Life, Stiri

10 motive pentru care nu reușești să slăbești

w132 (1)

Vrei să slăbesti, ţii regim, dar acul cântarului se încăpăţânează să te facă de ruşine. S-ar putea să existe niste bariere care te reţin.

Este important să accepţi faptul că schimbările în alimentaţie şi activitatea fizică trebuie să fie permanente. O atitudine pozitivă în ce priveste alimentaţia sănătoasă, exerciţiul fizic si faptul că pentru a găti sănătos e nevoie de timp mai mult va aduce o contribuţie importantă la programul de slăbit.
Nutriţionistii francezi au depistat 10 motive pentru care, uneori, indiferent ce ai face, nu reuşeşti să slăbeşti niciun gram.

1. Exces de salată verde
Pare paradoxal, dar dacă mănânci prea multă salată verde la debutul curei de slăbire, demersul tău va avea drept urmare chiar luarea în greutate.
Explicaţia ar fi că este greu să mănânci salată verde fără să adaugi în ea ulei, oţet şi alte ingrediente. Chiar şi uleiurile recunoscute pentru virtuţile lor deosebite pentru sănătate şi dietă, cum ar fi acelea de măsline şi rapiţă, îngraşă dacă sunt consumate în exces. Pe de altă parte, absenţa proteinelor din ouă, peşte şi carne produce oboseală şi o pierdere de masă musculară care, prin recul, riscă să te îngraşe.

2. Probleme cu tiroida
Atunci când suferi de hipotiroidie, corpul consumă mai puţină energie şi astfel are tendinţa de a acumula kilograme în plus. Poţi fi suspect de hipotiroidie dacă ai sensibilitate crescută la frig, constipaţie, piele uscată şi palidă, voce răguşită, colesterol crescut, slăbiciune musculară, depresie sau dacă iei în greutate în mod inexplicabil. În cazul tuturor acestor simptome, vizita la medic este absolut obligatorie.

3. Mese inconsistente sau unice
Dacă te ridici de la masă flămând sau dacă te limitezi la o singură masă pe zi, îţi va fi foame pe tot parcursul zilei. În acest mod, vei fi tentat să mănânci câte ceva toată ziua, în special alimente care îngrasă cum ar fi mezeluri, brânză, biscuiţi, ciocolată.
Soluţia este să respecţi cu stricteţe cele cinci mese pe zi (trei principale şi două gustări), în care să incluzi toate tipurile de alimente. Pentru gustări ia în calcul fructele şi iaurturile degresate, iar pentru mesele principale supe clare, combinaţii de carne pe grătar cu legume (nu cu orez, paste, pâine sau cartofi).

4. Tratament cu medicamente
Antidepresivele, cele împotriva anxietăţii sau a bolilor psihice grave, medicamentele psihotrope dau, deseori, senzaţie de foame. Alte medicamente, cum ar fi betablocantele (reduc frecvenţa cardiacă, simptomatologia anginoasă) prescrise pentru controlul hipertensiunii arteriale şi pentru unele probleme cardiace diminuează consumul de energie, ceea ce are drept urmare îngrăşarea. În acest caz, discută cu medicul faptul că te dereanjează consecinţele şi cere o modificare a tratamentului.
Atenţie însă, nu este permisă întreruperea tratamentului medical fără avizul medicului.

5. Frustrări, sentimente negative
Chiar dacă sunt eficiente la început, dietele de slăbit rigide au drept urmare un puternic sentiment de frustrare care, inevitabil, conduce la ratarea dietei, la probleme psihice cum ar fi atacurile de panică şi anxietate şi, nu în ultimul rând, la abateri sau «excepţii» ce duc la îngrăşare.
Soluţia ar fi să urmezi un regim echilibrat, în timpul căruia să consumi alimente care îţi plac, dar în limite şi la ore potrivite. Aceste metode sunt mai puţin rapide, dar cu rezultate mai eficiente pe termen lung.
Adesea oamenii ronţăie ceva pentru a avea o preocupare sau pentru a se apăra de emoţiile negative. Sentimentele de epuizare, vină, frustrare sau tristeţe pot provoca obiceiuri alimentare care nu pot fi controlate. Mâncatul te poate ajuta să uiţi de probleme, dar nu le va rezolva. Nu aştepta ca problema să treacă şi nu te gândi că mâncarea va ajuta la asta. Rezolvă sursa emoţiilor negative şi fă în aşa fel încât să nu mai ai parte de ele în viitor. Până nu stabileşti care sunt cauzele mâncatului emoţional, slăbirea va fi dificilă.

6. Menopauza
Nu este un mit că menopauza este însoţită adesea de luarea în greutate. Tulburările hormonale prezente cu doi ani înaintea instalării menopauzei şi doi ani după au drept urmare creşterea apetitului şi retenţia de apă, ceea ce face ca orice dietă pentru slăbit să eşueze.
Ar fi mai bine să astepţi ca această perioadă să treacă şi să încerci apoi o dietă.

7. Prea mult suc de fructe
Chiar dacă sunt bogate în vitamine, sucurile de fructe sunt la fel de bogate în calorii ca băuturile acidulate dulci. Mai mult, ele fac să crească apetitul. Din acest motiv în locul sucului trebuie consumate fructele proaspete.

8. Eşti deja prea slab
Dacă eşti deja slab sau greutatea ta este rezonabilă şi stabilă de mai mulţi ani, nu ar trebui să exagerezi în tentativa de a slăbi. Gândeşte-te că poate nu ai cu adevărat nevoie să slăbeşti şi, mai degrabă, ar trebui să încerci să-ţi accepţi corpul aşa cum este. Asta, desigur, dacă ai o greutate rezonabilă, apropiată de standarde.
Iar dacă ai cu 2-3 kilograme în plus, nu e nevoie să recurgi la o dietă specială, ci doar să-ţi supraveghezi alimentaţia. Până la urmă, ar trebui să te gândeşti serios dacă nu cumva dorinţa ta de a slăbi e mai degrabă rezultatul unei probleme de natură afectivă.

9. Prea multe băuturi light
Un alt mit fals în legătură cu slăbitul este acela legat de consumul de băuturi „fără zahăr”. Desigur că sunt preferabile celor îndulcite, dar, de fapt, specialiştii spun că n-ar fi decât un panaceu. Astfel, dacă bei mai mult de două pahare de băuturi light pe zi rişti ca pancreasul să secrete mai multă insulină, acest hormon care favorizează stocarea de grăsimi şi arderea lor mult mai lentă. În plus, tot insulina este cea care face ca apetitul să crească, aşa că, cel mai adesea, după consumul unei băuturi light, la scurt timp apare şi pofta de mâncare.
Aşadar, sfatul specialiştilor este acela că apa, plată sau gazoasă, este cea mai indicată a fi consumată în timpul unei diete de slăbit.

10. Sedentarismul
Nu cu mult timp în urmă oamenii nu trebuiau să-şi planifice să facă exerciţiu fizic, pentru că mişcarea era o parte a vieţii lor. Adulţii aveau locuri de muncă unde erau activi fizic, iar copiii mergeau pe jos la şcoală. Acum, munca la birou, petrecerea sedentară a timpului liber şi tehnologia modernă au redus dramatic cantitatea de calorii pe care o consumăm zilnic în exerciţiul fizic.
Exerciţiul fizic regulat este esenţial pentru ca metabolismul să fie mai rapid şi pentru eliminarea depozitelor de grăsime. Mişcă-te mai mult şi vei slăbi mai mult. Pentru a pierde din greutate trebuie să faci mai mult exerciţiu decât faci în momentul de faţă.

blank