate, care denunță lipsa unor echipamente de protecție elementare. Mulți dintre ei au descris pe rețelele de socializare realitatea sumbră cu care se confruntă.

Nu mai sunt paturi libere pentru bolnavi, operațiile și procedurile neesențiale au fost anulate ca să se facă loc pentru cei infectați cu COVID-19. Și e cu atât mai alarmant cu cât apogeul pandemiei e încă departe.

Un medic din Georgia a dorit să-i fie protejată identitatea, de teamă concedierii: ”Nu avem destui angajați, nu avem echipamente de protecție suficiente. Avem în schimb prea mulți pacienți. Ni se cere să refolosim măștile, deși sunt de unică folosință. Trebuie să le purtăm toată ziua și uneori chiar și a doua zi.”

Mai mult decât atât, o asistentă din California, cu 40 de ani de experiență, spune că au mai fost crize, dar atunci sistemul era mai bine pregătit: ”Am trăit și pandemia de Ebola. Atunci aveam un protocol clar. Eram pregătiți să folosim același protocol, dar șefii au spus nu… așa că au început să dea din colț în colț.”

Cum reacționează oamenii în fața pericolului extinderii coronavirusului? În Statele Unite, armele par să fi devenit noua hârtie igienică. Altfel spus, americanii se îmbulzesc să își cumpere arme și muniție, de parcă ar pleca la război.

Un bărbat din Kentucky spune că vrea să fie pregătit pentru orice scenariu: ”Ați văzut ce panică a fost la magazine în prima săptămână. Ce o să fie peste o lună sau două? Cine știe ce surprize ne mai ascunde natură umană?!”

Distribuitorii vorbesc despre o creștere a cererii cu aproape 70% la arme și muniție.

 

blank