Featured, Life

15 site-uri care ne fac mai inteligenți

“Calculatoarele sunt incredibil de rapide, precise și proaste. Ființele umane sunt incredibil de lente, inexacte și geniale. Împreună, puterea lor depășește orice imaginabilă limită.” Cam asta spunea Albert Einstein cu ceva timp în urmă. Și iată că în zilele noastre afirmațiile sale au devenit o realitate de necontestat; căci ce nu poate face un om cu un calculator?

Mediul online este cea mai complexă și antrenantă sursă de informații, deși internauții preferă în mare parte să îl valorifice doar din perspectiva sa ca mijloc de relaxare și socializare. Pe bună dreptate, dacă ar fi să ne gândim câte site-uri promit a dezvălui cele mai ascunse mistere ori să revoluționeze concepții și principii arhicunoscute, când de fapt unica informație oferită publicului este faptul că imaginația omenească nu are limite. Cu toate acestea, există undeva ascunse și o serie de website-uri cu un bogat conținut informațional și educativ, oferind acces către lucrări academice sau chiar către un învățământ online. Create în colaborare cu iluștrii specialiști din diferite domenii de studiu, aceste site-uri sunt reale surse de cunoaștere pentru cei ce aleg să le acceseze ori să le parcurgă. În cele ce urmează vă vom face o scurtă prezentare a acestora.

Khan Academy. Acest site oferă cursuri online, specializate pe diverse domenii: istorie, matematică, științe ale naturii. Ce poate fi mai simplu decat a urma cursuri de aprofundare a subiectelor de studiu preferate din comoditatea propriei locuințe, în fața unui calculator?

Duolingo. Motto-ul lor este „Învață gratis o limbă străină. Întotdeauna.‟ Nu e prea dificil de înțeles în ce se specializează site-ul: studierea oricărei limbi străine fără costuri sau alte inconveniente.

WordPress Support Forum. Este considerat cea mai dezvoltată platformă de blogging. Informațiile oferite încep de la cum să creezi un blog și până la cele mai avansate tehnici, mai mult decât esențiale pentru cei ce activează în blogosferă.

Spreeder este un avansat software pentru citit rapid ce se vrea a îmbunătăți cititorilor viteza de citire și înțelegere a textului. Util, nu?

TED. Nu discutăm despre filmul cu același titlu, ci despre un spațiu unde eminenți istorici și oameni de știință discută și îți expun ideile inovatoare și principiile care le-au adus succesul.

The World Factbook. Acest site aparține CIA-ului (cred ca v-am captat atenția deja!) și cuprinde informații sumare legate de toate statele lumii. Și orice altceva CIA-ul dorește să împartă cu publicul.

MIT Open Courseware. MIT sau Massachussets Institute of Technology oferă un mare număr de cursuri online. Gratuite, de altfel!

Wikipedia. Suntem deja experți în domeniul acesta, așa că mai bine să trecem mai departe.

Project Gutenberg conține cea mai mare colecție de cărți de literatură online. Poate apelăm puțin și la Spreeder acum, nu?

Google Books oferă informații referitoare la cărți care nu se află neapărat în domeniul public, fără a ne mai îngrijora cu privire la drepturile de autor.

Internet Archive este o altă bibliotecă online ce nu cuprinde însă doar cărți, ci și muzică, filme, software… Acum chiar că nu mai avem nici o scuză pentru a nu citi!

YouTube. Din nou, să trecem mai departe!

Wolfram Alpha reprezintă un motor de căutare a celor mai exacte și sigure informații și surse informative. Durează ceva până te obișnuiești cu el, însă te vei bucura să descoperi doar ceea ce cauți.

Google Scholar este tot un Google, însă creat special pentru cei se desfășoară într-un mediu academic, elevi, studenți. Sunt eliminate astfel rezultatele prea generale ale căutărilor și sunt generate doar informațiile utile pentru cei în cauză.

Instructables, un site care te învață să cum să îți creezi singur diverse obiecte, de la motociclete până la cele mai feminine bijuterii.
Așadar, dacă te afli în poziția de a căuta o informație, de a învăța ceva ori de a te dezvolta, lista de site-uri expusă mai sus îți va fi de folos. Așa ca folosește-o cu încredere!

blank