Actualitate, Featured

18 personalitați, propuse pentru titlul de cetăţean de onoare al Capitalei

Titlul de cetăţean de onoare al Capitalei urmează să fie conferit unor personalităţi din domeniul medical, cultural, militar, conform unor proiecte de hotărâre care urmează să fie dezbătute în şedinţa de miercurea viitoare a Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

18 personalitați, propuse pentru titlul de cetăţean de onoareal Capitalei

Printre aceste proiecte se numără unul iniţiat de către consilierii municipali ALDE, care propun acordarea distincţiei veteranului de război Emil Veţeleanu, în vârstă de 101 ani, după ce acesta a fost „aproape complet ignorat” de către participanţii la manifestările organizate pe 1 Decembrie la Statuia Libertăţii din Vâlcea.

Titlul de cetăţean de onoare al Capitalei urmează propuneri, formulate de către primarul general Gabriela Firea, vizează acordarea titlului de cetăţean de onoare pentru solişti de muzică populară – Maria Ciobanu, Maria Dragomiroiu, Ştefania Rareş, interpreţi de muzică folk – Alexandru Ducu Bertzi şi Vasile Şeicaru şi artişti din Republica Moldova – violonistul şi dirijorul Nicolae Botgros şi compozitorul Eugen Doga.

18 personalitați, propuse pentru titlul de cetăţean de onoareal Capitalei

Totodată, primarul general susţine conferirea titlului şi pentru zece personalităţi din domeniul medical: prof. univ. dr Rodica Maricela Anghel (Institutul Oncologic Bucureşti Prof. Dr. Al. Trestioreanu), conf. univ. dr. Adina Mariana Ghemigian (Institutul Clinic de Endocrinologie C.I. Parhon), prof. univ. dr. Monica Daniela Pop (Spitalul Clinic de Urgenţă Oftalmologie), prof. univ. dr. Şerban-Ion Bubenek-Turconi (Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare Prof. Dr. C. C. Iliescu), prof. univ. dr. Radu Mircea Gorgan (Spitalul Clinic de Urgenţă Bagdasar-Arseni), dr. Adrian Stanciu (Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Maria Sklodowska Curie), prof. univ. dr. Adrian Streinu-Cercel (Institutul Naţional de Boli Infecţioase Prof. Dr. Matei Balş), lector univ. dr. Corneliu Toader (Institutul Naţional de Neurologie şi Boli Neurovasculare Bucureşti), prof. univ. dr. Coriolan Emil Ulmeanu (Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Grigore Alexandrescu), prof. univ. dr. Dragoş Vinereanu (Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti).

În ceea ce priveşte proiectul de hotărâre iniţiat de ALDE, în referatul de aprobare se arată că Emil Veţeleanu este unul dintre militarii români care în timpul celui de-al Doilea Război Mondial au luptat şi au supravieţuit la Stalingrad, în bătălia de la Cotul Donului, unde Armata română a suferit cea mai grea înfrângere din istoria sa.

„Veteranul Emil Veţeleanu, cu ocazia manifestărilor de la 1 Decembrie 2019, organizate cu ocazia depunerii de coroane la Statuia Libertăţii din Vâlcea, la care a participat, aşa cum o face în fiecare an, stând în picioare lângă alte oficialităţi, având în mâini un baston şi un steguleţ tricolor, a fost aproape complet ignorat de zeci de persoane care s-au oprit însă să salute oficialităţile de lângă veteran. Astfel de imagini nu trebuie să mai existe vreodată în România, iar locul veteranilor graţie cărora trăim astăzi într-o Românie unită este la loc de cinste, unde să fie onoraţi de noi toţi, indiferent de generaţie sau de funcţie”, se subliniază în document.

Acordarea titlului de cetăţean de onoare reprezintă o recompensă simbolică şi nu are implicaţii la bugetul local.

 

blank